ΗΠΑ: «Πράσινο φως» από τον FDA σε κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων βοοειδών
Ανανεώθηκε:
Οι Αρχές στις ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως για την πώληση βόειου κρέατος από γενετικά τροποποιημένα ζώα τα επόμενα χρόνια καθώς η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχουν ανησυχίες για την υγεία.
Τα βοοειδή της εταιρείας Recombinetics είναι τα τρίτα γενετικά τροποποιημένα ζώα που έχουν λάβει το πράσινο φως για κατανάλωση στις ΗΠΑ μετά τον σολομό και τους χοίρους, -που χρησιμοποιούνται κυρίως για ιατρικούς σκοπούς.
Πολλά ακόμη τρόφιμα παρασκευάζονται ήδη με γενετικά τροποποιημένα συστατικά όπως η σόγια και το καλαμπόκι.
Τα συγκεκριμένα ζώα που εξετάστηκαν από τον FDA είχαν αλλαγμένα γονίδια με μια τεχνολογία που ονομάζεται CRISPR και έχουν κοντό και λείο τρίχωμα που τους επιτρέπει να αντέχουν περισσότερο στις ζεστές θερμοκρασίες. Τα ζώα δεν ιδρώνουν μπορεί να παχύνουν πιο εύκολο με αποτέλεσμα την πιο αποτελεσματική παραγωγή κρέατος. Αντίστοιχα, και τα μικρά που θα γεννούν θα έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά.
Δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο πλάνο για το πότε θα μπορούσε αυτό το κρέας να είναι διαθέσιμο για την κατανάλωση ωστόσο εκτιμάται πως θα γίνει στα επόμενα δύο χρόνια.
Ο Δρ Στίβεν Σόλομον, διευθυντής του Κέντρου Κτηνιατρικής του FDA, δήλωσε, σύμφωνα με το Associated Press ότι ο έλεγχος στα ζώα από τον οργανισμό διήρκεσε αρκετούς μήνες. Ακόμη, ανέφερε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος το κρέας από τα ζώα αυτά ή τα μικρά που θα γεννηθούν, να φέρουν διαφορετική ετικέτα.
Ο Γκρεγκ Τζαφέ, ο οποίος ειδικεύεται στη βιοτεχνολογία στο Centre for Science in the Public Interest, τόνισε πως ο οργανισμός πρέπει να είναι πιο διαφανής σχετικά με τις διαδικασίες αναθεώρησης ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν τι ισχύει με το κρέας που καταναλώνουν και να φέρουν ειδική ετικέτα.
Και ο Τζάιντε Χάνσον, του Κέντρου για την Ασφάλεια των Τροφίμων, είπε ότι θα πρέπει να παρακολουθούν τα ζώα για αρκετές γενιές για να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν ανεπιθύμητα προβλήματα.
Σημειώνεται πως το νομικό και κανονιστικό καθεστώς των γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα, με ορισμένα έθνη να τα απαγορεύουν ή να τα περιορίζουν, ενώ άλλα τα επιτρέπουν με πολύ διαφορετικούς βαθμούς ρύθμισης.
Όσον αφορά τον γενετικά τροποποιημένο χοίρο, προορίζεται περισσότερο για ιατρικούς σκοπούς, παρά για κατανάλωση, σύμφωνα με την εταιρεία που τον ανέπτυξε. Συγκεκριμένα, η εταιρεία παρείχε πρόσφατα μια καρδιά χοίρου που μεταμοσχεύτηκε σε έναν ετοιμοθάνατο σε μια πειραματική χειρουργική επέμβαση.
Από την πλευρά της, η εταιρεία πίσω από τον τροποποιημένο σολομό είπε ότι τα ψάρια πωλούνται σε διανομείς στα δυτικά και στα βορειοανατολικά.
Η Άλισον βαν Ένεμαν, γενετιστής ζώων στο Πανεπιστήμιο Ντέιβις της Καλιφόρνια, που έχει εργαστεί με την Recombinetics, είπε ότι η απαίτηση από όλες τις εταιρείες να περάσουν από τη μακρά διαδικασία έγκρισης θα μπορούσε να τερματίσει τη δυνατότητα εμπορευματοποίησης ζώων με γονιδιακή επεξεργασία στις Η.Π.Α.
Συγκεκριμένα, για τα γενετικά επεξεργασμένα βοοειδή που εγκρίθηκαν από τον FDA, είπε ότι μπορεί να χρειαστούν περίπου δύο χρόνια για να φτάσει το βόειο κρέας από τους απογόνους στην αγορά.
Μόλις χρησιμοποιηθεί το σπέρμα για τη δημιουργία εμβρύων, είπε ότι η κύηση θα διαρκέσει περίπου εννέα μήνες και τα μοσχάρια που θα προκύψουν ενδέχεται να σφάζονται μετά από περίπου 10 μήνες. Επίσης σημείωσε ότι η αγορά δεν περιορίζεται στις ΗΠΑ, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο εκτρέφονται τα βοοειδή.