ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Γεωργίας της G7 λόγω ανεπάρκειας επισιτισμού

Γερμανία: Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Γεωργίας της G7 λόγω ανεπάρκειας επισιτισμού
«Οι αυξήσεις τιμών των αγροτικών προϊόντων δεν μπορούν να αποκλειστούν ούτε στις πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες», αναφέρει ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας INTIME / Αρχείου

Ο αντίκτυπος στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια είναι τεράστιος από τον πόλεμο στην Ουκρανία που διεξάγεται για 13η μέρα με τα ρωσικά στρατεύματα να διεισδύουν στο εσωτερικό της χώρας.

Ανεπάρκεια τροφίμων, υψηλές τιμές ενέργειας αλλά και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση, είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν στην έκτακτη ψηφιακή σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της G7 που διοργανώνει η Γερμανία, την ερχόμενη Παρασκευή, 11 Μαρτιού.

«Η προμήθεια ζωοτροφών στη Γερμανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ασφαλής, όμως μπορούν να αναμένονται μεγάλες ελλείψεις σε ορισμένες χώρες εκτός της ΕΕ - ειδικά εκεί όπου καταγράφονται ήδη ελλείψεις, εξαιτίας διαφόρων προβλημάτων όπως είναι η ξηρασία», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας, Τζεμ Έζντεμιρ.

«Οι αυξήσεις τιμών των αγροτικών προϊόντων δεν μπορούν να αποκλειστούν ούτε στις πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες», πρόσθεσε.

Η Γερμανία ασκεί φέτος την εναλλασσόμενη προεδρία της Ομάδας των επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου.

Ελλείψεις σε σιτάρι και γεωργικά προϊόντα

Παγκόσμιο πρόβλημα στην αλυσίδα ανεφοδιασμού τροφίμων ενδέχεται να προκύψει από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, επισημαίνουν ανθρωπιστικές οργανώσεις που παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις.

Πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας βασίζονται στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από τις δύο αυτές χώρες.

Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία εξάγουν πολλά γεωργικά προϊόντα. Πλέον οι σοδειές στην Ουκρανία κινδυνεύουν, ενώ στη Ρωσία έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις.

Εν τω μεταξύ, περισσότερα από τα μισά τρόφιμα που διανέμει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) σε περιοχές όπου υπάρχουν κρίσεις προέρχονται από την Ουκρανία.

«Ήδη υπάρχουν 276 εκατομμύρια άνθρωποι που υποφέρουν από οξεία πείνα σε 81 χώρες», δήλωσε ο Μάρτιν Φρικ, διευθυντής του γραφείου στο Βερολίνο του WFP. «Ο κόσμος απλώς δεν μπορεί να αντέξει μία ακόμη σύγκρουση».

«Ο πόλεμος του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν προκαλεί μόνο μια ανυπολόγιστη τραγωδία στην Ουκρανία, οι επιπτώσεις του θα γίνουν αισθητές πέρα από τα σύνορά της», σημείωσε ο Μάρτιν Φρικ.

Για παράδειγμα, η Αίγυπτος, με πληθυσμό 100 εκατομμυρίων ανθρώπων, εισάγει το περισσότερο σιτάρι που έχει ανάγκη είτε από τη Ρωσία είτε από την Ουκρανία. Το ίδιο ισχύει και για την Τυνησία.

Ειδικοί στην Τυνησία τώρα προειδοποιούν για αυξήσεις στις τιμές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και αναζητούν άλλες πηγές εισαγωγής σιταριού, όπως είναι η Ρουμανία και η Αργεντινή.

Όμως δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτές οι εναλλακτικές πηγές θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.