ΚΟΣΜΟΣ

Με «παγκόσμια κατάρρευση» απειλεί η Ρωσία εάν σταλούν όπλα στην Ουκρανία

Δύο πολωνικά μαχητικά Mig 29 σοβιετικής κατασκευής συνοδεύουν δυο αμερκανικής κατασκευής F-16 (στο κέντρο) της πολωνικής πολεμικής αεροπορίας AP Photo/Alik Keplicz

Τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για τη διάθεση μαχητικών σοβιετικής προέλευσης από την Πολωνία στην ουκρανική αεροπορία πέραν του οπλισμού που διαθέτουν οι χώρες της Δύσης για την άμυνα της Ουκρανίας, η Ρωσία προειδοποιεί ότι η αποστολή όπλων στο Κίεβο θα οδηγήσει σε «παγκόσμια κατάρρευση».

Η προειδοποίηση ήλθε σήμερα, Δευτέρα, από το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως αναμεταδίδει το Reuters από το πρακτορείο Interfax.

To έτερο ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε επίσης δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία ανέφερε πως η Δύση στέλνοντας μισθοφόρους και στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία θα συνιστούσε καταστροφή εξέλιξη της κατάστασης στη χώρα.

Η Μόσχα είχε ήδη προειδοποιήσει την Κυριακή ότι ώρες που τυχόν επιτρέψουν στον ουκρανικό στρατό να κάνει χρήση αεροδρομίων τους θα θεωρηθεί ότι εμπλέκονται στον πόλεμο.

«Η χρήση των δικτύων αεροδρομίων αυτών των χωρών ως βάση των ουκρανικών στρατιωτικών αεροσκαφών και η επακόλουθη χρήση τους εναντίον των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί να θεωρηθεί ως εμπλοκή αυτών των κρατών σε ένοπλη σύγκρουση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Οι ρωσικές απειλές έρχονται καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντμίρ Ζελένσκι, επιμένει να ζητά από τη Δύση την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας ή «έστω» μαχητικά αεροσκάφη για να αμυνθεί η χώρα έναντι της ρωσικής επίθεσης.

Το αίτημα Ζελένσκι επαναδιατυπώθηκε χθες, Κυριακή, αφότου καταστράφηκε ολοσχερώς από βομβαρδισμούς το περιφερειακό αεροδρόμιο Βινίτσια, περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κιέβου.

«Το επαναλαμβάνουμε κάθε μέρα: Κλείστε τον ουρανό επάνω από την Ουκρανία. Κλείστε τον για όλους τους ρωσικούς πυραύλους, τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, για όλους τους τρομοκράτες. Εάν δεν το κάνετε, εάν δεν μας δώσετε έστω αεροσκάφη για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τότε μας θέλετε και εσείς νεκρούς» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η απάντηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ως προς την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ήταν και παραμένει αρνητική καθώς θα οδηγούσε σε ευθεία στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Εντούτοις, οι Ηνωμένες Πολιτείες «εργάζονται ενεργά» για μια συμφωνία με την Πολωνία για την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν. Εξετάζεται συγκεκριμένα η διάθεση από τη Βαρσοβία στην Ουκρανία πολεμικών μαχητικών αεροσκαφών σοβιετικής προέλευσης, με αντάλλαγμα αμερικανικά μαχητικά F-16.

«Μαύρη λίστα» χωρών από τη Ρωσία

Η ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε παράλληλα τη Δευτέρα κατάλογο χωρών «που προβαίνουν σε εχθρικές ενέργειες εναντίον της Ρωσίας, των εταιρειών της και των πολιτών της» μετά την εισβολή στην Ουκρανία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η λίστα περιλαμβάνει όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ, μαζί και την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο (συμπεριλαμβανομένου του Τζέρσεϊ, της Ανγκουίλα, των Βρετανικών Παρθένων Νήσων, του Γιβραλτάρ), την Ουκρανία, το Μαυροβούνιο, την Ελβετία, την Αλβανία, την Ανδόρα, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, το Μονακό, την Νορβηγία, το Σαν Μαρίνο, τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία, τη Μικρονησία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη και την Ταϊβάν.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ στη λίστα περιλαμβάνονται όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ και αναφέρονται είτε ως υποσύνολο των μελών της ΕΕ, είτε ονομαστικά (ΗΠΑ, Καναδάς Βρετανία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Νορβηγία, Ισλανδία, Μαυροβούνιο), εξαιρείται από αυτήν η Τουρκία.

Διαβάστε επίσης

Στη «μαύρη λίστα» της Ρωσίας η Ελλάδα - Μαζί όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ πλην Τουρκίας

CNN Greece Liveblog: Όλες οι εξελίξεις από το μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης