ΚΟΣΜΟΣ

CNNi: Οι τρεις τομείς που εξετάζουν οι ΗΠΑ για σκληρότερα μέτρα κατά της Ρωσίας

Απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, εγκλήματα πολέμου και παράδοση πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων στην Ουάσινγκτον AP Photo/Evan Vucci

Τρεις είναι οι τομείς στους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να αναλάβουν σύντομα δράση σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τον εντεινόμενο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως αναφέρουν Αμερικανοί αξιωματούχοι: 1- Η απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, 2- Η απαγγελία κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου κατά της Ρωσίας και 3- Η παράδοση πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.

Ανώτατοι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ δήλωσαν ότι αναζητούσαν εσπευσμένα τρόπους για να τιμωρήσουν περαιτέρω τον Πούτιν, παρέχοντας παράλληλα υποστήριξη στον ουκρανικό στρατό.

Ο Λευκός Οίκος και δυτικοί αξιωματούχοι προβλέπουν τις τελευταίες ημέρες ότι ο πόλεμος θα γίνει πιο αιματηρός, καθώς ο Πούτιν απογοητεύεται από τις καθυστερήσεις στην προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων και αναζητά τρόπους να προχωρήσει.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει, δυστυχώς, την ικανότητα, με το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει στην Ουκρανία και την συγκριτική υπεροπλία του, να συνεχίσει να σκληραίνει τη στάση του ενάντια στους απίστευτα ανθεκτικούς και θαρραλέους Ουκρανούς», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στον Τζέικ Τάπερ του CNNi.

«Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να διαρκέσει αυτό για κάποιο χρονικό διάστημα», είπε ο Μπλίνκεν. «Αλλά με το να κερδίζεις μόνο μια μάχη δεν κερδίζεις τον πόλεμο» προσέθεσε.

Απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου

Ο Μπάιντεν, ο οποίος πέρασε το Σαββατοκύριακο στο σπίτι του στο Ντέλαγουερ, επικοινώνησε τηλεφωνικά το Σάββατο με κορυφαία μέλη της κυβέρνησής του για να συζητήσουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου. Πρόκειται για ένα βήμα που εξετάζεται στον Λευκό Οίκο από πέρυσι.

«Μιλάμε με τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας για να εξετάσουμε με συντονισμένο τρόπο την προοπτική απαγόρευσης της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι υπάρχει ακόμη η κατάλληλη προσφορά πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

«Είναι μια πολύ ενεργή συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη». Ο Μπάιντεν δέχεται πιέσεις τόσο από Δημοκρατικούς όσο και από Ρεπουμπλικάνους να επιβάλει αυστηρότερους περιορισμούς στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, οι οποίες θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύ πιο καταστροφικές από τις οικονομικές κυρώσεις που εφαρμόζει η Δύση μέχρι σήμερα.

Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ αποτελούν ένα σχετικά μικρό ποσοστό των συνολικών αναγκών της χώρας και μειώνονται απότομα τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία θα μπορούσε να πουλήσει αυτές τις ποσότητες πετρελαίου σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, εάν οι ΗΠΑ σταματήσουν να τις αγοράζουν.

Ωστόσο, το βήμα θα ήταν σημαντικό, ιδίως δεδομένου ότι οποιεσδήποτε κυρώσεις επιβάλλονταν στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας κάποτε θεωρούνταν σχεδόν εκτός συζήτησης, υπό το φόβο των πιθανών αναταράξεων στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν αποφύγει σημαντικά βήματα που θα μπορούσαν να περιορίσουν τις ρωσικές εξαγωγές στον ενεργειακό τομέα, παρόλο που οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την εξαγωγή στη Ρωσία εξοπλισμού που απαιτείται για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Δεν έχει κανένα νόημα να συνεχίσουμε να αγοράζουμε πετρέλαιο από τη Ρωσία που χρησιμοποιείται για να χρηματοδοτηθεί αυτός ο πόλεμος και αυτή η δολοφονική εκστρατεία», είπε στον Τζέικ Τάπερ του CNNi , το πρωί της Κυριακής, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο από τη Φλόριντα.

Κορυφαίοι Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένων του υπ’ αριθμού δύο Δημοκρατικού γερουσιαστή Ντικ Ντάρμπιν του Ιλινόις και της προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι, έχουν επίσης εκφράσει την υποστήριξή τους για την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου, ενώ ένα δικομματικό νομοσχέδιο έχει εισαχθεί στο Κογκρέσο που θα επιβάλλει ανάλογες κυρώσεις.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εξετάζουν τώρα σοβαρά τι επιπτώσεις μπορεί αν έχει μια απαγόρευση στις εγχώριες τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες έχουν φτάσει σε νέα υψηλά επίπεδα, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

Σε μια σειρά από tweets, αργά το απόγευμα της Κυριακής, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι παραδέχτηκε ότι παρά τις προσπάθειες να αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή ενέργειας, «οι ενεργειακοί πόροι της Ρωσίας εξακολουθούν να αφήνουν τους καταναλωτές μας ευάλωτους».

Η Ψάκι περιέγραψε μια σειρά προσπαθειών από την κυβέρνηση Μπάιντεν για αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου και πετρελαίου, αλλά παραδέχτηκε ότι «η εγχώρια παραγωγή δεν μας έχει απομονώσει από την αστάθεια των τιμών των ορυκτών καυσίμων ή τις ιδιοτροπίες εκείνων που τα ελέγχουν, όπως ο πρόεδρος Πούτιν. Οι Αμερικανοί το ξέρουν αυτό».

«Ο μόνος τρόπος για να προστατεύσουμε τις ΗΠΑ μακροπρόθεσμα είναι να γίνουν ενεργειακά ανεξάρτητες», είπε, τονίζοντας ότι «γι’ αυτό ο Πρόεδρος είναι τόσο επικεντρωμένος στην ανάπτυξη τεχνολογιών καθαρής ενέργειας που δεν απαιτούν ορυκτά καύσιμα που αγοράζονται και πωλούνται στην παγκόσμια αγορά, η οποία θα είναι πάντα ευάλωτη σε κακούς παράγοντες».

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επεσήμαναν επίσης ότι είναι απίθανο ο Μπάιντεν να λάβει μέτρα που στοχεύουν τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας χωρίς ρητή υποστήριξη από την Ευρώπη, η οποία εξαρτάται πολύ περισσότερο από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο από ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μιλώντας, νωρίτερα την Κυριακή, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για τη μείωση αυτής της εξάρτησης.

Πιθανά εγκλήματα πολέμου

Την ώρα που αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλεαιο, βρίσκεται σε εξέλιξη μια παράλληλη προσπάθεια να αξιολογηθεί εάν ο βομβαρδισμός αμάχων στην Ουκρανία θα συνιστούσε έγκλημα πολέμου.

Η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «συνεργάζονται με τους εταίρους μας για τη συλλογή και την παροχή πληροφοριών» σχετικά με πιθανά εγκλήματα πολέμου.

«Οποιαδήποτε επίθεση εναντίον αμάχων είναι έγκλημα πολέμου», είπε στο ABC News. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Μπάιντεν απέφυγε να χαρακτηρίσει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία έγκλημα πολέμου, ωστόσο είπε ότι πιστεύει πως είναι «σαφές» ότι η Ρωσία στοχεύει αμάχους. Πληροφορίες από την Ουκρανία, προερχόμενες και από δημοσιογράφους του CNNi, κάνουν λόγο για περιοχές αμάχων που βομβαρδίστηκαν.

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί, ωστόσο σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις -συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ- μειώνουν τον αριθμό των θυμάτων. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει περιγράψει όσα συμβαίνουν στη χώρα του ως εγκλήματα πολέμου και ζήτησε να συσταθεί ένα διεθνές δικαστήριο. Παρόμοιες κατηγορίες έχει απευθύνει και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης έχει ήδη αρχίσει έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου. Την περασμένη εβδομάδα, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο ανέφερε σε ένα tweet ότι θα ήταν έγκλημα πολέμου η επίθεση σε πυρηνικό εργοστάσιο, αναφερόμενη στην επίθεση που έγινε στη Ζαπορίγια.

«Έχουμε δει πολύ αξιόπιστες αναφορές για σκόπιμες επιθέσεις σε αμάχους, που θα συνιστούσαν έγκλημα πολέμου. Έχουμε δει πολύ αξιόπιστες αναφορές για τη χρήση ορισμένων όπλων», δήλωσε ο Μπλίνκεν στο CNNi.

«Και αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να τεκμηριώσουμε όλα αυτά, να τα συνδυάσουμε όλα μαζί -καθώς οι αξιωματούχοι, οι αρμόδιες οργανώσεις και οι θεσμοί διεξάγουν έρευνες- να τα εξετάσουμε και να βεβαιωθούμε εάν έχουν διαπραχθεί ή διαπράττονται εγκλήματα πολέμου» είπε.

Πολωνικά μαχητικά αεροσκάφη

Μιλώντας σε μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να εντείνουν τη βοήθειά τους στη χώρα του, επιβάλλοντας μεταξύ άλλων αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ζήτησε επίσης, να επιβάλει το ΝΑΤΟ ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, πρόταση η οποία έχει απορριφθεί κατηγορηματικά, λόγω του κινδύνου να οδηγήσει σε κλιμάκωση του πολέμου και οδηγήσει τις ΗΠΑ σε απευθείας σύγκρουση με τη Ρωσία. Είχε όμως ένα ακόμη αίτημα: Ζήτησε την αμερικανική υποστήριξη για τη διευκόλυνση της μεταφοράς μαχητικών αεροσκαφών της σοβιετικής εποχής από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης στην Ουκρανία, οι πιλότοι της οποίας έχουν εκπαιδευτεί στους συγκεκριμένους τύπους μαχητικών και θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν για τον έλεγχο του εναέριου χώρου της χώρας τους.

Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, Αμερικανοί και Πολωνοί αξιωματούχοι διεξήγαγαν συνομιλίες για την πιθανή προμήθεια της Πολωνίας με αμερικανικά αεροσκάφη F-16, με αντάλλαγμα να στείλει η Πολωνία τα δικά της ρωσικής κατασκευής μαχητικά στην Ουκρανία. «Συζητάμε με την Πολωνία για να δούμε αν μπορούμε να αναπληρώσουμε δώσουν στους Ουκρανούς», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν την Κυριακή.

«Αλλά θέλουμε επίσης να δούμε αν μπορούμε να διασφαλίσουμε πως ό,τι κι αν δώσουν στους Ουκρανούς θα καλύψουν οποιοδήποτε κενό θα προκύψει στην ασφάλεια της Πολωνίας» προσέθεσε.

US officials identify 3 areas where US may take action soon on Ukraine, by Kevin Liptak, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης