Μαριούπολη: Απέτυχε και η δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων λόγω ρωσικών βομβαρδισμών
Ανανεώθηκε:
Τουλάχιστον 200.000 άτομα έχουν εγκλωβιστεί και δεν μπορούν να απομακρυνθούν από τη Μαριούπολη προκειμένου να μετακινηθούν σε ασφαλές μέρος, εξαιτίας των ρωσικών βομβαρδισμών, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).
Η σχεδιαζόμενη για σήμερα απομάκρυνση των αμάχων κατοίκων της Μαριούπολης στην Ουκρανία δεν ήταν εφικτή, επισημαίνει η Διεθνής Επιτροπή «καθώς αυτή η δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης των περίπου 200.000 ανθρώπων αμάχων κατοίκων της πόλης, είναι περικυκλωμένοι από ρωσικές δυνάμεις και συμμάχους τους».
«Εν μέσω καταστροφικών σκηνών ανθρώπινων βασάνων στη Μαριούπολη, μια δεύτερη προσπάθεια σήμερα να ξεκινήσει η απομάκρυνση περίπου 200.000 ανθρώπων από την πόλη σταμάτησε», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).
Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι στην Μαριούπολη που βρίσκεται υπό πολιορκία, παραμένουν παγιδευμένοι χωρίς νερό, τρόφιμα, ρεύμα και φάρμακα, ενώ ο ρωσικός στρατός εντείνει τους βομβαρδισμούς.
Εν τω μεταξύ, είχε γίνει γνωστό ότι σήμερα Κυριακή θα γίνει κατάπαυση του πυρός και θα ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι προκειμένου να φύγει με ασφάλεια ο άμαχος πληθυσμός στη Μαριούπολη. Για τον σκοπό αυτό η προσωρινή κατάπαυση του πυρός θα κυμαινόταν από τις 10:00 έως τις 21:00.
Πώς είχε σχεδιαστεί η επιχείρηση
«Η απομάκρυνση των αμάχων θα ξεκινήσει στις 12:00», ανάφεραν οι δημοτικές αρχές στο Telegram, διευκρινίζοντας ότι θα δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος προς την πόλη Ζαπορίζια, που απέχει οδικώς περίπου τρεις ώρες.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, Σάββατο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης ολιγόωρη κατάπαυση πυρός προκειμένου να ανοιχθούν ασφαλείς ανθρωπιστικοί δίοδοι και να απομακρυνθούν οι εγκλωβισμένοι άμαχοι, ωστόσο η συμφωνία έμεινε στα χαρτιά εν μέσω σφοδρών ρωσικών βομβαρδισμών, για τους οποίους η Μόσχα κατηγόρησε τους Ουκρανούς «εθνικιστές».
Η Μαριούπολη, η οποία υπό κανονικές συνθήκες έχει περίπου 450.000 κατοίκους, είναι περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις.
Πάντως, όσοι Ουκρανοί έμειναν πίσω, όπως οι κάτοικοι στην πόλη Λβιβ, εγκαταλείπουν τα σπίτια τους που εύκολα μπορούν να γίνουν στόχος, και μένουν σε υπόγεια ή άλλα ασφαλές μέρη για να σώσουν τη ζωή τους που κινδυνεύει από τα ρωσικά πυρά.
Ακόμη και τα θέατρα της πόλης έχουν πλέον μετατραπεί σε κέντρα υποδοχής αμάχων και προσφύγων, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να γλιτώσουν από τη φρίκη και τη μανία του πολέμου.