Ιστορική συνάντηση Χέρτσογκ - Ερντογάν στην Άγκυρα: Σε τροχιά επαναπροσέγγισης Ισραήλ και Τουρκία
Ανανεώθηκε:
Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, επισκέπτεται την ερχόμενη Τετάρτη (09/03) την Τουρκία, όπου συναντάται με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε χθες, Σάββατο το Γραφείο Τύπου της ισραηλινής Προεδρίας.
Αυτή θα είναι και η πρώτη επίσημη επίσκεψη Ισραηλινού ηγέτη στην Τουρκία από το 2008.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ισραηλινής Προεδρίας, ο κ. Χέρτσογκ θα επισκεφθεί την Άγκυρα, όπου θα γίνει δεκτός με όλες τις τιμές σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο.
Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο ηγετών θα βρεθούν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων και των ισραηλινο-τουρκικών σχέσεων καθώς και η δυνατότητα επέκτασης της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες σε διάφορους τομείς.
Παράλληλα, ο κ. Χέρτσογκ έχει προγραμματίσει επίσκεψη και στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί με μέλη της τοπικής εβραϊκής κοινότητας. Ο πρόεδρος του Ισραήλ θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του, Μιχάλ.
Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο πρώην συμμαχικές χώρες φαίνεται πως άρχισαν να αναθερμαίνονται κατά τους πρόσφατους μήνες, καθώς ο Ερντογάν είχε προβεί σε αρκετές ανακοινώσεις αναφορικά με μια πιθανή συνεργασία ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ.
Την ίδια στιγμή, πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Times of Israel», «οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι που θα συνοδεύουν τον κ. Χέρτσογκ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Άγκυρα, θα παρακολουθούν από κοντά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, ώστε να μην πιάσει εξ απήνης τον Ισραηλινό ομόλογό του και τον φέρει σε δύσκολη θέση με κάποια από τις τοποθετήσεις του».
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες είχαν αποσύρει εκατέρωθεν τους πρέσβεις τους το 2010, μετά και το αιματηρό επεισόδιο που είχε σημειωθεί το 2010 στο πλοίο Mavi Marmara.
Η 12ετής «σιωπή» στις σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας μετά τα γεγονότα στο πλοίο Mavi Marmara
Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Μαΐου 2010 οι Ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν, μετά από προειδοποιήσεις, σε νηοπομπή του διεθνούς κινήματος Free Gaza. Σκοπός της νηοπομπής όπως ισχυρίζονταν οι ιθύνοντες του πλοίου ήταν να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους της Λωρίδας της Γάζας. Η νηοπομπή αρνήθηκε την πρόταση της Ισραηλινής κυβέρνησης να πλεύσει στο λιμάνι του Ασντόντ.
Σύμφωνα με την πρόταση, η Ισραηλινή κυβέρνηση αρχικά θα έλεγχε την ανθρωπιστική βοήθεια (κάποια αντικείμενα όπως το τσιμέντο απαγορεύεται να διανεμηθούν στην Γάζα) και κατόπιν θα επέτρεπε να διανεμηθεί η βοήθεια στη Γάζα (ή ακόμη επιτρέποντας του οργανωτές της αποστολής να διανέμουν την βοήθεια).
Από τη συμπλοκή που ακολούθησε σε ένα πλοίο σκοτώθηκαν εννέα ακτιβιστές σύμφωνα με τους Ισραηλινούς και τραυματίστηκαν 60 καθώς και έξι Ισραηλινοί στρατιωτικοί.