ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Γαλλικά Rafale σε υπερπτήσεις από τη Δευτέρα στα Δυτικά Βαλκάνια

Εν μέσω φόβων ότι η αστάθεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία μπορεί να επεκταθεί στα Δυτικά Βαλκάνια, τη Μολδαβία και τη Γεωργία Stephane de Sakutin, Pool Photo via AP, File

Υπό το φως της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας του πολέμου του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, η Ειρηνευτική Δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βοσνία (EUFOR) ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα πραγματοποιήσει από τη Δευτέρα εκπαιδευτικές πτήσεις μεγάλης ταχύτητας με μαχητικά Rafale στα Δυτικά Βαλκάνια, περιλαμβανομένου του εναέριου χώρου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Η ΕΕ την προηγούμενη εβδομάδα αποφάσισε να αυξήσει τη δύναμη της EUFOR στους 1.100 στρατιώτες από 600, αναπτύσσοντας εφεδρικές δυνάμεις από την Αυστρία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, προκειμένου να αποτρέψει ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ορισμένοι στρατιώτες από την αύξηση της δύναμης, έχουν ήδη αναπτυχθεί.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη βρίσκεται σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων από τις μάχες στην Ουκρανία, αλλά αντιμετωπίζει ένα ουσιαστικά επιθετικό σερβικό αποσχιστικό κίνημα. Μερικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το κίνημα αυτό, έχει τουλάχιστον τη σιωπηρή υποστήριξη της Μόσχας.

«Το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ διεξάγει επιχειρησιακές εκπαιδεύσεις στη Μεσόγειο Θάλασσα και από τη Δευτέρα [7 Μαρτίου] τα αεροσκάφη τύπου Rafale που διαθέτει, θα πραγματοποιούν υπερπτήσεις πάνω από τα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης» σύμφωνα με την EUFOR.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποίησαν ότι η αστάθεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία μπορεί να επεκταθεί στα Δυτικά Βαλκάνια, τη Μολδαβία και τη Γεωργία.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνηυ, όπως η Ουκρανία, έχει εδώ και πολύ καιρό εκδηλώσει την επιθυμία της για είσοδο στο ΝΑΤΟ, προκαλώντας τον εκνευρισμό της Ρωσίας. Η Μόσχα είχε δηλώσει τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους ότι θα αντιδράσει αν η Βοσνία κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της ένταξης της στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο που τελεί υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ.

Οι Σερβοβόσνιοι, υπό την ηγεσία του Μίλοραντ Ντόντικ επιθυμούν η χώρα να παραμείνει ουδέτερη και εκτός του ΝΑΤΟ.

Ο Ντόντικ, εκπροσωπεί το σερβικό στοιχείο στην τριμερή προεδρία της Βονσίας, ενώ προκάλεσε την χειρότερη πολιτική κρίση από την λήξη του πολέμου, στη δεκαετία του 1990, προκαλώντας τους κρατικούς φορείς να αποσχιστούν και να ενταχθούν στη γειτονική Σερβία, στο πλαίσιο μακρόχρονων σερβικών επιδιώξεων.

Η EUFOR, η οποία αντικατέστησε τα ΝΑΤΟϊκά ειρηνευτικά στρατεύματα στη Βοσνία το 2004, αποτελείται από 3.500 στρατιώτες, οι 600 από τους οποίους έχουν αναπτυχθεί στη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης