ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βόμβες, ανθρωπιστική κρίση και φυγή αμάχων - Δεν κάνει πίσω ο Πούτιν

Σιδηροδρομικός σταθμός Κιέβου, 3 Μαρτίου 2022. Μαζικός ξεριζωμός από την εμπόλεμη Ουκρανία. AP Photo/Emilio Morenatti

Εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών και πολιορκίας μεγάλων πόλεων που έρχονται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής, ο δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών Ουκρανίας και Ρωσίας έληξε δίχως να γεννώνται ελπίδες για λήξη του πολέμου, συμφωνήθηκε ωστόσο η δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» για την απομάκρυνση αμάχων και παραδόσεις αγαθών πρώτης ανάγκης.

Στις «ασφαλείς διόδους» διέλευσης αμάχων και μεταφοράς τροφίμων και φαρμάκων από και προς μεγάλα αστικά κέντρα όπου μαίνονται οι πιο σφοδρές μάχες θα τηρείται κατάπαυση του πυρός, βάσει των όσων ανακοινώθηκαν από αμφότερες τις πλευρές μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στο Μπρεστ της Λευκορωσίας -οι οποίες οδεύουν προς τρίτο γύρο χωρίς να έχει κοινοποιηθεί σχετική ημερομηνία.

Με τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν να εισέρχεται στην ένατη ημέρα, τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών αναφέρουν πως περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν διαφύγει από την Ουκρανία. Οι εσωτερικά εκτοπισμένοι ανέρχονται επίσης μέχρι στιγμής σε ένα εκατομμύριο, έχοντας εγκαταλείψει τα σπίτια του αναζητώντας ασφάλεια σε καταφύγια και υπόγειους σταθμούς. Οι σταθμοί του μετρό του Κιέβου «στεγάζουν» ήδη 15.000 ανθρώπους.

Δραματικές είναι οι στιγμές που ζουν οι κάτοικοι της Μαρίουπολης στον ουκρανικό νότο, η οποία έχει τεθεί υπό πολιορκία και σύμφωνα με το δήμαρχό της βρίσκεται στο χείλος ανθρωπιστικής καταστροφής. Οι αδιάκοποι βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει ζωτικής σημασίας υποδομές· εδώ και δύο ημέρες έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση, ενώ τα φάρμακα και τα τρόφιμα εξαντλούνται.

Σχετικά με τη συμφωνία περί «ανθρωπιστικών διαδρόμων» δεν υπήρξαν άμεσα πληροφορίες για το ποιες πόλεις θα αφορά και πότε μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή η κατά τόπους εκεχειρία.

Ενόσω λάμβαναν χώρα οι συνομιλίες στο Μπρεστ, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθύνθηκε προσωπικά στον Βλαντιμίρ Πούτιν και ζήτησε απευθείας συνάντηση μαζί του, λέγοντας ότι είναι «ο μόνος τρόπος να σταματήσει ο πόλεμος».

Είχε προηγηθεί νέα τηλεφωνική επικοινωνία του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, με τον Πούτιν, η οποία και έπεσε στο «κενό», με το Μέγαρο των Ηλυσίων να ανακοινώνει κατόπιν αυτής πως ο Ρώσος πρόεδρος παραμένει αμετακίνητος και «τα χειρότερα έπονται».

Ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε νέο διάγγελμά του επέμεινε στα περί «αποναζικοποίησης» της Ουκρανίας και επιδόθηκε σε «επιχείρηση» εμψύχωσης των Ρώσων, λέγοντας παράλληλα πως όλα οδεύουν σύμφωνα με το σχεδιασμό -παρότι η κατάσταση απέχει μακράν από την «εύκολη νίκη» που ανέμενε το Κρεμλίνο. Ο στόχος θα επιτευχθεί «ό,τι και να συμβεί» όπως ακριβώς διαμήνυσε και στον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος του απάντησε πως «κάνει τεράστιο λάθος» για το οποίο η Ρωσία θα καταβάλλει εξίσου τεράστιο τίμημα.

Υπό αυτό το εφιαλτικό σκηνικό για την Ουκρανία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε το αίτημα προς το ΝΑΤΟ για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της χώρας, εντούτοις τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Συμμαχία, αναγνωρίζουν πως μία ανάλογη κίνηση θα ισοδυναμούσε με παγκόσμο πόλεμο.

Από ευρωπαϊκής πλευράς, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δήλωσε επ' αυτού την Πέμπτη πως η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πρόκειται για απόφαση που εναπόκειται στο ΝΑΤΟ, όμως προειδοποίησε πως συνιστά βήμα που ενέχει «πραγματικό κίνδυνο κλιμάκωσης και πραγματικό κίνδυνο ενός πιθανού γ' παγκοσμίου πολέμου». Η Ρωσία άλλωστε επισείει πλέον ανοιχτά την απειλή ενός πυρηνικού ολέθρου.

Στο έλεος επιδρομών η Μαριούπολη - Αγωνία στο Κίεβο

Οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν αδιάκοπα τη Μαριούπολη και διαφαίνεται να κερδίζουν έδαφος σε στρατηγικά σημεία του ουκρανικού νότου απειλώντας να αποκλείσουν την πρόσβαση των ουκρανικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα.

Έχουν πλέον τον έλεγχο τόσο των τοπικών, όσο και των περιφερειακών κυβερνητικών κτηρίων στη Χερσώνα, το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας και η πρώτη μεγάλη ουκρανική πόλη υπό κατοχή.

Και προελαύνουν τώρα προς την πόλη-λιμάνι Μικολάιβ, «κλειδί» στην προσπάθεια κατάληψης του ελέγχου της ακτής της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας. Η Μικολάιβ απέχει περίπου 58 χιλιόμετρα από τη Χερσώνα.

Άλλοι 33 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ρωσική επιδρομή σε κατοικημένη περιοχή στο Τσερνίχιβ στα βόρεια την Πέμπτη, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις σφίγγουν την ίδια ώρα τον κλοιό επιχειρώντας να καταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στα νοτιοανατολικά της χώρας, έχοντας ήδη θέσει υπό τον έλεγχό τους την ευρύτερη περιοχή.

Όσο για το πελώριο στρατιωτικό κονβόι που «παραμένει κολλημένο», κατά το αμερικανικό Πεντάγωνο, εδώ και τρεις ημέρες στα περίχωρα του Κιέβου, εντείνονται οι φόβοι ότι οι 15.000 στρατιώτες που φέρεται να μεταφέρει αντασυντάσσονται και αναμένουν υλικοτεχνική υποστήριξη πριν εξαπολύσουν επίθεση στην πρωτεύουσα.

Ως προς την κατάσταση στη Μαριούπολη -όπου και κατοικεί συμπαγής ελληνικός πληθυσμός άνω των 100.000 ατόμων- ο δήμαρχος, Βαντίμ Μποϊτσένκο, δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις δημιουργούν συνθήκες ανάλογες με την πολιορκία του Λένινγκραντ από τους Ναζί. Μίλησε για βομβαρδισμούς επί 26 συνεχείς ώρες· «ανθρωπιστική καταστροφή» και «γενοκτονία» του ουκρανικού λαού.

«Μπλοκάρουν τις προμήθειες τροφίμων και δεν μας επιτρέπουν να αποκαταστήσουμε την ηλεκτροδότηση, την υδροτότηση και τη θέρμανση. Έχουν κατατρέψει τους σιδηροδρόμους. Έχουν καταστρέψει γέφυρες και τρένα για να μην μπορούν να διαφύγουν από τη Μαριούπολη γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι» ανέφερε.

«Δημιουργούν αποκλεισμό όπως στο Λένινγκραντ, εσκεμμένα καταστρέφουν το ζωτικής σημασίας δίκτυο υποδομών εδώ και επτά ημέρες».

Ο ίδιος επισήμανε ότι επιχειρείται από κοινού με διεθνείς οργανισμούς να στηθεί ασφαλής διάδρομος για ανθρωπιστικές αποστολές και να διασφαλιστεί εκεχειρία ώστε να μπορέσει να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.

«Μας καταστρέφουν ως έθνος. Αυτή είναι γενοκτονία του ουκρανικού λαού. Αυτοί οι υποκριτές ήρθαν να 'σώσουν' τους ρωσόφωνους κατοίκους της Μαριούπολης και της περιοχής. Αλλά προχωρούν στην εξολόθρευση των Ουκρανών. Οι κάτοικοι της Μαριούπολης είναι Ρώσοι, Ουκρανοί, Έλληνες και άλλης καταγωγής» δήλωσε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Υπό αυτές τις δραματικές συνθήκες εγκατέλειψαν χθες, Τετάρτη, την πόλη αρκετοί πολίτες, μεταξύ τους και Έλληνες, φθάνοντας στην Ζαπορίγια έπειτα από ένα πολύ δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι. Το ελληνικό κονβόι, που περιλαμβάνει 21 αυτοκίνητα στα οποία επιβαίνουν 82 ομογενείς, μέλη του ελληνικού προξενείου και δημοσιογράφοι μετακινήθηκε σήμερα προς το Κιροβοχράντ και εν συνεχεία προς τη Μολδαβία, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Η Μαριούπολη δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και θέρμανση. Και η θερμοκρασία προβλέπεται ότι θα πέσει στους -2 βαθμούς Κελσίου το Σαββατοκύριακο.

«Δεν έχουμε ρεύμα, θέρμανση, ούτε νερό, εδώ και δύο ημέρες, σχεδόν δεν μας έχουν μείνει τρόφιμα. Δεν φθάνουν τρόφιμα στη Μαριούπολη τώρα. Οι τοπικές αρχές προσπάθησαν να μοιράσουν ψωμί και νερό, αλλά τελείωσαν. Γέμισα τη μπανιέρα με νερό πριν διακοπεί. Μας έχουν μείνει περίπου πέντε λίτρα» είναι τα δραματικά λόγια 27χρονου κατοίκου της Μαριούπολης στο BBC.

Ο αντιδήμαρχος της πόλης, Σέργιι Ορλόφ, έχει δηλώσει επίσης μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο ότι η πόλη έχει περιέλθει «στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής» έπειτα από αδιάκοπους βομβαρδισμούς από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο ίδιος ανέφερε πως οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται κάποια χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης, την οποία έχουν περικυκλώσει από όλες τις πλευρές, και βομβαρδίζουν διαρκώς ζωτικής σημασίας υποδομές.

Ο ίδιος ανέφερε πως μία πυκνοκατοικημένη περιοχή στα περίχωρα «έχει σχεδόν καταστραφεί».

«Δεν μπορούμε να μετρήσουμε τον αριθμό των θυμάτων εδώ, αλλα πιστεύουμε ότι τουλάχιστον εκτοντάδες άνθρωποι είναι νεκροί. Δεν μπορούμε να πάμε και να ανασύρουμε τις σορούς. Ο πατέρας μου ζει εκεί. Δεν μπορώ να φτάσω, δεν γνωρίζω εάν είναι ζωντανός ή νεκρός» δήλωσε ο Σέργιι Ορλόφ.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλήξει αντλιοστάσια και ηλεκτρικούς μετασχηματιστές, ενώ υπάρχουν ελλείψεις τροφίμων σε τμήματα της πόλης.

«Δεν θα παραδώσουμε την πόλη»

Ο έλεγχος της Μαριούπολης είναι κρίσιμης σημασίας για τον ρωσικό στρατό, προκειμένου να διασφαλίσει την εδαφική συνέχεια μεταξύ των δυνάμεών του από την Κριμαία και εκείνων από τα αυτονομιστικά εδάφη του Ντονμπάς. Οι δύο ομάδες έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους από την Τρίτη, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής Εθνοφρουράς δήλωσε σήμερα στο CNNi ότι «η κατάσταση παραμένει δύσκολη», αλλά ο στρατός «δεν θα παραδώσει την πόλη».

«Οι στρατιώτες της Εθνοφρουράς της Ουκρανίας, μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις, συνεχίζουν να υπερασπίζονται την πόλη. Ο ουκρανικός στρατός δεν θα παραδώσει την πόλη και θα επιτεθούμε στις δυνάμεις κατοχής. Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε τις ομάδες σαμποτέρ στα περίχωρα της Μαριούπολης» δήλωσε.

Δείτε πώς κάλυψε το CNN Greece την όγδοη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης