ΚΟΣΜΟΣ

Σαρλ Μισέλ: H Ρωσία έχει πυρηνικά όπλα - Πρέπει να αποφύγουμε έναν Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο Σαρλ Μισέλ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου καθώς ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλεί την Ευρώπη να στηρίξει την Ουκρανία που παλεύει για την ελευθερία της, 1η Μαρτίου 2022 Lithuanian Ministry of National Defense via AP

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δηλώνει πως η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας -στην οποία επέμεινε και σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι- πρόκειται για απόφαση που εναπόκειται στο ΝΑΤΟ, όμως προειδοποίησε πως συνιστά βήμα που ενέχει «πραγματικό κίνδυνο κλιμάκωσης και πραγματικό κίνδυνο ενός πιθανού γ' παγκοσμίου πολέμου».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία. Η πραγματικότητα είναι ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει έναν άγριο πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και γι' αυτό θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ρωσία έχει πυρηνικά όπλα, και είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποφύγουμε έναν γ' παγκόσμιο πόλεμο» αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ σε συνέντευξή του στο CNNi.

Αποτυπώνοντας την κρισιμότητα των στιγμών -και ενώ ήδη η Ρωσία επισείει ανοιχτά την απειλή ενός πυρηνικού ολέθρου-, ο Σαρλ Μισέλ επισημαίνει ότι αν και η σχετική απόφαση ανήκει στο ΝΑΤΟ και όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι σημαντικό για τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας να κατανοήσουν πως η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων θα ήταν ένα βήμα που υπερβαίνει την κατάσταση.

«Εξ ου και προσπαθούμε [σ.σ. ως ΕΕ] να προσφέρουμε μεγαλύτερη υποστήριξη σε διαφορετικούς τομείς σε διπλωματικό επίπεδο. Προσπαθούμε να παράσχουμε περισσότερη υποστήριξη στην Ουκρανία προκειμένου να υπάρξει εκεχειρία το συντομότερο δυνατόν και προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε σε θέση να διαπραγματευτούμε το συντομότερο δυνατόν».

Ο ίδιος επισήμανε πως αν και το ΝΑΤΟ αποτελεί την «ραχοκοκαλιά για την κοινή ασφάλεια στην Ευρώπη», οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες στον στρατιωτικό τομέα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καλεί μετ' επιτάσεως τη Δύση και το ΝΑΤΟ να επιβάλλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων επάνω από την Ουκρανία, ενόσω μαίνονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί επί του εδάφους της.

Τόσο ο Λευκός Οίκος, όσο και ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, έχουν επισημάνει πως ανάλογη κίνηση θα συνιστούσε ευθεία στρατιωτική αντιπαράθεση της Συμμαχίας με τη Ρωσία.

Ωστόσο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιμένει προειδοποιώντας τη Δύση πως εάν η Ουκρανία «πέσει», ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα στραφεί στις χώρες της Βαλτικής. «Η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία θα είναι οι επόμενες. Πιστέψτε με» δήλωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Ως προς την επίσημη υποψηφιότητα της Ουκρανίας για να της δοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ, ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε μιλώντας στο CNNi πως πρόκειται για «καθ' όλα νόμιμο» αίτημα και η Ένωση θα το επεξεργαστεί το ταχύτερο δυνατόν. Παράλληλα, ανέφερε πως στο εξής καλεί τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μετάσχει στο εξής στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς στενό πολιτικό συντονισμό με την Ουκρανία.

Κατόπιν της δραματικής διακήρυξης του Ζελένσκι ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου πως «πολεμάμε για την ελευθερία μας», το ΕΚ ενέκρινε την Τρίτη με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ζητά να χορηγηθεί στη χώρα καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε επίσης πως η ισχύς της Δύσης είναι η ενότητά της.

«Ο κ. Πούτιν προσπάθησε να διχάσει την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Απέτυχε. Προσπάθησε επίσης να δείξει ότι δεν είμαστε σε θέση να δράσουμε. Απέτυχε» υπογράμμισε.

Αναφορικά με το ζήτημα της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει συγκεκριμένα, διά της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, πως θα οδηγούσε την Αμερική σε ευθεία στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία.

«Ουσιαστικά θα σήμαινε ότι ο αμερικανικός στρατός θα κατέρριπτε αεροσκάφη, ρωσικά αεροσκάφη. Αυτό σαφώς συνιστά κλιμάκωση. Και δεν είναι κάτι που ο πρόεδρος θέλει να πράξει. Για όλους αυτούς τους λόγους δεν είναι καλή ιδέα» έχει δηλώσει η Τζεν Ψάκι στο δίκτυο MSNBC.

Ο ίδιος ο Ζελένσκι δήλωσε σε προ ημερών συνέντευξή του ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, του έχει μεταφέρει προσωπικά ότι «τώρα δεν είναι η ώρα για ένα τέτοιο μέτρο».

Ο Τζο Μπάιντεν είχε ξεκαθαρίσει από τις πρώτες ημέρες της μαζικής συγκέντρωσης των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα ότι δεν θα σταλούν αμερικανικές δυνάμεις να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν όπλα στον ουκρανικό στρατό και αφότου ξέσπασε ο πόλεμος, πέραν του μπαράζ κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια ύψους 350 εκατ. δολαρίων για την πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Όμως έχει δηλώσει κατ' επανάληψη πως αμερικανικές «μπότες» δεν θα πατήσουν στο έδαφος της Ουκρανίας, ούτε καν για την απομάκρυνση Αμερικανών πολιτών, καθώς κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με παγκόσμιο πόλεμο. Ανάλογη θα ήταν και η συνέπεια της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στην Ουκρανία στο liveblog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης