ΚΟΣΜΟΣ

Μοναχός–ρομπότ διαδίδει τον Βουδισμό μέσα από τις νέες τεχνολογίες

Ο δάσκαλος Ζιανφάν (Xianfan) κάθεται δίπλα στο ρομπότ Ζιανέρ στον βουδιστικό ναό Λονγκουάν (Longquan) στα περίχωρα του Πεκίνου, την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016 REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Σε έναν αρχαίο κινεζικό ναό, ο Ζιανέρ (Xian’er) μπορεί να ψάλλει μάντρα και να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την πίστη μέσω μίας οθόνης αφής.

Σε μια απρόσμενη σύνθεση του αρχαίου και του μοντέρνου, ένας βουδιστικός ναός που βρίσκεται στην άκρη του Πεκίνου έχει αναπτύξει έναν μοναχό–ρομπότ που μπορεί να ψάλλει μάντρα και να εξηγήσει τις βασικές αρχές της θρησκείας.

Σε ύψος 60 εκατοστών, ο Ζιανέρ είναι ντυμένος με μία κίτρινη ρόμπα και έχει ξυρισμένο κεφάλι. Ο μοναχός ρομπότ περνάει τον περισσότερο χρόνο του κλεισμένος στην πνευματική ηρεμία του ναού Λόνγκουάν.

Ο μάστερ Ζιανφάν κοιτά τον Ζιανέρ έξω από το κύριο κτίριο του βουδιστικού ναού Λονγκουάν έξω από το Πεκίνο, στις 20 Απριλίου 2016 - Πηγή: REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Σκοπός του είναι να φτάσει στους ανθρώπους που είναι περισσότερο συνδεδεμένοι με τα smartphones τους από ότι με την εσωτερική ύπαρξή τους. Ο Ζιανέρ μπορεί να απαντήσει σε 20 απλές ερωτήσεις, που εμφανίζονται στην οθόνη αφής που κρατάει στα χέρια του, για τον Βουδισμό και την καθημερινή ζωή στον 500 χρόνων ναό που ζει.

Ο δάσκαλος Ζιανφιάν (Χianfan), ένας (ανθρώπινος) μοναχός στο ναό Λονγκουάν (Longquan) στο Πεκίνο και δημιουργός του Ζιανέρ, δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη διάδοση της βουδιστικής σοφίας στην Κίνα.

«Η επιστήμη και ο Βουδισμός δεν είναι αντίθετα ούτε αντιφάσκουν, και μπορούν να συνδυαστούν», δήλωσε στο Reuters ο δάσκαλος.

Ο Ζιανέρ αναπτύχθηκε μέσω ενός κοινού προγράμματος μεταξύ του ναού, ειδικών τεχνητής νοημοσύνης, κινεζικών πανεπιστημίων και μίας τεχνολογικής εταιρείας.

Από τότε που δημιουργήθηκε, έχει εμφανιστεί σε πολλές εκθέσεις ρομπότ σε ολόκληρη την Κίνα, αλλά ξοδεύει τον περισσότερο χρόνο του σε βαθύ διαλογισμό στον ναό Λόνγκουάν και όπου ανήκει.

Η ύπαρξή του γεννήθηκε ως καρτούν που σχεδίασε ο Ζιανφιάν όταν και έβαλε τα ράσα το 2011. Ο Ζιανφιάν περιέγραψε τον Ζιανέρ ως «αντανάκλαση του καινοτόμου βουδιστικού πνεύματος, που θα μπορούσε να βοηθήσει τον παραδοσιακό Βουδισμό να εξαπλωθεί σε ένα ευρύτερο κοινό».

Ο δάσκαλος Ζουετσένγκ (Xuecheng) –ηγούμενος του ναού Λόνγκουάν και πρόεδρος της Βουδιστικής Ένωσης της Κίνας– είναι λάτρης της ψηφιακής επικοινωνίας και των νέων τεχνολογιών.

«Οι Βουδιστές δεν θα πρέπει να επιδιώκουν φώτιση μόνο μέσα από την καθημερινή μάθηση, τον διαλογισμό και τη καλλιέργεια, ώστε να αποκτήσουν θετική ενέργεια από το βουδιστικό δόγμα. Θα πρέπει επίσης να συμβάλλουν περισσότερο στην κοινωνία, την ευγένεια, τη συμπόνια και τη σοφία τους σε άλλους μέσω του διαδικτύου και των νέων μέσων ενημέρωσης», δήλωσε ο δάσκαλος Ζουτσένγκ στο CCTV.

Ο δάσκαλος Ζιανφάν και ο δάσκαλος Ζιανέρ στο μοναστήριο Λονγκουάν στα περίχωρα του Πεκίνου, όπως τους συνάντησε και τους κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016 - Πηγή: REUTERS/Kim Kyung-Hoon

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης