ΚΟΣΜΟΣ

Οι γαλλικές αρχές κατέσχεσαν γιοτ που συνδέεται με τον Ιγκόρ Σέτσιν, επικεφαλής της Rosneft

Οι γαλλικές αρχές κατέσχεσαν γιοτ που συνδέεται με τον Ιγκόρ Σέτσιν, επικεφαλής της Rosneft
H κατάσχεση έγινε στο λιμάνι της Μεσογείου, Λα Σιοτά AP/Mikhail Klimentyev

Οι γαλλικές αρχές κατέσχεσαν γιοτ που συνδέεται με τον επικεφαλής της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft, Ιγκόρ Σέτσιν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ, η κατάσχεση έγινε στο λιμάνι της Μεσογείου, Λα Σιοτά, και το σκάφος ανήκει σε στενό σύμμαχο του Ρώσου πρόεδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η εξέλιξη έγινε γνωστή ενώ κράτη της Δύσης επιβάλλουν μαζικές κυρώσεις, μεταξύ των οποίων «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων, σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή της την Ουκρανία.

«Ευχαριστούμε τους Γάλλους τελωνειακούς που επιβάλλουν τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος αυτών που είναι κοντά στη ρωσική κυβέρνηση», ανέφερε ο Λεμέρ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Σύμφωνα με την υπηρεσία ενημέρωσης του υπουργείου Οικονομικών, το γιοτ ανήκει σε εταιρία, στην οποία ο Σέτσιν ταυτοποιήθηκε ως βασικός μέτοχος.

Παράλληλα, οι γαλλικές αρχές κατέσχεσαν ένα ακόμα εμπορικό πλοίο στο λιμάνι της Λουαρέ στη Βρετάνη, που επίσης συνδέεται με ρωσικά συμφέροντα.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα την Πέμπτη, έγινε γνωστό πως η Γερμανία ξεκίνησε τις κυρώσεις κατά της ρωσικής ελίτ, με την κατάσχεση πολυτελούς θαλαμηγούς αξίας τουλάχιστον 600 εκατομμυρίων δολαρίων, ιδιοκτησίας του ρώσου δισεκατομμυριούχου ολιγάρχη Αλίσερ Ουσμάνοφ.

Ο Ουσάνοφ είναι ένας από τους επιχειρηματίες που έχει βάλει στο στόχαστρο η ΕΕ καθώς διατηρεί δεσμούς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στον οποίο μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος απένειμε το προεδρικό μετάλλιο Τιμής το 2004, για την προσφορά του στις επιχειρήσεις και τη φιλανθρωπία.

Ο ολιγάρχης έφτιαξε την περιουσία του που υπολογίζεται σε 17,9 δισεκατομμύρια δολάρια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, μέσω των δραστηριοτήτων του στη βιομηχανία χάλυβα και σε εταιρείες εξόρυξης.

Είναι ιδιοκτήτης του εκδοτικού οίκου Kommersant και συνιδιοκτήτης της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας της Ρωσίας, της MegaFon, καθώς και ιδιοκτήτης της εταιρείας Udokan που αναπτύσσει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα χαλκού στον κόσμο.

LIVEBLOG: «Φλέγονται» Χερσώνα, Χάρκοβο, Κίεβο - Χωρίς νερό και ρεύμα η Μαριούπολη