Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδισμοί σε στρατηγικές πόλεις - Οι Ρώσοι ελέγχουν τη Χερσώνα
Μαύρες σελίδες προστίθενται καθημερινά στην Ιστορία της Ευρώπης με την Ουκρανία στο έλεος βομβαρδισμών του ρωσικού στρατού. Η Χερσώνα του ουκρανικού νότου διαφαίνεται ότι γίνεται η πρώτη μεγάλη πόλη που περιέρχεται στον έλεγχο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων. Δραματικές στιγμές ζει εξίσου η Μαριούπολη, η οποία βρίσκεται περικυκλωμένη από όλες τις πλευρές. Το Χάρκοβο, στα βορειοανατολικά, τελεί υπό πολιορκία. Και στο Κίεβο η μεγάλη μάχη δείχνει να πλησιάζει...
Με τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν να εισέρχεται στην όγδοη ημέρα, η ρωσική προώθηση για την περικύκλωση και κατάληψη μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας επιταχύνεται, και η Μόσχα «βρυχάται» κατά τη Δύσης επισείοντας ανοιχτά ακόμη και την απειλή ενός πυρηνικού ολέθρου.
Περισσότεροι από 2.000 πολίτες, παιδιά ανάμεσά τους, έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής βάσει των στοιχείων της ουκρανικής κυβέρνησης, ενώ οι πολίτες που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους ξπέρασαν ήδη τους 800.000. Οι πρόσφυγες του πολέμου αναμένεται να φθάσουν έως και τα επτά εκατομμύρια κατά τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ.
Οι βομβαρδισμοί υποδομών ζωτικής σημασίας και πολιτικών στόχων έχουν ενταθεί, γεγονός που εγείρει φόβους ότι μπορεί να αυξηθεί δραματικά ο φόρος αίματος των αμάχων τις επόμενες ώρες και ημέρες. Αναφορές θέλουν να έχουν χτυπηθεί νοσοκομεία και σχολεία, καθώς και πολλά δίκτυα υποδομών -ειδικά στη Μαριούπολη.
«Η Ευρώπη πρέπει να καταβάλλει το τίμημα για την ειρήνη, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Ο πόλεμος στην Ευρώπη δεν ανήκει πλέον στα βιβλία Ιστορίας. Είναι εδώ, μπροστά στα μάτια μας» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα αποτυπώνοντας την κρισιμότητα των στιγμών και το διακύβευμα για την Ευρώπη.
«Έχουν εντολές να αφανίσουν την ιστορία μας, να αφανίσουν τη χώρα, να μας αφανίσουν όλους» ήταν νωρίτερα τα λόγια του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ακολούθησε το ιστορικό μεν, μη δεσμευτικό δε, ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με το οποίο καταδικάζεται η ρωσική εισβολή και ζητείται η άμεση απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων από το έδαφος της Ουκρανίας.
Η σθεναρή ουκρανική αντίσταση έχει αποτρέψει την «εύκολη νίκη» που ανέμενε το Κρεμλίνο, όμως οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις προελαύνουν στο νότο (όπου διαφαίνεται να συναντούν λιγότερη αντίσταση απ' ότι στο βορρά, κατά το αμερικανικό Πεντάγωνο), ενώ εντείνουν παράλληλα τον κλοιό στο Κίεβο.
Υπό αυτές τις δραματικές συνθήκες, οι προσδοκίες είναι ουσιαστικά ελάχιστες αναφορικά με το δεύτερο γύρο των συνομιλιών μεταξύ της ουκρανικής και της ρωσικής αντιπροσωπείας που, εκτός απροόπτου, θα χώρα στην περιοχή Μπελοβέσκαγια Πούσκα στη Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.
Η Χερσώνα στον έλεγχο του ρωσικού στρατού
Η στρατηγικής σημασίας πόλη της Χερσώνας διαφαίνεται ότι έχει περιέλθει υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, όπως προκύπτει από τις τελευταίες δηλώσεις του δημάρχου της, Ιγκόρ Κολιχάγεφ. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη στρατηγικής σημασίας ουκρανική πόλη που πέφτει στα χέρια του ρωσικού στρατού.
Ο δήμαρχος της Χερσώνας ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης σε ανάρτησή του στο Facebook πως «υπήρξαν εκατοντάδες ένοπλοι επισκέπτες στο δημοτικό συμβούλιο σήμερα», στους οποίους ο ίδιος μετέφερε πως «δεν έχουμε Ένοπλες Δυνάμεις στην πόλη, μόνο πολίτες, που θέλουν να ζήσουν εδώ».
Οι ίδιος έγραψε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20.00 το βράδυ έως τις 8.00 το πρωί και είπαν πως θα επιτραπεί η είσοδος στην πόλη σε αυτοκίνητα με τρόφιμα, φάρμακα και κάποιες άλλες προμήθειες. Τα αυτοκίνητα πρέπει να κινούνται εντός της πόλης με ελάχιστη ταχύτητα και δεν επιτρέπεται να περπατούν στο δρόμο ομάδες άνω των δύο ατόμων.
Από πλευράς ουκρανικής προεδρίας δεν έχει υπάρξει κάποια ανακοίνωση, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων το βράδυ της Τετάρτης πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να επιβεβαίωσουν εάν η Χερσώνα έχει καταληφθεί.
Νωρίτερα, εντός της ημέρας τόσο ο δήμαρχος της πόλης, Ιγκόρ Κολιχάγεφ, όσο και ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολέκσσι Αρέστοβιτς, είχαν δηλώσει ότι αν και η Χερσώνα είναι περικυκλωμένη, παραμένει υπό τον έλεγχο των Ουκρανών. Όμως η αναφορά του δημάρχου το βράδυ υποδεικνύει πως πλέον η πόλη έχει πέσει στα χέρια του ρωσικού στρατού.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε ανακοινώσει από το πρωί της Τετάρτης ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την πόλη-λιμάνι Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, η οποία βρίσκεται κοντά στην χερσόνησο της Κριμαίας. Σφοδρές μάχες είχαν λάβει χώρα την προηγούμενη νύχτα για τον έλεγχο της επαρχιακής πρωτεύουσα των περίπου 250.000 κατοίκων που βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Δνείπερου στη Μαύρη Θάλασσα
Η περιοχή της Χερσώνας, η οποία συνορεύει με την Κριμαία, δέχθηκε επίθεση από την αρχή της ρωσικής εισβολής την αυγή της 24ης Φεβρουαρίου.
Πολιορκείται το Χάρκοβο
Ρωσικά αερομεταφερόμενα στρατεύματα προσγειώθηκαν την Τετάρτη στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός χωρίς να δώσει αναφορά για τον αριθμό τους.
Μετά το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων της Τρίτης στο κέντρο της πόλης, οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 21 ανθρώπων, νέες επιδρομές ακολούθησαν την Τετάρτη με στόχο το περιφερειακό αρχηγείο των δυνάμεων ασφαλείας και της αστυνομίας, καθώς και το πανεπιστήμιο της ουκρανικής μητρόπολης που απέχει 50 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα.
Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν στους τελευταίους βομβαρδισμούς. Οι διασώστες ανέφεραν ότι ανέπτυξαν 21 οχήματα και 90 άτομα για την κατάσβεση των πυρκαγιών που ξέσπασαν και την παροχή ιατρικής φροντίδας στα θύματα.
Οβίδα δέχθηκε και ο Καθεδρικός Ναός του Χαρκόβου, στα υπόγεια του οποίου εδώ και μέρες πολίτες έχουν αναζητήσει καταφύγιο. Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα.
Eν μέσω των νέων επιδρομών, ο δήμαρχος του Χαρκόβου διαμήνυσε ότι ουδέποτε πρόκειται να παραδοθεί...
Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς στη Μαριούπολη
Ο ρωσικός στρατός, ο οποίος έχει ήδη καταλάβει το λιμάνι του Μπερντιάνσκ, έχει περικυκλώσει τη Μαριούπολη, επίσης στην Θάλασσα του Αζόφ, όπου και κατοικεί συμπαγής ελληνικός πληθυσμός που ξεπερνά τα 100.000 άτομα.
Αρκετοί πολίτες εγκατέλειψαν σήμερα την πόλη, μεταξύ τους και Έλληνες, οι οποίοι έφθασαν τις τελευταίες ώρες στη Ζαπορίγια έπειτα από ένα πολύ δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι.
Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης, Σέργιι Ορλόφ, δήλωσε μιλώντας στο BBC ότι η πόλη έχει περιέλθει «στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής» έπειτα από σχεδόν 15 ώρες συνεχών βομβαρδισμών από τις ρωσικές δυνάμεις.
Ο ίδιος ανέφερε πως οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται κάποια χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης, την οποία έχουν περικυκλώσει από όλες τις πλευρές, και βομβαρδίζουν αδιάκοπα ζωτικής σημασίας υποδομές, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση σε πολλά σημεία της πόλης.
Ο ίδιος ανέφερε πως μία πυκνοκατοικημένη περιοχή στα περίχωρα «έχει σχεδόν καταστραφεί».
«Δεν μπορούμε να μετρήσουμε τον αριθμό των θυμάτων εδώ, αλλα πιστεύουμε ότι τουλάχιστον εκτοντάδες άνθρωποι είναι νεκροί. Δεν μπορούμε να πάμε και να ανασύρουμε τις σορούς. Ο πατέρας μου ζει εκεί. Δεν μπορώ να φτάσω, δεν γνωρίζω εάν είναι ζωντανός ή νεκρός» δήλωσε ο Σέργιι Ορλόφ.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλήξει αντλιοστάσια και ηλεκτρικούς μετασχηματιστές, ενώ υπάρχουν ελλείψεις τροφίμων σε τμήματα της πόλης.
Ο έλεγχος της Μαριούπολης είναι κρίσιμης σημασίας για τον ρωσικό στρατό, προκειμένου να διασφαλίσει την εδαφική συνέχεια μεταξύ των δυνάμεών του από την Κριμαία και εκείνων από τα αυτονομιστικά εδάφη του Ντονμπάς. Οι δύο ομάδες ένωσαν τις δυνάμεις τους την Τρίτη, σύμφωνα με τη Μόσχα.
Αναμένοντας τη μάχη του Κιέβου
Νέες εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα στο Κίεβο, όπου οι κάτοικοι που δεν έχουν τραπεί σε φυγή προετοιμάζονται εδώ και ημέρες για τη μεγάλη μάχη απέναντι στον ρωσικό στρατό. Στους σταθμούς του δικτύου το μετρό έχουν αναζητήσει καταφύγιο 15.000 άνθρωποι. Συνολικά μπορούν να «στεγαστούν» 100.000 πολίτες στους υπόγειους σταθμούς, όπου έως αυτή τη στιγμή έστω υπάρχουν προμήθειες σε τρόφιμα και φάρμακα, καθώς και νερό.
«Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν που να πάνε. Λίγα μέτρα στο στο έδαφος και μία κουβέρτα έχουν γίνει το μοναδικό τους σπίτι. Καλούμε τους ανθρώπους να φέρουν ζεστά ρούχα, τρόφιμα και προμήθειες για τους γύρω τους, ιδίως μικρά παιδιά και ηλικιωμένος» δηλώνει ο υπεύθυνος για το δίκτυο Βίκτορ Μπραχίνσκι.
Ως προς τις εκρήξεις που σημειώθηκαν το βράδυ κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου δεν οφείλoνται σε ρωσική επιδρομή, αλλά προκλήθηκαν από θραύσματα πυραύλου cruise που κατέρριψε η ουκρανική αεράμυνα, όπως ανακοίνωσε σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας.
Ο ίδιος ανέφερε ότι εάν ο πύραυλος είχε χτυπήσει το κέντρο του Κιέβου θα ήταν «τρομακτικές» οι καταστροφές και ο αριθμός των θυμάτων. Στη σχετική ανάρτηση δεν έκανε λόγο για θύματα από την έκρηξη στο σταθμό. Η έκρηξη προκλήθηκε από θραύσματα που χτύπησαν σωλήνες στο δίκτυο θέρμανσης.
Στην ουκρανική πρωτεύουσα επικρατούσε έως τις βραδινές εκρήξεις μία απόκοσμη ηρεμία κατά τους ανταποκριτές διεθνών μέσων, μετά τις χθεσινές αεροπορικές επιδρομές στον πύργο τηλεπικοινωνιών που οδήγησε στο θάνατο πέντε ανθρώπων. Ο πύργος βρίσκεται δίπλα στο Μνημείο του Μπάμπι Γιαρ, όπου σχεδόν 34.000 Εβραίοι σφαγιάστηκαν μέσα σε δύο ημέρες από τους Ναζί κατακτητές το 1941.
Όσο για το πελώριο στρατιωτικό κονβόι, που έχει απεικονιστεί σε φωτογραφίες της αμερικανικής εταιρείας δορυφορικών εικόνων Maxar Technologies, φαίνεται να καθυστερεί στην πορεία προς το Κίεβο, κατά τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως μεταδίδει το CNNi. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους πως το κονβόι μήκους 60 χιλιομέτρων «παραμένει κολλημένο», εκτιμώντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις «ανασυντάσσονται και επανεκτιμούν» την κατάσταση επί του πεδίου.
Ουδείς γνωρίζει σε αυτό το στάδιο εάν στόχος είναι το κονβόι να περικυκλώσει και να απομονώσει το Κίεβο ή να εξαπολύσει μεγάλης κλίμακας επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα, αναφέρουν σχετικά οι New York Times.
Εντός Ουκρανίας επιχειρεί αυτή τη στιγμή το 82% των δυνάμεων που είχε συγκεντρώσει η Ρωσία στα ουκρανικά σύνορα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του αμερικανικού Πενταγώνου. Δεν πρόκειται για αξιόλογη μεταβολή, καθώς η σχετική εκτίμηση χθες, Τρίτη, ήταν για το 80% των δυνάμεων.
Αν και δεν έχει υπάρξει «καμία σημαντική κίνηση» των ρωσικών δυνάμεων που προελαύνουν στο Κίεβο από χθες, η Ρωσία αύξησε τις επιθέσεις με «πύραυλους και το πυροβολικό της που στοχεύουν την πόλη», επισήμανε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου κατά την καθημερινή πλέον άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων που προηγείται του μπρίφινγκ στο Πεντάγωνο.
Oι Ρώσοι «κυκλώνουν» τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν, εν τω μεταξύ, πάρει τον έλεγχο περιοχής γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, κοντά στη νοτιοανατολική πόλη Ενερχοντάρ, βάσει ενημέρωσης που έλαβε από Ρώσους διπλωμάτες η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης και διαθέτει έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες (η Ουκρανία έχει τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς με συνολικά 15 αντιδραστήρες).
Ουκρανοί πολίτες έκλεισαν μέσα στην ημέρα τους δρόμους για να εμποδίσουν τα ρωσικά άρματα μάχης να φθάσουν στον πυρηνικό σταθμό.
Δείτε πώς κάλυψε το CNN Greece τις εξελίξεις της 7ης ημέρας του πολέμου στην Ουκρανία