ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι στο CNNi: Να στείλει ο Τζο Μπάιντεν σκληρό μήνυμα στη Ρωσία

«Είδωλο είναι η Ουκρανία, όχι εγώ». Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλά στον ανταποκριτή του CNNi, Μάθιου Τσανς, από καταφύγιο στο αυστηρά φρουρούμενο κυβερνητικό συγκρότημα του Κιέβου CNNi

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο δίκτυο CNNi και το πρακτορείο Reuters ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καλεί τον Τζο Μπάιντεν να στείλει ένα σκληρό και «χρήσιμο» μήνυμα στη Ρωσία κατά την ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους που αναμένεται τα ξημερώματα της Τετάρτης, ώρα Ελλάδος.

Μιλώντας από καταφύγιο στο αυστηρά φρουρούμενο κυβερνητικό συγκρότημα του Κιέβου, ο Ζελένσκι επισήμανε πως από τη στιγμή που συνεχίζονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στην Ουκρανία, υπάρχουν ελάχιστα περιθώρια προόδου στις συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών.

Εν όψει του δεύτερου γύρου διαπραγμάτευσης στα σύνορα της Λευκορωσίας που αναμένεται την Τετάρτη, ο ίδιος επισήμανε πως η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να βομβαρδίζει ουκρανικές πόλεις ώστε να καταστεί δυνατές ουσιαστιακές συνομιλίες για την κατάπαυση πυρός.

Ο Ζελένσκι κάλεσε εκ νέου τα μέλη του ΝΑΤΟ να επιβάλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να σταματήσουν τη ρωσική πολεμική αεροπορία, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα συνιστούσε προληπτικό μέτρο και δεν θα έφερνε τη Συμμαχία σε τροχιά πολέμου με τη Ρωσία.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, του μετέφερε προσωπικά ότι «τώρα δεν είναι η ώρα για ένα τέτοιο μέτρο».

Διαβάστε επίσης

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε ΝΑΤΟϊκή ζώνη απαγόρευσης πτήσεων επιμένει το Κίεβο

Ο Ζελένσκι, ο οποίος έχει αρνηθεί προτάσεις για να εγκαταλείψει την ουκρανική πρωτεύουσα καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλασή τους προς το Κίεβο, είπε επίσης ότι η Ουκρανία θα απαιτούσε νομικά κατοχυρωμένες εγγυήσεις ασφαλείας εάν το ΝΑΤΟ έκλεινε την πόρτα του στην Ουκρανία.

«Οι σύμμαχοί μας, εάν δεν είναι έτοιμοι να δεχθούν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ [...] επειδή η Ρωσία δεν θέλει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να επεξεργαστούν από κοινού εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία» επισήμανε.

Θέτοντας τους όρους του για περαιτέρω συνομιλίες με τη Ρωσία, ο Ζελένσκι δήλωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε σε CNNi και Reuters:

«Είναι αναγκαίο τουλάχιστον [η Ρωσία] να σταματήσει να βομβαρδίζει ανθρώπους. Απλά, ας σταματήσει τους βομβαρδισμούς και μετά να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ο Ουκρανός πρόεδρος επικροτείται διεθνώς για τον τρόπο που έχει αντιδράσει στη ρωσική εισβολή, αρνούμενος προτάσεις να διαφύγει και στέλνοντας αντ' αυτού διαρκώς μηνύματα στον ουκρανικό λαό εμψυχώνοντάς τον και διατρανώνοντας πως η Ουκρανία δίνει μάχη για την ελευθερία της.

Ερωτηθείς από τον ανταποκριτή Μάθιου Τσανς του CNNi για τη μεταμόρφωσή του από κωμικό σε παγκοσμίου φήμης ηγέτη εν καιρώ πολέμου, ο Ζελένσκι απάντησε:

«Είναι πολύ σοβαρό, δεν είναι ταινία. Δεν είμαι είδωλο. Η Ουκρανία είναι είδωλο». Και προσέθεσε: «Η Ουκρανία είναι στην καρδιά της Ευρώπης και τώρα νομίζω η Ευρώπη βλέπει ότι η Ουκρανία είναι κάτι ξεχωριστό για τον κόσμο. Γι' αυτό ο κόσμος δεν μπορεί να χάσει κάτι ξεχωριστό».

Ο 44χρονος Oυκρανός πρόεδρος ήταν αξύριστος και φορούσε ένα απλό χακί μπλουζάκι, παντελόνι και στρατιωτικά άρβυλα για τη συνέντευξη, η οποία έλαβε χώρα σε κυβερνητικό συγκρότημα που ήταν φρουρούμενο από ισχυρή στρατιωτική δύναμη.

Ζελένσκι: Η Ρωσία βομβάρδισε μνημείο του Ολοκαυτώματος - «Η Ιστορία επαναλαμβάνεται»

Την ώρα που μιλούσε ο Ζελένσκι, έγινε γνωστό ότι ρωσικός πύραυλος έπληξε τον Πύργο τηλεοπτικών μεταδόσεων στο Κίεβο, ο οποίος βρίσκεται κοντά στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος του Μπάμπι Γιαρ, στην τοποθεσία όπου σφαγιάστηκαν 33.000 εβραίοι από τους ναζί μέσα σε 48 ώρες το 1941.

«Προς τον κόσμο: Ποιο είναι το νόημα να λέμε 'ποτέ ξανά' για 80 χρόνια, εάν ο κόσμος μένει σιωπηλός όταν πέφτει βόμβα στην ίδια τοποθεσία του Μπάμπι Γιαρ;. Τουλάχιστον πέντε σκοτώθηκαν. Η Ιστορία επαναλαμβάνεται» ανέφερε αμέσως μετά ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Twitter.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Ζελένσκι

Να «σταματήσουμε τον Ρώσο εισβολέα το συντομότερο δυνατόν» κάλεσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε επίσης με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του.

«Μόλις συνομίλησα με τον Αμερικανό πρόεδρο [...] Πρέπει να σταματήσουμε τον επιτιθέμενο το συντομότερο δυνατό. Σας ευχαριστούμε για τη στήριξή σας» αναφέρει ο Ζελένσκι στην ανάρτησή του.

Κατά τη συνομιλία τους, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν κυρίως για τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας και τη βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες στην Ουκρανία σε θέματα άμυνας, πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών είχε διάρκεια περίπου 30 λεπτών.

«Μόλις συνομίλησα με τον πρόεδρο Ζελένσκι για να συζητήσουμε τη συνεχή υποστήριξή μας προς την Ουκρανία -περιλαμβανομένων συνδρομής στον τομέα της ασφάλειας και ανθρωπιστικής βοήθειας- καθώς αμύνεται έναντι της ρωσικής επιθετικότητας. Θα κάνουμε τη Ρωσία να λογοδοτήσει, και οι κυρώσεις έχουν ήδη καταστροφικό αντίκτυπο» αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε ανάρτησή του μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης