ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Οι επιθέσεις στο Χάρκοβο είναι πράξη κρατικής τρομοκρατίας από πλευράς της Ρωσίας

Ζελένσκι: Οι επιθέσεις στο Χάρκοβο είναι πράξη κρατικής τρομοκρατίας από πλευράς της Ρωσίας
O κ. Ζελένσκι χαρακτήρισε το ρωσικό χτύπημα στο κέντρο του Χάρκοβο «έγκλημα πολέμου και συνειδητή εξόντωση του λαού». AP Photo / Efrem Lukatsky

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σημειώνει ότι οι επιθέσεις στην ανατολική πόλη του Χάρκοβο συνιστά «πράξη κρατικής τρομοκρατίας, που διαπράττεται από την Ρωσία».

Απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω videolink, ο κ. Ζελένσκι χαρακτήρισε το ρωσικό χτύπημα στο κέντρο του Χάρκοβο «έγκλημα πολέμου και συνειδητή εξόντωση του λαού».

«Μοχθηρός, οπλισμένος με ρουκέτες, βόμβα και πυροβόλα, πρέπει να σταματήσουμε [τον Πούτιν] άμεσα. Θα πρέπει να καταστραφεί οικονομικά. Πρέπει να δείξουμε ότι η ανθρωπότητα είναι ικανή να υπερασπιστεί την ύπαρξή της», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας στο μήνυμά του.

«Το Χάρκοβο και το Κίεβο είναι, επί του παρόντος, οι πιο σημαντικοί στόχοι για την Ρωσία. Ο τρόμος στοχεύει στο να μας διαλύσει, να σπάσει την αντίστασή μας. Οδεύουν προς την πρωτεύουσά μας αλλά και προς το Χάρκοβο. Ως εκ τούτου, η άμυνα της πρωτεύουσας σήμερα συνιστά προτεραιότητα-κλειδί για τη χώρα», πρόσθεσε ο κ. Ζελένσκι

«Το Κίεβο είναι σημαντικό. Εάν προστατεύουμε το Κίεβο, θα προστατεύσουμε τη χώρα. Αυτή είναι η "καρδιά" της χώρας μας και θα πρέπει να συνεχίσει να χτυπά. Και θα συνεχίσει να χτυπά, ώστε να θριαμβεύσει η ζωή», συνέχισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το διοικητικό κτίριο, κατοικημένες περιοχές του Χάρκοβο

«Ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις έπληξαν το κέντρο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, του Χάρκοβο», δήλωσε νωρίτερα ο επικεφαλής της περιοχής αυτής Όλεγκ Σινεγκούμποφ, σημειώνοντας ότι επλήγησαν κατοικημένες περιοχές και το διοικητικό κτίριο της πόλης, καθώς η ρωσική εισβολή στη χώρα εισέρχεται στην έκτη ημέρα της.

Ο Σινεγκούμποφ σημείωσε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε GRAD και πυραύλους κρουζ στην Χαρκίβ και ευθύνεται για εγκλήματα πολέμου. «Η άμυνα της πόλης αντέχει», τόνισε.