Ουκρανία: Σε κίνηση η διαδικασία για την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας
Ανανεώθηκε:
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ζητήσει την Τρίτη την ανακήρυξη της Ουκρανίας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρα στην ΕΕ, μετά το επίσημο αίτημα που υπέγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ήδη, αρκετές χώρες έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην υποψηφιότητα της Ουκρανίας.
Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εγκρίνει την Τρίτη ψήφισμα που θα καλεί τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να εργαστούν για τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην ΕΕ στην Ουκρανία και εν τω μεταξύ να συνεχίζονται οι διαδικασίες για την ένταξη στην ενιαία αγορά της ΕΕ.
Ως προς τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, η επιστολή αίτησης του Ζελένσκι αποστέλλεται στην χώρα που κατέχει για το τρέχον εξάμηνο την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, δηλαδή αυτή τη στιγμή τη Γαλλία.
Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια ενημερώνονται για την αίτηση από το Συμβούλιο. Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα ληφθεί η απόφαση για να ζητηθεί η γνώμη της Κομισιόν.
Συνήθως θα χρειάζονταν 15 έως 18 μήνες για να υπάρξει απάντηση στο αίτημα της Ουκρανίας, αν και αυτή η περίοδος θα μπορούσε να συντομευθεί σημαντικά «ανάλογα με τις πολιτικές εκτιμήσεις» δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Υποστήριξη της υποψηφιότητας από χώρες-μέλη
Οι πρόεδροι οκτώ χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης κάλεσαν σήμερα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χορηγήσουν αμέσως στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας και να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
«Εμείς, οι πρόεδροι των χωρών μελών της ΕΕ: της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Εσθονίας, της Δημοκρατίας της Λετονίας, της Δημοκρατίας της Λιθουανίας, της Δημοκρατίας της Πολωνίας, της Σλοβακικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, πιστεύουμε σθεναρά ότι η Ουκρανία δικαιούται να λάβει άμεση προοπτική ένταξης στην ΕΕ» αναφέρουν στην ανοιχτή επιστολή τους που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
«Η προσδοκία της Ουκρανίας να μπει στην ΕΕ είναι νόμιμη. Σε αυτή την χώρα, πεθάνουν Ευρωπαίοι πολίτες κάτω από ρωσικές βόμβες», δήλωσε πριν από λίγο στην τηλεόραση της Rai o Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.
«Πρόκειται για ευρωπαϊκή αντίσταση, η οποία υπερασπίζει τις δημοκρατίες μας από τις απαράδεκτες μεθόδους του Πούτιν», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.
Ο Ζελένσκι ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτρέψει στην Ουκρανία να ενταχθεί άμεσα, βάσει μιας ειδικής διαδικασίας, καθώς αμύνεται από εισβολή ρωσικών δυνάμεων.
Το μήνυμα του Ουκρανού προέδρου, με μια παθιασμένη τοποθέτηση, εστάλη λίγη ώρα πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και ενώ συνεχίζονται οι μάχες σε Κίεβο και σε άλλες πόλεις.
«Όταν έθεσα υποψηφιότητα για πρόεδρος, δήλωσα ότι ο καθένας μας είναι ένας πρόεδρος. Επειδή είμαστε όλοι υπεύθυνοι για τη χώρα μας. Για την όμορφη Ουκρανία μας. Και τώρα συνέβη ότι ο καθένας από εμάς είναι ένας πολεμιστής. Ένας πολεμιστής στη θέση του. Και είμαι σίγουρος ότι ο καθένας από εμάς θα κερδίσει. Δόξα στην Ουκρανία», ανέφερε.
Ακόμη, ο Ουκρανός απηύθυνε έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ.
«Ο στόχος μας είναι να είμαστε όλοι Ευρωπαίοι και, κυρίως, ίσοι. Είμαι σίγουρος πως αυτό είναι το σωστό και πως το δικαιούμαστε» είπε χαρακτηριστικά.
Μισέλ: Θα γίνουν συζητήσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ
Όπως δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.
Αυτή είναι μια συζήτηση η οποία, όπως και να έχει, θα πραγματοποιηθεί", επεσήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΕ έχει ήδη μια «πολύ ισχυρή» συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία, η οποία μπορεί να εμβαθυνθεί.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Πράγματι εν καιρώ [θα] ανήκει σε εμάς. Είναι χώρα που ανήκει ανάμεσά μας και θέλουμε να ενταχθεί», είπε η φον ντερ Λάιεν σε δημοσιογράφο του Euronews ερωτηθείσα χθες Κυριακή σχετικά με την εισδοχή του Κιέβου στην ΕΕ. Επισήμανε ότι υπάρχουν ήδη πεδία συνεργασίας ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Κίεβο.