ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Περισσότεροι από 5.000 κάτοικοι επιθυμούν να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ

Στο Ισραήλ αναζητούν καταφύγιο χιλιάδες Ουκρανοί, εβραϊκής καταγωγής για να σωθούν από τη ρωσική εισβολή (AP Photo/Visar Kryeziu)

Περισσότεροι από 5.000 Ουκρανοί, εβραϊκής καταγωγής επιθυμούν να επιστρέψουν στο Ισραήλ, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η οργάνωση «Εβραϊκό Πρακτορείο για το Ισραήλ» που συντονίζει την όλη διαδικασία, έχει δημιουργήσει ένα ειδικό κέντρο τηλεφωνικών κλήσεων για να διευκολύνει την απομάκρυνση των πολιτών από την Ουκρανία και τη μεταφορά τους σε ασφαλές σημείο μέχρι να μεταναστεύσουν στη χώρα.

Επίσης, η οργάνωση έχει συστήσει έξι γραφεία σε χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία (την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, την Ουγγαρία) όπου μπορούν να απευθύνονται οι Ουκρανοί που θέλουν να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ.

Τα γραφεία αυτά αναμένεται να επιτρέψουν να διαχειριστούν «άμεσα τα μεταναστευτικά κύματα που αναμένονται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία», ανέφερε χθες Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου σε ανακοίνωσή του το Εβραϊκό Πρακτορείο. Η ίδρυσή του χρονολογείται το 1929 με σκοπό να διευκολύνει τη μετανάστευση των Εβραίων στο Ισραήλ.

Εξάλλου, η οργάνωση, δηλώνει «έτοιμη» να ανοίξει και άλλα γραφεία, «εάν αυτό κριθεί απαραίτητο».

Όλοι οι Εβραίοι, καθώς και τα παιδιά, τα εγγόνια και οι σύζυγοί τους, μπορούν βάσει του «νόμου της επιστροφής» να πάνε στο Ισραήλ και να αποκτήσουν αυτόματα την ισραηλινή υπηκοότητα.

Περίπου 2.000 Ισραηλινοί έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στη χώρα, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο εκτιμά ότι 6.000 παραμένουν στη χώρα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η χώρα του αποστέλλει 100 τόνους βοήθεια, όπως φάρμακα, σκηνές, κουβέρτες και άλλα απαραίτητα υλικά, προς τους αμάχους της Ουκρανίας.

Επίσης, ο ίδιος μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου, ο Μπένετ συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Πρόκειται για μία από τις σπάνιες φορές που ο Ρώσος πρόεδρος συνομίλησε με ξένο ηγέτη μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

LIVEBLOG: Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας στο Γόμελ - Βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης