Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προσφεύγει ο Ζελένσκι για τον πόλεμο της Ρωσίας
Ανανεώθηκε:
Αγωγή κατά της Ρωσίας κατέθεσε η Ουκρανία στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη που επιλύει διαφορές μεταξύ κρατών σχετικά με το διεθνές δίκαιο.
«Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τις πράξεις της και την επίθεση στη χώρα του», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Η Ουκρανία υπέβαλε την αίτησή της κατά της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για τη χειραγώγηση της έννοιας της γενοκτονίας, για να δικαιολογήσει την επιθετικότητα. Ζητάμε μια επείγουσα απόφαση που θα διατάξει τη Ρωσία να σταματήσει τη στρατιωτική δραστηριότητα τώρα και αναμένουμε να ξεκινήσουν οι δοκιμές την επόμενη εβδομάδα» ανέφερε ο Ζελένσκι.
Εν τω μεταξύ, διορία μέχρι τις 04:00 το μεσημέρι της Κυριακής 27 Φεβρουαρίου, έδωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, προκειμένου να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις μεταξύ τους στη Λευκορωσία, όπου βρίσκεται από το πρωί αντιπροσωπεία της Ρωσίας.
Από την πλευρά της η Ουκρανία συμφωνεί στο διάλογο με το Κρεμλίνο, ωστόσο αρνείται τη μετάβαση στη Λευκορωσία και επιλέγει άλλες πόλεις στις οποίες θα μπορούσε να γίνει η συνάντηση των αντιπροσώπων των δύο κρατών.
«Έχουμε ακούσει πολλές συζητήσεις για μια συνάντηση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας που θα μπορούσε να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο και να μας φέρει την ειρήνη πίσω. Πολύ συχνά το Μινσκ αναφέρεται ως ο τόπος για αυτές τις διαπραγματεύσεις», είπε ο Ζελένσκι σε ομιλία που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας το πρωί της Κυριακής.
«Η τοποθεσία δεν επιλέχθηκε ούτε από την Ουκρανία, ούτε από τη Λευκορωσία. Επιλέχθηκε από τη ρωσική ηγεσία», σημείωσε ο Ζελένσκι.
Απευθυνόμενος απευθείας στη Λευκορωσία, ο Ζελένσκι είπε:
«Εάν δεν υπήρχαν επιθετικές ενέργειες από την επικράτειά σας, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε στο Μινσκ, την πόλη σας. Όταν ήσασταν ουδέτεροι, μιλήσαμε στο Μινσκ. Γι' αυτό δεν μιλάμε τώρα στο Μινσκ».
Το 2015, Ουκρανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας για να συντάξουν τις Συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες περιελάμβαναν μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός σε δύο περιοχές της Ουκρανίας που καταλήφθηκαν από φιλορώσους αυτονομιστές το 2014.
«Φυσικά θέλουμε ειρήνη και θέλουμε να συναντηθούμε. Θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος. Η Βαρσοβία, η Μπρατισλάβα, η Κωνσταντινούπολη και το Μπακού προσφέρθηκαν στη Ρωσία καθώς και οποιαδήποτε πόλη από την οποία δεν πετούν πύραυλοι κατά της χώρας μας» είπε ο Ζελένσκι.
LIVEBLOG: «Τελεσίγραφο» Μόσχας στο Κίεβο για τις συνομιλίες - Ουδέτερο έδαφος ζητά ο Ζελένσκι