ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Καθώς ο πόλεμος ξεσπά στην Ευρώπη, η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ

Ουκρανία: Καθώς ο πόλεμος ξεσπά στην Ευρώπη, η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ
Το Πεκίνο βρίσκεται σε περίπλοκη θέση καθώς η εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά του εντείνεται

Καθώς η Ρωσία βομβάρδιζε την Ουκρανία την Πέμπτη και οι ηγέτες σε όλο τον κόσμο κατήγγειλαν μια εισβολή που εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη χώρα, η Κίνα αρνήθηκε να καταδικάσει κατηγορηματικά την κίνηση της Ρωσίας, ενώ φαινόταν να κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.

Το Πεκίνο βρίσκεται σε περίπλοκη θέση καθώς η εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά του εντείνεται και χρειάζεται να εξισορροπήσει μια στενή στρατηγική εταιρική σχέση με τη Μόσχα με την φαινομενικά αντιφατική πολιτική της υποστήριξης της κρατικής κυριαρχίας.

Αξιωματούχος της κινεζικής κυβέρνησης την Πέμπτη παρέκαμψε ερωτήσεις σχετικά με το εάν θα καταδίκαζε τις ενέργειες της Ρωσίας ή θα τις θεωρούσε «εισβολή».

Αντίθετα, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Hua Chunyuing, η οποία επανέλαβε τη σταθερή θέση για την αναζήτηση ειρήνης μέσω του διαλόγου και είπε ότι η κατάσταση «δεν ήταν αυτή που θα θέλαμε να δούμε», έσπευσε να κουνήσει το δάχτυλο στις ΗΠΑ, υπονοώντας ότι η Ουάσιγκτον ήταν «ένοχη» για την «πυροδότηση», αναφερόμενη στις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες για επικείμενη εισβολή.

«Η Κίνα έχει κρατήσει μια υπεύθυνη στάση και έπεισε όλα τα μέρη να μην κλιμακώσουν τις εντάσεις ή να υποκινήσουν πόλεμο... Εκείνοι που ακολουθούν το παράδειγμα των ΗΠΑ στο να υποδαυλίζουν τις εντάσεις και στη συνέχεια μεταθέτουν την ευθύνη σε άλλους είναι πραγματικά ανεύθυνοι», είπε.

Τα σχόλια απηχούσαν εκείνα που έγιναν μια μέρα νωρίτερα, πριν από την εισβολή, όταν η Hua κατηγόρησε την κρίση στην «επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά μέχρι το κατώφλι της Ρωσίας». «Σκέφτηκε ποτέ τις συνέπειες του να 'κολλήσει' μια μεγάλη χώρα στον τοίχο;» είπε.

Η παρουσία της Hua στην ενημέρωση και τις δύο ημέρες ήταν ασυνήθιστη, καθώς η βετεράνος εκπρόσωπος δεν είχε βρεθεί στο βήμα σε τέτοιες ενημερώσεις από τότε που προήχθη σε υφυπουργό Εξωτερικών τον Οκτώβριο.

Τα σχόλιά της διαδόθηκαν ευρέως στα επίσημα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου η συζήτηση για την Ουκρανία κυριαρχούσε.

Ιστοσελίδες μεγάλων κρατικών μέσων ενημέρωσης της Κίνας ακολούθησαν στην αρχική τους σελίδα μια μετρημένη προσέγγιση, επικαλούμενες δηλώσεις και ειδήσεις τόσο από την ουκρανική όσο και από τη ρωσική πλευρά, ενώ εστίασαν στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από άλλες χώρες κατά της Ρωσίας.

Μια ιδέα από το είδος της καθοδήγησης που μπορεί να υπόκεινται τα κρατικά μέσα ενημέρωσης προέκυψε την Τρίτη, όταν λανθασμένα δημοσιεύτηκε στον επίσημο λογαριασμό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων Beijing News, ένα εσωτερικό σημείωμα που καθοδηγούσε τους υπαλλήλους του να μην δημοσιεύουν ειδησεογραφικά ρεπορτάζ «αρνητικά προς τη Ρωσία ή υπέρ της Δύσης».

Η ανάρτηση, η οποία διαγράφηκε γρήγορα, καλούσε επίσης τους υπαλλήλους να «φιλτράρουν και να δημοσιεύουν τα κατάλληλα σχόλια». Το πρακτορείο που ελέγχεται από την κυβέρνηση του Πεκίνου απέρριψε το αίτημα του CNNi να σχολιάσει το περιστατικό

Μια σχέση χωρίς όρια

Η ρωσική εισβολή έρχεται μετά από μια συνάντηση νωρίτερα αυτό το μήνα μεταξύ του Κινέζου ηγέτη Σι Τζιπίνγκ και του Βλαντιμίρ Πούτιν, οι οποίοι έκαναν επίδειξη του ισχυρού δεσμού τους σε μια συνάντηση που έλαβε μεγάλη δημοσιότητα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, κατά την οποία δήλωσαν ότι η σχέση τους είναι «χωρίς όρια».

Ωστόσο, μια άμεση υποστήριξη των ρωσικών κινήσεων θα έφερνε την Κίνα σε αντίθεση με τη Δύση. Θα έρχονταν επίσης σε αντίθεση με τη συνήθη υποστήριξη της Κίνας για την κρατική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα.

Σε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι και του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ την Πέμπτη, ο Γουάνγκ εξέφρασε την κατανόηση για τις «εύλογες ανησυχίες» της Ρωσίας για θέματα ασφάλειας, αλλά είπε ότι «η Κίνα σέβεται πάντα την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών», σύμφωνα με δήλωση από το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, το οποίο δεν ανέφερε πότε έγινε η κλήση.

Η Κίνα αρνήθηκε ότι ήταν συνένοχη στις κινήσεις της Ρωσίας, αλλά οι δυτικοί ηγέτες δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη σχέση Μόσχας-Πεκίνου καθώς εξελίσσονται τα γεγονότα στην Ουκρανία.

Καθώς ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας την Παρασκευή, δήλωσε ότι «ανησυχεί για την έλλειψη ισχυρής απάντησης από την Κίνα».

Ο Μόρισον είπε ότι η κίνηση της Κίνας να αρχίσει να εισάγει ρωσικό σιτάρι, βάσει συμφωνίας που έγινε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ήταν «απαράδεκτη» καθώς η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, η Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία ενήργησαν «για να αποκόψουν» τη Ρωσία.

Η Κίνα αντέκρουσε την απόφαση της Δύσης να επιβάλει μια σειρά οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία τις τελευταίες ημέρες. Στα σχόλιά της την Τετάρτη, η Hua επεσήμανε τη θέση της Κίνας ότι οι κυρώσεις «ποτέ» δεν είναι αποτελεσματικές.

«Θα επιλυθεί το ζήτημα της Ουκρανίας χάρη στις κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία; Θα διασφαλιστεί καλύτερα η ευρωπαϊκή ασφάλεια χάρη στις κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία;» διερωτήθηκε.

As war breaks out in Europe, China blames the US