ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαύρη σελίδα στην Ιστορία της Ευρώπης

Ουκρανοί πολίτες έχουν βρει καταφύγιο σε σταθμούς του μετρό AP Photo/Zoya Shu

Η 24η Φεβρουαρίου ξημέρωσε με την έναρξη ευρείας επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία· με έναν πόλεμο στην Ευρώπη. Η νύχτα βρίσκει το Κίεβο υπό ασφυκτική πολιορκία και χιλιάδες Ουκρανούς να έχουν πάρει τον δρόμο της προσφυγιάς, ενώ το σφυροκόπημα συνεχίζεται σε πολλαπλά μέτωπα, τόσο από εδάφους, όσο και από αέρος. Η Δύση καταδίκασε τη ρωσική επιθετικότητα, ενώ ανακοίνωσε νέα πακέτα αυστηρών κυρώσεων.

Οι σειρήνες ήχησαν λίγο μετά τις 05:00 και η Ουκρανία δέχθηκε επίθεση από τρεις πλευρές, καθώς εκτός από τα σύνορα με τη Ρωσία, στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν τόσο από τη Λευκορωσία, όσο και από την Κριμαία. Σκληρές μάχες σημειώθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, τόσο στα σύνορα, όσο και σε δεκάδες μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας.

Η Μόσχα υποστήριξε ότι πλήττει στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ωστόσο σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ουκρανίας τουλάχιστον 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 169 τραυματίστηκαν -μεταξύ αυτών και άμαχοι. Κύματα προσφύγων έχουν ήδη σχηματιστεί στα σύνορα, ενώ οι κάτοικοι μεγάλων πόλεων έτρεξαν στα καταφύγια για να σωθούν.

Μεταξύ των περιοχών που δέχθηκαν το σφυροκόπημα και τα περίχωρα της Μαριούπολης στην ελεγχόμενη από την Ουκρανία περιοχή του Ντονμπάς όπου κατοικεί συμπαγής ελληνικός πληθυσμός που ξεπερνά τα 100.000 άτομα. Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αμέσως μετά την έκτακτη σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων για τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, υφίσταται σχέδιο απομάκρυνσης των Ελλήνων πολιτών και των κατόχων ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς. Η Ελλάδα, όπως επισήμανε ο κ. Δένδιας, ήταν από τις ελάχιστες χώρες που όχι μόνο δεν έκλεισαν τις Αρχές τους, αλλά τις ενίσχυσαν.

Στο επίκεντρο της ρωσικής επίθεσης βρέθηκε το Κίεβο, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» έχει στόχο την αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας», ενώ επανέλαβε τις κατηγορίες περί «γενοκτονίας» στα εδάφη των αυτονομιστών και επικαλέστηκε την έκκληση για βοήθεια εκ μέρους τους.

Η πρώτη ημέρα της επιχείρησης χαρακτηρίστηκε «επιτυχής» από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Αιματηρές μάχες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών ήταν σε εξέλιξη έως αργά το βράδυ της Πέμπτης ακόμη και σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το Κίεβο, ενώ ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ πέρασε στον έλεγχο της Ρωσίας. Οι ουκρανικές αρχές παραδέχτηκαν επίσης ότι έχασαν εδάφη στη Χερσώνα και ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο. Επίσης, υπάρχουν αναφορές ότι το Φιδονήσι στη Μαύρη Θάλασσα τέθηκε υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος κήρυξε στρατιωτικό νόμο και διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας του με τη Μόσχα, απευθύνθηκε στους πολίτες, ζητώντας τους να πολεμήσουν για τη χώρα τους, ενώ στράφηκε στη Δύση, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να δράσει άμεσα. Τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες και το ΝΑΤΟ αντέδρασαν αυστηρά στη ρωσική πρόκληση.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει πολύ ευρύτερες φιλοδοξίες από την Ουκρανία. Θέλει στην πραγματικότητα να επανεγκαθιδρύσει την πρώην Σοβιετική Ένωση. Περί αυτού πρόκειται» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε διάγγελμά του για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοινώνοντας νέο σκληρό κύμα κυρώσεων που δεν περιλαμβάνουν στην παρούσα φάση το διατραπεζικό σύστημα SWIFT -γεγονός που απέδωσε σε ευρωπαϊκές ενστάσεις-, ούτε στοχεύουν απευθείας τον ίδιο τον Πούτιν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για «συντριπτικές» οικονομικές κυρώσεις που θα αποδυναμώσουν τη ρωσική οικονομία, αν και αναγνώρισε πως η επίδρασή τους θα φανεί εν καιρώ. «Ο Πούτιν επέλεξε αυτό τον πόλεμο και τώρα ο ίδιος και η χώρα του θα υποστούν τις συνέπειες» διαμήνυσε από την Ανατολική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου.

Σημείωσε πως η Συμμαχία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κινηθούν προς ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ θα εξέλθει ισχυρότερο. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης άλλοι 7.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν στη Γερμανία.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν απόψε να επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, βάζοντας στο «στόχαστρο» τους κλάδους της οικονομίας, της ενέργειας και των μεταφορών, ενώ προστέθηκαν και νέα πρόσωπα στη «μαύρη λίστα». Η ΕΕ έστειλε αυστηρό μήνυμα καταδίκης της ρωσικής επιθετικότητας, ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός, ενώ στο κείμενο συμπερασμάτων υπάρχει και αιχμηρή αναφορά για τη Λευκορωσία.

Το ΝΑΤΟ, δια στόματος Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε ότι η Συμμαχία θα αναπτύξει περισσότερες δυνάμεις στην ανατολική της πτέρυγα, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν θα αποσταλούν στρατεύματα στην Ουκρανία. «Ό,τι κάνουμε είναι αμυντικό» επισημάνθηκε.

Η G7 που συνεδρίασε εκτάκτως σε επίπεδο αρχηγών κρατών δήλωσε ότι «ο Πούτιν βρίσκεται στη λάθος πλευρά της Ιστορίας».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήταν ο μόνος δυτικός ηγέτης που είχε επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αργά το βράδυ της Πέμπτης. Ο Μακρόν έλαβε μια «εξαντλητική» εξήγηση για τους λόγους της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Από την πλευρά της γαλλικής προεδρίας έγινε γνωστό ότι ο Μακρόν αξίωσε από τον Πούτιν τον άμεσο τερματισμό των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Στο τέλος της δραματικής αυτής ημέρας, η Μόσχα δήλωσε πρόθυμη να διαπραγματευτεί όρους παράδοσης με το Κίεβο. Σύμφωνα με τη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εκφράσει την ετοιμότητά του να συμμετάσχει σε συζητήσεις με τον Ουκρανό ομόλογό του (σ.σ. Βολοντίμιρ Ζελένσκι), «με επίκεντρο την απόκτηση εγγύησης ουδέτερου καθεστώτος και την υπόσχεση ότι δεν θα υπάρχουν όπλα στο έδαφός του».

Αυτοί είναι όροι που, σύμφωνα με τον Πεσκόφ, «θα επέτρεπαν την επίτευξη της αποστρατιωτικοποίησης και αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας και θα εξαλείψουν αυτό που η Ρωσία θεωρεί επί του παρόντος ως απειλή για την ασφάλεια του κράτους και του λαού της».

Από την πλευρά τους, οι πολίτες πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και τη Νέα Υόρκη, αλλά ακόμη και στη Ρωσία, όπου σημειώθηκε μπαράζ συλλήψεων.

Διαβάστε πώς κάλυψε το CNN Greece την πρώτη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης