ΚΟΣΜΟΣ

Ντόνφριντ: Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν πόλεμο με τη Ρωσία, αλλά δεσμεύονται έναντι των Συμμάχων τους

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν τον πόλεμο με τη Ρωσία παρότι διαθέτουν πολλά όπλα» δήλωσε η Κάρεν Ντόνφριντ AP

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν τον πόλεμο με τη Ρωσία παρότι διαθέτουν πολλά όπλα» δήλωσε η υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα Ευρώπης-Ευρασίας, Κάρεν Ντόνφριντ. 

Λίγες ώρες μετά το διάγγελμα του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και την ανακοίνωση της πρώτης δέσμης των αμερικανικών κυρώσεων στη Ρωσία, η Κάρεν Ντόνφριντ παραχώρησε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Σία Κοσιώνη: Άκουσα με προσοχή τον πρόεδρο Μπάιντεν χθες να λέει στο πλαίσιο των ανακοινώσεων της πρώτης δέσμης κυρώσεων, ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραμένουν ανοικτοί στη διπλωματία, αν αυτή είναι σοβαρή. Τι σημαίνει «σοβαρή»; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που βάζετε ώστε να μείνει ανοιχτό το διπλωματικό μονοπάτι;

Κάρεν Ντόνφριντ: Ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν ήταν έτοιμος να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ, τον Ρώσο ομόλογό του αύριο, στην Ελβετία για να ακολουθήσει μια διπλωματική οδό και να επιδιώξει μια διπλωματική λύση στην κρίση για την Ουκρανία, επειδή οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η μόνη επιτυχημένη επίλυση μπορεί να είναι η διπλωματική.

Αλλά η προϋπόθεση ήταν να μην υπάρξει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Και τότε αυτό που είδαμε τη Δευτέρα ήταν ο πρόεδρος, ο Πούτιν, να εκφωνεί μια ομιλία που κατέστησε σαφές ότι δεν σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Αναγνώρισε τη λεγόμενη Ανεξαρτησία των Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, όπου υπήρχαν βίαιοι Ρώσοι πληρεξούσιοι από το 2014.

Και τότε ο πρόεδρος Πούτιν εξουσιοδότησε επίσης τα ρωσικά στρατεύματα να εισέλθουν σε αυτό που είναι κυρίαρχο ουκρανικό έδαφος. Λοιπόν ακούσατε τον Πρόεδρο Μπάιντεν χθες να το περιγράφει αυτό ως την έναρξη μιας εισβολής και έτσι οι ΗΠΑ έχουν πλέον επιβάλει δύο δόσεις κυρώσεων για να καταστήσουν σαφές πόσο καταδικάζουμε και αποδοκιμάζουμε αυτές τις ενέργειες.

Και σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Μπλίνκεν αποφάσισε ότι δεν θα ήταν δυνατό για αυτόν να ταξιδέψει στην Ελβετία, για να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, επειδή θα ήταν περισσότερο πρόσχημα διπλωματίας παρά οποιαδήποτε πραγματικά σοβαρή διπλωματική προσπάθεια.

ΣΚ: Μου λέτε λοιπόν ότι οι ΗΠΑ θεωρούν τις ρωσικές ενέργειες ως αρχή εισβολής. Και το ρωτάω συγκεκριμένα επειδή υπήρξε μια σύγχυση σχετικά με το πώς χαρακτηρίζετε αυτό που συμβαίνει ήδη στο Ντονμπάς. Άκουσα επίσης τον Πρόεδρο Μπάιντεν να χρησιμοποιεί τον όρο «πολιτική πρόκληση» χθες, και θέλω να σας ρωτήσω, ποια είναι τελικά η κόκκινη γραμμή για τις Ηνωμένες Πολιτείες πέρα από την οποία θα αναλάβετε δράση και τι είδους δράση;

ΚΝ: Ναι, ίσως θα ακούσατε τον υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Και μεταξύ των πραγμάτων που εξέθεσε εκεί ήταν το «Ρωσικό Σχέδιο», το οποίο γνωρίζουμε αρκετά σε αυτό το σημείο. Το είδαμε στην Ουκρανία το 2014. Το είδαμε προηγουμένως στη Γεωργία και περιμέναμε ότι θα υπήρχαν προκλήσεις και επιχειρήσεις αντιπερισπασμού.

Και τότε αυτό που είδαμε αυτή την εβδομάδα ήταν ότι η Ρωσία ουσιαστικά διεκδικούσε μέρος της κυρίαρχης επικράτειας της Ουκρανίας. Και είναι εντελώς απαράδεκτο. Και πρέπει να επισημάνω ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και άλλοι Έλληνες αξιωματούχοι ήταν εξίσου σαφείς στην καταδίκη αυτών των ενεργειών.

Έτσι, αυτό που είπαν οι ΗΠΑ είναι ότι καθώς η Ρωσία κλιμακώνει κι εμείς κλιμακώνουμε. Έτσι, στην πρώτη περίπτωση, θέσαμε σε εφαρμογή ένα πακέτο κυρώσεων που στόχευαν ειδικά το LNR και το DNR. Χθες θέσαμε σε εφαρμογή μια σειρά κυρώσεων που στοχεύουν ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Είμαι πρόθυμη να τα εξειδικεύσω. Υπήρξαν κυρώσεις, κυρώσεις πλήρους αποκλεισμού σε δύο, μεγάλα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στη VEB και επίσης τη στρατιωτική τράπεζα.

Τα περιουσιακά στοιχεία αυτών των Τραπεζών, συνολικά ανέρχονται σε 80 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτά τα μέτρα θα παγώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα απαγορεύσουν σε Αμερικανούς ιδιώτες ή επιχειρήσεις να κάνουν οποιεσδήποτε συναλλαγές μαζί τους, θα τους αφήσουν εκτός του Παγκόσμιου Χρηματοοικονομικού συστήματος και θα αποκλείσουν την πρόσβαση στο δολάριο.

Δεύτερον, επεκτείναμε τις υπάρχουσες κυρώσεις μας στο ρωσικό κρατικό χρέος. Είχαμε ήδη απαγορεύσει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διαπραγματεύονται ρωσικά κρατικά χρέη στην πρωτογενή αγορά.

Τώρα, επεκτείνουμε αυτήν την απαγόρευση στη δευτερογενή αγορά. Και τρίτον, επιβάλλουμε κυρώσεις σε μέλη της ρωσικής ελίτ και τις οικογένειές τους. Αυτού του είδους τις κυρώσεις δεν τις σκεφτόμασταν το 2014. Άρα ξεκινάμε ψηλά και σκοπεύουμε να παραμείνουμε ψηλά. Έτσι, εάν η Ρωσία κλιμακώσει περαιτέρω, τότε μπορεί να αναμένει ότι θα έρθουν επιπλέον αυστηρές κυρώσεις από εμάς.

ΣΚ: Το ερώτημα είναι εάν αυτές οι κυρώσεις είναι αρκετά ισχυρές για να αποτρέψουν περαιτέρω ενέργειες από την πλευρά της Ρωσίας, καθώς η υπόθεση της Κριμαίας έδειξε ότι η διπλωματία και οι διεθνείς θεσμοί, τελικά, δεν διαθέτουν πολλά όπλα εναντίον της Ρωσίας.

ΚΝ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες, φυσικά, έχουν πολλά όπλα, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ξεκάθαρες. Δεν επιδιώκουμε πόλεμο με τη Ρωσία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ξεκάθαρες. Δεν στέλνουμε στρατεύματα στην Ουκρανία. Υπάρχουν πολλά άλλα όπλα στο οπλοστάσιό μας που δεν είναι στρατιωτικά και πιστεύω ότι οι κυρώσεις που έχουμε συμφωνήσει μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας. Και η Ελλάδα είναι ένα κρίσιμο κομμάτι αυτού, είτε λόγω της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή λόγω της ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

Εργαστήκαμε χέρι-χέρι με την Ελλάδα και άλλους συμμάχους και εταίρους για την οικοδόμηση ενός πακέτου μέτρων απάντησης που είναι κυρίως οικονομικά και θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη Ρωσία. Εάν επιλέξει να εμπλακεί σε περαιτέρω επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας.

ΣΚ: Μας λέτε λοιπόν ότι δεν υπάρχουν συνθήκες κάτω από τις οποίες οι ΗΠΑ θα ενέκριναν μια στρατιωτική εμπλοκή.

ΚΝ: Αυτό που έχουν πει πολύ ξεκάθαρα οι ΗΠΑ είναι ότι έχουμε μια δέσμευση του άρθρου 5 προς τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, η οποία φυσικά περιλαμβάνει την Ελλάδα. Και έχετε δει την κυβέρνηση Μπάιντεν να λαμβάνει ήδη μέτρα για την ενίσχυση της Aνατολικής και Nοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Αυτές οι χώρες είναι πιο εκτεθειμένες στη Ρωσία. Και αν η Ρωσία επρόκειτο να εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία θα ήταν πολύ πιο ευάλωτες.

Ο πρόεδρος ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα για αυτό χθες. Έτσι θα είμαστε σίγουροι ότι το ΝΑΤΟ θα ενισχυθεί. Θα συνεχίσουμε επίσης να παρέχουμε βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία. Όμως, όπως γνωρίζετε, η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, επομένως δεν υπάρχει εγγύηση του άρθρου 5 που να επεκτείνεται στην Ουκρανία.

ΣΚ: Κυρία υπουργέ, τι θα συμβεί αν ο Πούτιν δεν προχωρήσει σε περαιτέρω επιθετικές ενέργειες; Μπορεί η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας του Λούγκανσκ και του Ντόνετσκ να γίνει ανεκτή και σύντομα να μετατραπούν σε μια de facto κατάσταση; Γιατί αν συμβεί αυτό, τότε, σε τι χρησιμεύει το Διεθνές Δίκαιο, οι συνθήκες και όλα τα μεταψυχροπολεμικά εργαλεία που αναπτύχθηκαν για τη διατήρηση της σταθερότητας στον κόσμο;

ΚΝ: Θα υποστηρίζαμε ότι το κράτος δικαίου είναι θεμελιώδες για να έχουμε έναν ειρηνικό και ευημερούν κόσμο. Και αυτός είναι ο λόγος που σε πρώτη φάση αυτή η σύγκρουση, φυσικά, αφορά την Ουκρανία.

Και η Ουκρανία είναι ένας πολύτιμος εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών και στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας. Υπάρχουν επίσης θεμελιώδεις αρχές που διακυβεύονται εδώ και έχετε δίκιο ότι αυτές οι αρχές υποστήριξαν την ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας. Ένα από αυτά είναι ότι η αλλαγή συνόρων με τη χρήση βίας δεν είναι αποδεκτή.

Ένα άλλο είναι ότι κάθε χώρα έχει κυριαρχικό δικαίωμα να καθορίζει τη δική της εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των συμμαχιών στις οποίες επιλέγει να ενταχθεί.

Υπάρχουν πολλά άλλα που θα μπορούσα να εκφράσω. Και θα ήθελα να επισημάνω ότι τα έγγραφα που περιέχουν αυτές τις αρχές σε πολλές περιπτώσεις είχαν την υποστήριξη όχι μόνο των ΗΠΑ αλλά και της Ρωσίας, επομένως πρόκειται για την ευρύτερη τάξη ασφαλείας και το κράτος

ΣΚ: Kαι η τελευταία μου ερώτηση, κυρία υφυπουργέ. Πώς περιμένετε ο Πούτιν να εργαλειοποιήσει το αέριο; Δεν ανησυχείτε για τις συνέπειες μιας πιθανής περικοπής της ροής από τη Μόσχα; Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ υποσχέθηκε ήδη έναν εφιάλτη για τις τιμές της ενέργειας.

ΚΝ: Tο ζήτημα της ενέργειας, της ασφάλειας και του ενεργειακού εφοδιασμού φαίνεται να είναι μεγάλο σε αυτήν την κρίση, επειδή μεγάλο μέρος της Ευρώπης λαμβάνει σημαντικό ποσοστό της ενέργειας, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου της από τη Ρωσία.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είδατε επίσης την κυβέρνηση Μπάιντεν να εργάζεται πολύ στενά με τους Ευρωπαίους συμμάχους της στον τομέα της ενέργειας. Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι στα τέλη Ιανουαρίου, ο πρόεδρος Μπάιντεν και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέδωσαν από κοινού μια κοινή δήλωση σχετικά με τη δέσμευσή τους για την ενεργειακή ασφάλεια και τον ενεργειακό εφοδιασμό στην Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης