ΚΟΣΜΟΣ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ουκρανία: Πιθανή μια ρωσική εισβολή σε 24 ώρες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ουκρανία: Πιθανή μια ρωσική εισβολή σε 24 ώρες
Ουκρανοί πολίτες στο Κίεβο εκπαιδεύονται στη χρήση όπλων από ακροδεξιά οργάνωση πολιτοφυλακής AP Photo

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε σήμερα στην Ουκρανία, μετά την αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των δύο εδαφών που ελέγχονται από τους αυτονομιστές στα ανατολικά της χώρας.  

Ταυτόχρονα, η Ουκρανία άρχισε να επιστρατεύει εφέδρους ηλικίας 18-60 ετών, ενώ η Βουλή πέρασε ψήφισμα που επιτρέπει την οπλοφορία για λόγους αυτοάμυνας. Ο μέγιστος χρόνος επιστράτευσής τους είναι ένα έτος.

Ο ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας της Ουκρανίας Ολέσκι Ντανίλοφ δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχύει σε όλη την επικράτειά της, εκτός από τις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, όπου ισχύει από το 2014. Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει διάρκεια 30 ημερών, αλλά μπορεί να παραταθεί.

Η απόφαση πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο της χώρας.

Οι ισορροπίες στην περιοχή βρίσκονται πλέον σε τεντωμένο σκοινί, με τη Βρετανία να προειδοποιεί εξάλλου σήμερα ότι είναι πολύ πιθανό η Ρωσία να επιχειρήσει να εισβάλει ακόμη και στο Κίεβο.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ ​​Μόρισον, δήλωσε ότι μια «πλήρους κλίμακας εισβολή» στην Ουκρανία είναι «πιθανόν» να πραγματοποιηθεί εντός 24 ωρών. Ο Μόρισον, ο οποίος έχει ανακοινώσει και νέες κυρώσεις κατά του Κρεμλίνου, είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται τώρα σε «ετοιμότητα για να διεξάγουν μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία και αυτό είναι πιθανό να συμβεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες».

«Παράθυρο» διαλόγου με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Την ίδια ώρα, και παρά τις αναφορές ότι ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν προς τα ουκρανικά σύνορα, ο Βλαντιμίρ Πούτινεμφανίζεται κατηγορηματικός ότι τα συμφέροντα και η ασφάλεια της Ρωσίας είναι μη διαπραγματεύσιμα αλλά και ανοικτός στον διάλογο με τη δύση.

Η Ρωσία ήταν πάντα «ανοικτή για απευθείας και ειλικρινή διάλογο», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος απευθυνόμενος στον λαό, λίγες ώρες μετά το διάγγελμα Μπάιντεν και την προειδοποίηση για την «αρχή μιας ρωσικής εισβολής».

Παρά το παράθυρο διαλόγου από τον Ρώρο πρόεδρο, η ανησυχία για άμεσα επικείμενη εισβολή στα ουκρανικά εδάφη, εντείνεται. Σε αυτήν συντελούν οι συνεχείς αναφορές για βομβαρδισμούς στις αυτονομημένες περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ καθώς και οι καταγραφές νέων μετακινήσεων ρωσικών στρατευμάτων προς τα ουκρανικά σύνορα.

Δορυφορικές εικόνες της Maxar καταγράφουν νέα ανάπτυξη 100 και πλέον στρατιωτικών οχημάτων και το στήσιμο δεκάδων σκηνών για στρατιώτες στη νότια Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η εταιρεία έκανε λόγο επίσης για νοσοκομείο εκστρατείας που ανεγέρθηκε πλάι σε στρατόπεδο στη δυτική Ρωσία, κοντά στα ρωσοουκρανικά σύνορα.

Μαζικές εκκενώσεις

Στο μεταξύ, η απομάκρυνση των κατοίκων από τις περιοχές που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές και αναγνωρίστηκαν τη Δευτέρα από τη Μόσχα, συνεχίζεται. Μέχρι τις 06:00 σήμερα το πρωί είχαν περάσει τα σύνορα με τη Ρωσική Ομοσπονδία πάνω από 96.000 κάτοικοι των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ», τις οποίες αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη η Ρωσία, σύμφωνα με τον ασκώντα χρέη υπουργού Εκτάκτων Καταστάσεων της χώρας Αλεξάντρ Τσουπριάν.

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο επαρχιών του Ντονμπάς από τη Ρωσία παρατηρήθηκε σχετική μείωση της ροής των προσφύγων, που θέλησαν να ακολουθήσουν την παρότρυνση των τοπικών ηγεσιών και να μεταφερθούν σε ρωσικό έδαφος μετά την καταγγελία τους ότι δέχονται αυξημένα πυρά του ουκρανικού πυροβολικού από νωρίς το πρωί της 17ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Κρατικής Δούμας Άννα Κουζνετσόβα, μεταξύ των έως τώρα προσφύγων 31.000 είναι παιδιά και μάλιστα περίπου χίλια εξ αυτών είναι ορφανά του ουκρανικού εμφυλίου, που εξελίσσεται στην περιοχή από το 2014.

Πηγή: Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP

Οι ρωσικές Αρχές έχουν διαβεβαιώσει ότι θα παρασχεθεί προσωρινή φιλοξενία, περίθαλψη και οικονομική βοήθεια σε όλους τους πολίτες του Ντονμπάς, που επιθυμούν να περάσουν σε ρωσικό έδαφος και να προωθηθούν σε κάποια από τις ρωσικές περιφέρειες, οι οποίες ανταποκρίθηκαν στην ανάγκη και υποδέχονται πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων μεταβαίνουν σε συγγενικές τους οικογένειες, που ζουν στη Ρωσία.

Η υποδοχή των προσφύγων και η παροχή των προβλεπόμενων διευκρινίστηκε ότι γίνεται ανεξαρτήτως της υπηκοότητάς τους ή της απουσίας πιστοποιητικών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ρωσικής Κρατικής Δούμας Αλεξάντρ Βολόντιν, από τα κατ' εκτίμηση 4 και πλέον εκατομμύρια κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, 1,2 εκ. έχουν καταθέσει αίτηση για την εξασφάλιση ρωσικών εγγράφων και πάνω από 700 χιλιάδες έχουν ήδη παραλάβει ρωσική ταυτότητα.

Την προθυμία της χώρας του να υποδεχθεί πρόσφυγες από το Ντονμπάς και να τους χορηγήσει λευκορωσική υπηκοότητα, εφόσον το επιθυμούν, εξέφρασε και ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτογράφησης και μετανάστευσης της Λευκορωσίας Αλεξέι Μπεγκούν.

Οι εκκενώσεις λαμβάνουν χώρα εν μέσω συνεχών βομβαρδισμών. Σήμερα, Τετάρτη, φιλορώσοι αυτονομιστές απέτρεψαν τις εργασίες αποκατάστασης και την επαναλειτουργία θερμοηλεκτρικού σταθμού στο Λουχάνσκ.

«Βομβάρδιζαν όλη τη νύχτα, άρα ο σταθμός συνεχίζει να είναι εκτός λειτουργίας», δήλωσε τηλεφωνικά εκπρόσωπος των τοπικών αρχών.