Ουκρανική κρίση: Η Σλοβακία προετοιμάζεται για ενδεχόμενο προσφυγικό κύμα
Ανανεώθηκε:
Χώρες της Ανατολικής Ευρώπης κάνουν προετοιμασίες για το ενδεχόμενο εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, στην περίπτωση ευρύτερης ρωσικής εισβολής μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.
Η Σλοβακία προετοιμάζει τις Ένοπλες Δυνάμεις της να βοηθήσουν στη διαχείριση οποιασδήποτε πιθανής εισροής προσφύγων από την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ο Σλοβάκος υπουργός Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ.
Η Σλοβακία, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία στα ανατολικά και είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, προς το παρόν δεν έχει αναφέρει καμία αυξημένη δραστηριότητα στα σύνορά της.
Ο Γιάροσλαβ Ναντ ανέφερε ότι η χώρα θα έχει επαρκείς δυνατότητες να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε εισροή προσφύγων και επισήμανε πως, παρόλο που δεν είναι δυνατόν να γίνουν εκτιμήσεις προς το παρόν, η χώρα θα είναι έτοιμη για κάθε εξέλιξη.
«Βρισκόμαστε στη διαδικασία της αύξησης της πολεμικής ετοιμότητας, όμως ο πρώτος λόγος είναι η πιθανή απειλή μετανάστευσης και όχι η απειλή του πολέμου», σημείωσε, έπειτα από μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Κρατικής Ασφαλείας της Σλοβακίας.
Για εισβολή σε ολόκληρο το Ντονμπάς προετοιμάζεται ο Πούτιν
Επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι η Ρωσία μπορεί κινείται προς πλήρους κλίμακας εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι θα στηρίξει τις εδαφικές διεκδικήσεις των αυτοανακηρυχθεισών «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στο σύνολο του Ντονμπάς, δηλαδή τις διεκδικήσεις τους και επί των εδαφών της επαρχίας που σήμερα ελέγχονται από τον ουκρανικό στρατό.
Ο Πούτιν επιβεβαίωσε, μιλώντας στους δημοσιγράφους, ότι η Ρωσία αναγνώρισε τα διευρυμένα «σύνορα» των δύο περιοχών που ελέγχονται από τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.
«Αναγνωρίσαμε τα 'κράτη'. Αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίσαμε όλα τα θεμελιώδη έγγραφά τους, περιλαμβανομένου του Συντάγματος» ανέφερε μιλώντας στον ρωσικό Τύπο.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών που ελέγχονται από τους αυτονομιστές εντός των συνόρων που αρχικά οι ίδιοι ανακήρυξαν «λαϊκή δημοκρατία» και αποσχίστηκαν από την Ουκρανία το 2014.
Επειδή μεγάλα τμήματα αυτών των περιοχών έκτοτε έχουν ανακτηθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια του οκταετούς πολέμου, η δήλωση της Ρωσίας ερμηνεύεται ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε προσπάθειες επέκτασης της αποσχισθείσας περιοχής με τη βία.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει τις εδαφικές διεκδικήσεις των αυτονομιστών -οι οποίοι δεν ελέγχουν στην παρούσα φάση το σύνολο του Ντονμπάς- ως πρόφαση για ευρύτερης κλίμακας επιχείρηση στο ουκρανικό έδαφος.
Οι αυτονομιστές ελέγχουν σήμερα περιοχές γύρω από τις πόλεις Ντονέτσκ και Λουχάνσκ αντίστοιχα και μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας στα ανατολικά.
Το υπόλοιπο τμήμα του Ντονμπάς, σχεδόν το 50% των εδαφών του εξακολουθεί να βρίσκεται στον έλεγχο του ουκρανικού στρατού. Στις περιοχές αυτές που ελέγχονται από την κυβέρνηση του Κιέβου συμπεριλαμβάνεται και η Μαριούπολη και τα γύρω χωριά, με συμπαγή ελληνικό πληθυσμό που ξεπερνά τα 100.000 άτομα.