Ουκρανία: O Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ
Γιάννης Μανδαλίδης, Ευαγγελία Μπίφη
Οκτώ χρόνια μετά την εισβολή και προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας και επιμένοντας στα περί διάπραξης «γενοκτονίας» στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε μία κίνηση που κινδυνεύει να οδηγήσει σε γενικευμένη σύρραξη στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.
Σε ζωντανή μετάδοση ακολούθησε τελετή υπογραφής του διατάγματος, με το οποίο ο Πούτιν κηρύσσει επί της ουσίας «νεκρή» την ειρηνευτική διαδικασία του Μινσκ.
O Ρώσος πρόεδρος επέμεινε στα περί διάπραξης «γενοκτονίας» στο Ντονμπάς, ισχυριζόμενος πως «γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι υπόκεινται σε βασανιστήρια», καθώς και στα περί «πραξικοπήματος» το 2013 όταν οι Ουκρανοί έστρεψαν το βλέμμα προς τη Δύση για να ακολουθήσει η σφαγή στην πλατεία Μαϊντάν.
Υποστήριξε πως η Ρωσία κινήθηκε στο δρόμο της ειρηνευτικής διαδικασίας του Μινσκ, και είναι το Κίεβο που αρνήθηκε την επίλυση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία, διαμηνύοντας πως πλέον η Ουκρανία πρέπει να παραιτηθεί από το Ντονμπάς, και αν δεν το πράξει θα ευθύνεται για οποιαδήποτε μελλοντική αιματοχυσία.
Το ιστορικό διάγγελμα του Πούτιν έληξε με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο περιοχών του Ντονμπάς, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ:
«Κρίνω απαραίτητο να λάβω αυτήν την απόφαση που ήταν ώριμη εδώ και καιρό: Να αναγνωρίσω αμέσως την ανεξαρτησία της 'Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ' και της 'Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουxάνσκ'».
«Οι κυρώσεις που μπορεί να μας επιβάλουν δεν μπορούν να συγκρατήσουν την ανάπτυξη της Ρωσίας. Θέλουν να πλήξουν την εθνική μας ακεραιότητα και συμφέροντα. Θέλουν να κάνουν έναν ακαριαίο πόλεμο με πολλά θύματα. Κάθε μέρα βομβαρδίζουν σπίτια στο Ντονμπάς. Φέρνουν οχήματα και βαρέα όπλα. Ο βομβαρδισμός των αμάχων δεν σταματά. Ο δήθεν πολιτισμένος κόσμος και οι Δυτικοί μας εταίροι, πώς μπορούν να το ανέχονται; Ο μόνος λόγος είναι ότι οι ρωσόφωνοι του Ντονμπάς δεν δέχονταν το πραξικόπημα του 2014. Καταπατούν βασικά τους δικαιώματα, να μιλούν την γλώσσα τους» ανέφερε λίγο πριν ανακοινώσει την απόφασή του.
Μαραθώνιο και ιστορικό διάγγελμα
Η ανακοίνωση ήλθε σε μακράς διάρκειας τηλεοπτικό διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, στο οποίο αναλώθηκε κατά βάση σε ιστορική αναδρομή, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η κατάρρευση της ιστορικής Ρωσίας, της Σοβιετικής Ένωσης, επρόκειτο για αποτυχία των ηγετών της και της πολιτικής τους.
Αποδόμησε ιστορικά, πολιτισμικά και οικονομικά την Ουκρανία ως ανεξάρτητο κράτος, αποκαλώντας την ανατολική Ουκρανία «αρχαία ρωσικά εδάφη».
«Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι η σύγχρονη Ουκρανία δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία, πιο συγκεκριμένα από τους μπολσεβίκους, στην κομμουνιστική Ρωσία. Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε σχεδόν αμέσως μετά την Επανάσταση του 1917», είπε ο Πούτιν.
«Στη συνέχεια, κατά την παραμονή και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Στάλιν προσάρτησε στην ΕΣΣΔ και μετέφερε στην Ουκρανία κάποια εδάφη που προηγουμένως ανήκαν στην Πολωνία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία» ανέφερε για να προσθέσει ότι το 1954, «για κάποιο λόγο», ο Χρουστσόφ πήρε την Κριμαία από τη Ρωσία και την έδωσε στην Ουκρανία. «Στην πραγματικότητα, έτσι διαμορφώθηκε το έδαφος της Σοβιετικής Ουκρανίας» ανέφερε, ο Πούτιν υποβαθμίζοντας την κρατική υπόσταση της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.
«Αθετήθηκαν οι υποσχέσεις»
Παράλληλα, επανέλαβε πως αθετήθηκαν οι υποσχέσεις έναντι της Ρωσίας περί μη επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία να φθάνει τελικά στο «κατώφλι» της, αγνοώντας τις ανησυχίες και προειδοποιήσεις της.
«Μας είχαν υποσχεθεί ότι το ΝΑΤΟ δεν θα διευρυνθεί. Όμως, συνέβη το αντίθετο» δήλωσε, προσθέτοντας πως «είδαμε πέντε κύματα διεύρυνσης του ΝΑΤΟ πρόσφατα, και κατανοούμε πως η περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ αποτελεί ζήτημα χρόνου».
Αναφερόμενος ειδικά στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο Πούτιν υποστήριξε ότι η όλη κατάσταση αποτελεί μια κάλυψη για την ταχεία ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη χώρα. Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί άμεση απειλή στην ασφάλεια της Ρωσίας, επανέλαβε.
«Εξάλλου, ο κίνδυνος ενός ξαφνικού πλήγματος εναντίον της χώρας μας θα αυξηθεί ραγδαία, εάν επεκταθεί το ΝΑΤΟ, και η βασική πλατφόρμα ενός πλήγματος εναντίον της Ρωσίας θα είναι η Ουκρανία» συνέχισε. Και προσέθεσε πως τα κέντρα εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία ισοδυναμούν με στρατιωτικές βάσεις.
«Το Κίεβο έχει από καιρό διακηρύξει πορεία προς το ΝΑΤΟ, αλλά υπάρχει η αρχή στα διεθνή έγγραφα να μην ενισχύεται η ασφάλεια σε βάρος άλλων. Οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν την Ουκρανία και τη Γεωργία για να ασκήσουν αντιρωσική πολιτική. Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, όχι τώρα, αλλά λίγο αργότερα δεν αλλάζει τίποτα για τη Ρωσία» υποστήριξε.
«Δυτικοί έχουν μεταφέρει οπλισμό δισεκατομμυρίων δολαρίων και συμβούλους στην Ουκρανία. Όλες αυτές οι κινήσεις, στοχεύουν στη Ρωσία. Και το ΝΑΤΟ έχει κάνει ασκήσεις και θέλει να χρησιμοποιήσει εγκαταστάσεις στην Ουκρανία, για να κατασκοπεύουν από εκεί το έδαφος της Ρωσίας. Η Ουκρανία επιτρέπει στο ΝΑΤΟ να χρησιμοποιεί τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.
Αναφορικά με την Κριμαία υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θέλησαν να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις στην χερσόνησο, αλλά ο λαός της Σεβαστούπολης, με το δημοψήφισμα του 2014, δεν το επέτρεψε» είπε. Και συνέχισε αναφερόμενος στις ιστορικές καταβολές της περιοχής, στο πώς κατακτήθηκε από τη Ρωσική Αυτοκρατορία και ονομάστηκε την εποχή εκείνη «Νέα Ρωσία» (Νοβοροσίγια).
Ο Πούτιν κατηγόρησε επίσης την Ουκρανία ότι «σχεδιάζει τα δικά της πυρηνικά όπλα», ούσα πιο προχωρήμενη τεχνολογικά στον τομέα αυτόν από το Ιράν. «Διαθέτει τέτοια τεχνογνωσία με μεγάλη προϊστορία στον συγκεκριμένο τομέα και θα απειλεί τη Ρωσία, ιδιαίτερα μάλιστα αν έχει την υποστήριξη από άλλες χώρες. Και έτσι η Ευρώπη θα βρεθεί σε κατάσταση αποσταθεροποίησης» τόνισε.
«Η Ρωσία έχει δικαίωμα να προστατεύσει την ασφάλειά της»
Συνοψίζοντας όλη την επιχειρηματολογία που ανέπτυξε στο διάγγελμά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε πως η Ρωσία έχει το δικαίωμα να λάβει αντίμετρα: «Η Ρωσία έχει κάθε δικαίωμα να προστατεύσει την ασφάλειά της και αυτό κάνουμε» διαμήνυσε, λέγοντας πως η Δύση θα επιβάλει έτσι κι αλλιώς κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
Οι ουκρανικές δυνάμεις, τόνισε ο Πούτιν, βομβαρδίζουν περιοχές αμάχων στο Ντονμπάς και σκοτώνουν αμάχους, προτού διερωτηθεί «πόσο ακόμη μπορούμε να το ανεχθούμε αυτό;»...
Ενημέρωση Μακρόν και Σολτς
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, προ του διαγγέλματός του ο Πούτιν ενημέρωσε τηλεφωνικώς τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ότι επίκειται να υπογράψει άμεσα διάταγμα αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία των δύο περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να «πατήσει» στην αναγνώριση της κυριαρχίας των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ για να στείλει ανοιχτά η Μόσχα στρατιωτικές δυνάμεις και στις δύο περιοχές, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι παρεμβαίνει ως σύμμαχος για να τις προστατεύσει έναντι της Ουκρανίας.
Ενώπιον των δραματικών εξελίξεων, διάγγελμα αναμένεται να απευθύνει και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Το Κίεβο ζητά έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Υπ' ατμόν οι ΗΠΑ
Υπό το φως των γεγονότων στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεδρίασε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας υπό τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τονίζουν πως η Μόσχα ακολουθεί κατά γράμμα το «σενάριο» που οδηγεί προς εισβολή στην Ουκρανία, την οποία και έχει περικυκλώσει σχεδόν με το 75% των ρωσικών τακτικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, ο επικεφαλής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, ο Αμερικανός επιτελάρχης, Μαρκ Μίλεϊ, καθώς και ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, εισήλθαν στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου λίγη ώρα αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωνε ότι επίκειται η απόφαση για το Ντονμπάς.