ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανική κρίση: Το Πεκίνο ζητά την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ

Ουκρανική κρίση: Το Πεκίνο ζητά την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ
Οι ανησυχίες της Ρωσίας αναφορικά με την Ουκρανία πρέπει «να γίνουν σεβαστές» επισημαίνει το Πεκίνο AP Photo

Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι χαρακτήρισε σήμερα τις Συμφωνίες του Μινσκ (μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας και ΟΑΣΕ) «τον μοναδικό τρόπο» για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης και είπε ότι η Ουκρανία δεν θα πρέπει να είναι πεδίο ανταγωνισμού ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις.

Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ο Γουάνγκ είπε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να καθίσουν και να κάνουν μια συζήτηση εις βάθος και να καταλήξουν σε έναν οδικό χάρτη και σε ένα χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ.

Η εθνική κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα κάθε χώρας θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και να διαφυλάσσεται, σημείωσε ο ίδιος.

Οι ανησυχίες της Ρωσίας αναφορικά με την Ουκρανία πρέπει «να γίνουν σεβαστές» όπως και εκείνες των άλλων εμπλεκόμενων πλευρών που απειλούν να κλιμακώσουν την κρίση, εκτίμησε ο Γουάνγκ.

«Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν τις ανησυχίες τους και οι λογικές ανησυχίες της Ρωσίας πρέπει να γίνονται εξίσου σεβαστές και να λαμβάνονται υπόψη», είπε.

Η Κίνα ενδέχεται να εκμεταλλευθεί την ουκρανική κρίση, εκτιμά Αμερικανός στρατηγός

Η Κίνα ενδέχεται να εκμεταλλευθεί την ουκρανική κρίση για να κάνει μια «προκλητική κίνηση» στην Ασία την ώρα που οι δυτικές δυνάμεις είναι απασχολημένες με την αποκλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία, προειδοποίησε εν τω μεταξύ σήμερα Αμερικανός στρατηγός.

Ο στρατηγός Κένεθ Ουίλσμπαχ, διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, υπογράμμισε ότι η στήριξη που προσφέρει το Πεκίνο στη Ρωσία στην αντιπαράθεσή της με τη Δύση εγείρει ερωτήματα για τις προθέσεις της Κίνας στην Ασία.

«Ναι, αναρωτιόμαστε αν η Κίνα θα δει αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη και [...] και θα προσπαθήσει να κάνει κάτι στην περιοχή της Ινδίας-Ειρηνικού, πραγματικά είναι μια ανησυχία» υπογράμμισε ο Ουίλσμπαχ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της αεροναυτικής έκθεσης της Σιγκαπούρης.

«Ανησυχώ από το γεγονός ότι ενδέχεται να θελήσουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση. Δεν θα προκαλούσε έκπληξη αν προσπαθούσαν κάτι που θα ήταν προκλητικό για να δουν πώς θα αντιδράσει τη διεθνής κοινότητα» συνέχισε.

Όταν η Κίνα προσέφερε τη στήριξή της στη Ρωσία με κοινή ανακοίνωση των δύο χωρών στις αρχές Φεβρουαρίου, η οποία αντιτασσόταν κυρίως στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ο στρατηγός Ουίλσμπαχ είχε επισημάνει ότι συνομίλησε με συνεργάτες και άλλες «οντότητες» στην περιοχή για το τι σημαίνει αυτό.

Οι δυνάμεις του Ουίλσμπαχ, που σταθμεύουν στη Χαβάη, θα διαδραμάτιζαν ρόλο-κλειδί, αν ξεσπούσε κάποια σύγκρουση στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το Πεκίνο κατηγορείται εδώ και καιρό ότι προκαλεί ένταση στην περιοχή, καθώς ενισχύει τον έλεγχό του σε νησιά και ατόλες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν όλη αυτή την περιοχή, κάτι που αμφισβητούν πολλές χώρες που βρέχονται από τη θάλασσα αυτή, όπως η Μαλαισία, το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν και το Μπρουνέι.