ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανική κρίση - ΕΕ: Ανησυχητικές εξελίξεις, έκκληση για αποκλιμάκωση

Ουκρανική κρίση - ΕΕ: Ανησυχητικές εξελίξεις, έκκληση για αποκλιμάκωση
Στην περίπτωση που η Ρωσία επιλέξει την επιθετικότητα, τότε είναι έτοιμο προς εφαρμογή ένα ισχυρό πακέτο κυρώσεων, προειδοποίησε η πρόεδρος της Κομισιόν AP Photo/Olivier Matthys, Pool

Τηλεδιάσκεψη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν είχε η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η κατάσταση στην Ουκρανία κλιμακώνεται επικίνδυνα. Ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διατύπωσαν την εκτίμηση ότι υπάρχουν ανησυχητικές εξελίξεις και απηύθυναν έκκληση για άμεση αποκλιμάκωση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι στην επικοινωνία με τους ηγέτες των ΗΠΑ και των άλλων συμμάχων συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη Ρωσία και την Ουκρανία.

«Ζητείται άμεση αποκλιμάκωση εν μέσω ανησυχητικών αναφορών. Η ΕΕ είναι προσηλωμένη στη διπλωματία και ενωμένη στην υποστήριξη της Ουκρανίας».

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι στην αποψινή τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Βρετανίας και του ΝΑΤΟ «μοιραστήκαμε την ανησυχία μας ότι η κατάσταση μέσα και γύρω από την Ουκρανία παραμένει απειλητική».

Η ίδια πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για διπλωματία και ειρηνική λύση, ωστόσο υπογράμμισε ότι στην περίπτωση που η Ρωσία επιλέξει την επιθετικότητα, τότε είναι έτοιμο προς εφαρμογή ένα ισχυρό πακέτο κυρώσεων.

«Η Ουκρανία είναι ελεύθερη και κυρίαρχη» καταλήγει η ανακοίνωση της προέδρου της Κομσιόν.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενημέρωσε για τις προσπάθειες στο ΝΑΤΟ να συνεχίσουν τον διάλογο με τη Ρωσία και να παράσχουν διαβεβαιώσεις στους Συμμάχους.

Οι συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη τόνισαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, ότι «η στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας εντός και γύρω από την Ουκρανία συνεχίζεται, παρά τους ισχυρισμούς της Μόσχας για αποχώρηση, και επανέλαβαν την έντονη έκκλησή τους προς τη Ρωσία να επιλύσει αυτήν την κρίση μέσω διπλωματίας και διαλόγου, ενώ τόνισαν την υποστήριξή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

«Ο Γενικός Γραμματέας υπενθύμισε ότι το ΝΑΤΟ έστειλε στη Ρωσία συγκεκριμένες προτάσεις τον Ιανουάριο, καθώς και την πρόσκλησή του για περαιτέρω συνεδριάσεις του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας για να συζητηθεί η ευρωπαϊκή ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης μέσα και γύρω από την Ουκρανία. Παράλληλα, ο κ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι, ως αμυντική Συμμαχία, το ΝΑΤΟ κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσει και να υπερασπιστεί όλους τους Συμμάχους» καταλήγει η ανακοίνωση.