ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Σε διπλωματική εγρήγορση η Δύση εν μέσω σεναρίων για άμεση εισβολή παρά το ρωσικό «μασάζ»

Ουκρανία: Σε διπλωματική εγρήγορση η Δύση εν μέσω σεναρίων για άμεση εισβολή παρά το ρωσικό «μασάζ»
Για τη συγκέντρωση στρατευμάτων της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας θα συζητήσουν σημερα οι δυτικοί ηγέτες με πρωτοβουλία Μπάιντεν AP Photo/Evgeniy Maloletka

Σε διπλωματικό «πυρετό» βρίσκεται η δύση προκειμένου να ανατρέψει το σενάριο της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, κατηγορώντας τη Μόσχα για προσχηματική πολιτική, εν μέσω υποτιθέμενης υποχώρησης των στρατευμάτων της, με στόχο να αιτιολογήσει την εισβολή. 

Το Κίεβο και οι αυτονομιστές αλληλοκατηγορήθηκαν για την κλιμάκωση της έντασης, την αύξηση των πληγμάτων με πυροβόλα και ολμοβόλα την Πέμπτη, εντείνοντας τους φόβους των δυτικών ότι η Ρωσία, που έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 στρατιωτικούς στα σύνορα της Ουκρανίας, μπορεί να εμπλακεί στον πόλεμο στο Ντονμπάς.

Με φόντο τις αλληλοκατηγορίες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συζητήσει σήμερα με ηγέτες κρατών και διεθνών οργανισμών σχετικά με τη συγκέντρωση στρατευμάτων της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε εκ νέου την Πέμπτη ότι είναι «πολύ υψηλός» και άμεσος ο κίνδυνος ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, παρά τις διαβεβαιώσεις της Μόσχας πως σταδιακά αποσύρεται μέρος των ρωσικών στρατευμάτων που είχε αναπτυχθεί στα σύνορα με την Ουκρανία έπειτα από γυμνάσια.

Νωρίτερα, το γραφείο του καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό ανέφερε πως ο κ. Μπάιντεν θα είναι ο οικοδεσπότης σε τηλεδιάσκεψη για την Ουκρανία με τους ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Βρετανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO.

Η δύση κατηγορεί έντονα τη Ρωσία για ψυχροπολεμικές πρακτικές. Χαρακτηριστική η τοποθέτηση της γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία την ημέρα που ξεκινά η ετήσια Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, όπου τις συζητήσεις και τις ομιλίες αναμένεται να μονοπωλήσει η κρίση στην Ουκρανία, στηλίτευσε τη στάση της Μόσχας λέγοντας:

«Με την ανάπτυξη άνευ προηγουμένου στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία και απαιτήσεις που χρονολογούνται από τον ψυχρό πόλεμο, η Ρωσία θέτει υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής ειρηνικής τάξης» πραγμάτων, ανέφερε η κυρία Μπέρμποκ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, αξιώνοντας η Μόσχα να κάνει «σοβαρές προσπάθειες αποκλιμάκωσης».

Αρχηγοί κρατών και διπλωμάτες αναμένονται από σήμερα στο ραντεβού του Μονάχου, στη νότια Γερμανία, που θα διαρκέσει ως μεθαύριο Κυριακή για τρεις ημέρες συζητήσεων για ζητήματα άμυνας και ασφάλειας.

Η Ρωσία, ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ, συμμετείχε συχνά στην ετήσια εκδήλωση, δεν θα συμμετάσχει φέτος.

Νέες αλληλοκατηγορίες

Παράλληλα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε το πρωί της Παρασκευής ότι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία κατηγόρησαν τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις πως βομβάρδισαν σήμερα χωριό με πυροβολικό.

Η αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν συνολικά 29 παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός από μονάδες του ουκρανικού στρατού, μετέδωσε εξάλλου το TASS.

Σε απάντηση, φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κατηγόρησαν τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις πως προχώρησαν σήμερα σε άλλες δύο επιθέσεις με ολμοβόλα, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η ανάπτυξη 100.000 και πλέον Ρώσων στρατιωτικών γύρω από τα σύνορα της Ουκρανίας εγείρει ανησυχίες στη Δύση ότι η Μόσχα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε εισβολή στη γειτονική της χώρα, παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις του Κρεμλίνου.

Επιστροφή στρατευμάτων από τα γυμνάσια στην Κριμαία

Το τελευταίο μάλιστα επιμένει ότι η απόσυρση των στρατευμάτων συνεχίζεται κανονικά, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο δελτίο Τύπου του υπουργείου Άμυνας που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, μετέδωσε ότι αρκετές μηχανοκίνητες μονάδες πεζικού των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων επέστρεψαν στις βάσεις στους στο Νταγκεστάν και στην Τσετσενία μετά το πέρας των γυμνασίων στα οποία έλαβαν μέρος στην Κριμαία. Λίγο αργότερα ανακοίνωσε ότι δέκα βομβαρδιστικά Σουχόι Su-24 τα οποία έχουν τη βάση τους στην χερσόνησο της Κριμαίας, που προσάρτησε η Μόσχα το 2014, μετακινήθηκαν σε άλλες αεροπορικές βάσεις στο πλαίσιο γυμνασίων.

Η Ρωσία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα πως έχει αρχίσει να αποσύρει κάποια στρατεύματα που είχε αναπτύξει σε τομείς που γειτονεύουν με την Ουκρανία. Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του στη Δύση το αμφισβητούν και αντιτείνουν πως κάποιες μονάδες και υλικό απλά αντικαθίστανται από νέες και νέο.

Ακόμη, το Ιντερφάξ ανέφερε ότι τρένο με άρματα μάχης αναχώρησε για τη βάση τους στο Νίζνι Νοβγκορόντ, χωρίς να διευκρινίσει ωστόσο από πού ακριβώς.

Επίσης, το TASS μετέδωσε ότι κάπου τριάντα φορτηγά με στρατιώτες και εξοπλισμό μονάδων του δυτικού στρατιωτικού τομέα επιστρέφουν στη βάση τους, επίσης χωρίς να διευκρινίσει από πού έφυγαν.

Συνάντηση Μπλίνκεν – Λαβρόφ

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, θα συναντηθεί σε ουδέτερο έδαφος με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, με την προϋπόθεση ότι η Ρωσία δεν θα έχει εισβάλει στην Ουκρανία μέχρι τότε, όπως ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο κ. Μπλίνκεν πρότεινε στον κ. Λαβρόφ να συναντηθούν «στην Ευρώπη την προσεχή εβδομάδα» και η ρωσική πλευρά ανταποκρίθηκε «αντιπροτείνοντας ημερομηνίες στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, κάτι που δεχθήκαμε, υπό τον όρο ότι δεν θα έχει γίνει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» μέχρι τότε, ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Νεντ Πράις.

Προειδοποίηση από ΕΕ για «κύματα» προσφύγων

Την ίδια στιγμή, για το ενδεχόμενο τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρεθούν αντιμέτωπα με μαζικές ροές προσφύγων σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία, προειδοποιεί ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Εκτιμάται ότι στην ΕΕ θα καταφύγουν από 20.000 ως 1 εκατομμύριο άνθρωποι, τόνισε ο κ. Σχοινάς στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.Επιπλέον, στην Ουκρανία σήμερα ζουν περίπου 20.000 πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ, που θα χρειαστούν υποστήριξη εάν χρειαστεί να γίνει επιχείρηση εκκένωσης, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να κινητοποιηθούν για να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και συμβολή στην αντιμετώπιση ενδεχόμενης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.