Σε τροχιά ο δεύτερος ευρωπαϊκός δορυφόρος που θα... προσέχει τη Γη
Ο δεύτερος δορυφόρος "Sentinel" του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) εκτοξεύθηκε χθες το βράδυ, πάνω σε ένα ρωσικό πύραυλο "Σογιούζ", από το διαστημικό κέντρο της Γουιάνας, στη Γαλλία.
Ο Sentinel-1B είναι «δίδυμος» του Sentinel-1A, που είχε εκτοξευθεί το 2014.
Οι δορυφόροι Sentinel θα δημιουργήσουν ένα «δίχτυ» περιβαλλοντικής επιτήρησης, μοναδικό στον κόσμο, παρέχοντας πολύτιμα στοιχεία για τη ρύπανση του πλανήτη, την κλιματική αλλαγή, την αποψίλωση των δασών, τη βιοποικιλότητα, τη διατροφική ασφάλεια, τις κατά τόπους ανθρωπιστικές κρίσεις και τις φυσικές καταστροφές.
Το φιλόδοξο πρόγραμμα «Κοπέρνικος» χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ESA με επιδότηση 8,4 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2020.
Ο Sentinel-2B, «δίδυμος» δορυφόρος του 2-Α, θα εκτοξευθεί το φθινόπωρο του 2016, οπότε από κοινού οι δύο δορυφόροι θα «τσεκάρουν» από ψηλά το ίδιο σημείο της Γης κάθε έξι μέρες.
Οι δύο δορυφόροι Sentinel κινούνται στην ίδια τροχιά σε ύψος περίπου 693 χιλιομέτρων, αλλά απέχουν 180 μοίρες μεταξύ τους, έτσι ώστε να επιτυγχάνουν την καλύτερη δυνατή κάλυψη της επιφάνειας του πλανήτη.
Διαθέτουν εξελιγμένο ραντάρ με κεραία μήκους 12 μέτρων, που «βλέπει» μέσα από τα σύννεφα και τη βροχή, μέρα και νύχτα.
Μέχρι σήμερα, μέσα σε δύο χρόνια, συνολικά τέσσερις δορυφόροι έχουν εκτοξευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοπέρνικος», ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι τα επόμενα χρόνια.
Μαζί με τον βάρους 2,1 τόνων Sentinel-1B εκτοξεύθηκαν στο διάστημα και τρεις μίνι-δορυφόροι CubeSat.
Ο Sentinel-1B αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στα μέσα Σεπτεμβρίου. Μέχρι σήμερα περίπου 36.000 χρήστες λαμβάνουν και αξιοποιούν τα στοιχεία του πρώτου Sentinel.