ΚΟΣΜΟΣ

Σε αδιέξοδο οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα

Σε αδιέξοδο οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα
Ο Γάλλος ΥΠΕΞ καλεί το Ιράν να δεχτεί τη συμφωνία που η Τεχεράνη χαρακτηρίζει «κενού περιεχομένου» EPA/ THOMAS COEX / POOL

Το Ιράν έχει μόνο μερικές «ημέρες» για να καταλήξει σε συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα ή να προκαλέσει μια «σοβαρή κρίση» διάδοσης των πυρηνικών, προειδοποίησε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Όσο προχωράμε, τόσο περισσότερο το Ιράν επιταχύνει τις πυρηνικές του διαδικασίες, τόσο λιγότερο ενδιαφέρον υπάρχει για τα μέρη να προσχωρήσουν στο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ/ συμφωνία του 2015), επομένως έχουμε φτάσει στο σημείο καμπής, αυτή τη στιγμή», είπε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ενώπιον της Γερουσίας.

«Δεν είναι θέμα εβδομάδων, είναι θέμα ημερών», επέμεινε, τονίζοντας ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί.

Οι διαπραγματεύσεις της Βιέννης στοχεύουν να επαναφέρουν την Ουάσινγκτον στη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, κυρίως με την άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, και να διασφαλίσουν την πλήρη συμμόρφωση της Τεχεράνης προς τις δεσμεύσεις της.

Οι άλλοι υπογράφοντες τη συμφωνία, οι Ευρωπαίοι (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία), η Κίνα και η Ρωσία, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες που αποχώρησαν το 2018, «βρήκαν μια σύγκλιση» στη Βιέννη για να καταλήξουν, υπογράμμισε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

«Χρειαζόμαστε τώρα πολιτικές αποφάσεις από την πλευρά των Ιρανών», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

«Έχουν μπροστά τους μια πολύ ξεκάθαρη επιλογή: είτε πυροδοτούν μια σοβαρή κρίση τις επόμενες ημέρες, καλύτερα να μας έλειπε, είτε δέχονται τη συμφωνία που σέβεται τα συμφέροντα όλων των μερών, και ιδιαίτερα τα συμφέροντα του Ιράν», πρόσθεσε.

Η συμφωνία πρόσφερε χαλάρωση των κυρώσεων στην Τεχεράνη με αντάλλαγμα τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν μονομερώς από αυτήν το 2018 επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα, επανέφεραν βαριές οικονομικές κυρώσεις, ωθώντας το Ιράν να αρχίσει να υπαναχωρεί από τις δεσμεύσεις του.

«Κενή περιεχομένου» η συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά, λέει η Τεχεράνη

Νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη, ο γραμματέας του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας του Ιράν ανέφερε, σε ανάρτησή του σήμερα στο Twitter, ότι η πυρηνική συμφωνία του 2015 μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων έχει γίνει «κενή περιεχομένου».

«Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν κατάφεραν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους υπό το JCPOA (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχεδίο Δράσης/ΚΟΣΔ). Η συμφωνία έχει γίνει τώρα κενή περιεχομένου για το Ιράν σε ό,τι αφορά την οικονομία και την άρση των κυρώσεων. Δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις πέραν της πυρηνικής συμφωνίας με μια Αμερική που δεν συμμορφώνεται και μια παθητική Ευρώπη», ανέφερε ο Αλί Σαμκανί.

Το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις είναι αυτή τη στιγμή στη Βιέννη σε μια προσπάθεια αναβίωσης της πυρηνικής συμφωνίας, από την οποία ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε το 2018 επιβάλλοντας δυσμενείς κυρώσεις στην ιρανική οικονομία.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ότι η «έλλειψη σοβαρής βούλησης από την πλευρά της Δύσης για την επίτευξη μιας καλής και αξιόπιστης συμφωνίας στη Βιέννη έχει οδηγήσει σε περιττή παράταση των συνομιλιών».

Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται στη Βιέννη από τον Απρίλιο εν μέσω αυξημένων φόβων στη Δύση για την γρήγορη πυρηνική εξέλιξη της Τεχεράνης, που θεωρείται από τις δυνάμεις της Δύσης μη αναστρέψιμη εκτός κι αν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία.