ΚΟΣΜΟΣ

Μόνο για περιορισμένη επίθεση η ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων, λέει μυστική έκθεση της Ουκρανίας

Μόνο για περιορισμένη επίθεση η ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων, λέει μυστική έκθεση της Ουκρανίας
Η Ρωσία μπορεί να εξαπολύσει μια «περιορισμένης έκτασης» επίθεση στην Ουκρανία, λένε οι μυστικές υπηρεσίες Russian Defense Ministry Press Service via AP

Συνεχίζεται η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία, παρά τους ισχυρισμούς της Μόσχας για αποχώρηση. Ωστόσο, ο αριθμός των ρωσικών δυνάμεων είναι ανεπαρκής για εισβολή πλήρους κλίμακας, σύμφωνα με έκθεση των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών που διαθέτει αποκλειστικά το CNNi.

Ο συνολικός αριθμός των Ρώσων στρατιωτών στα σύνορα έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες σε περισσότερους από 148.000, συμπεριλαμβανομένων των 126.000 ανδρών και γυναικών των χερσαίων δυνάμεων, αναφέρει η έκθεση, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των Αμερικανών σχετικά με τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα. Εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας επιβεβαίωσε την ύπαρξη της έκθεσης στο CNNi.

Την Τρίτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι η Μόσχα μεταφέρει ορισμένους από τους στρατιώτες της στα σύνορα πίσω στις βάσεις τους, μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών ασκήσεων για τις οποίες είχαν αποσπαστεί. Την Τετάρτη, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, απέρριψε τον ισχυρισμό του Πούτιν και είπε ότι η συγκέντρωση στρατιωτών συνεχίζεται, κάνοντας λόγο για «την πιο σοβαρή κρίση εδώ και δεκαετίες».

Σε ανακοίνωσή του το ΝΑΤΟ, την Τετάρτη, σημείωνε ότι η συγκέντρωση των ρωσικών δυνάμεων είναι «πολύ μεγάλης κλίμακας, απρόκλητη και αδικαιολόγητη». Το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε επίσης ότι αναπτύσσει επιπλέον χερσαίες δυνάμεις στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, καθώς και ότι αποστέλλει αεροναυτικά μέσα μέσα. Τα μέτρα, ανέφερε η ανακοίνωση, έρχονται ως απάντηση στη «σοβαρή απειλή» των ρωσικών ενεργειών.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν υποστήριξε επίσης ότι δεν υπήρξε «καμία ουσιαστική απόσυρση [δυνάμεων]» εκ μέρους της Μόσχας, λέγοντας στο ABC: «Δυστυχώς υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτού που λέει η Ρωσία και αυτού που κάνει. Και αυτό που βλέπουμε δεν είναι ουσιαστική απόσυρση».

«Αντίθετα, συνεχίζουμε να βλέπουμε δυνάμεις, ειδικά δυνάμεις που θα ήταν στην εμπροσθοφυλακή οποιασδήποτε νέας επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας, να συνεχίζουν να βρίσκονται στα σύνορα, να συγκεντρώνονται στα σύνορα», προσέθεσε.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών, 87 ρωσικά τάγματα των τακτικών δυνάμεων βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή γύρω από την Ουκρανία, από 53 που συνήθως εδρεύουν στην περιοχή. Τα τάγματα αυτά είναι σχηματισμοί που αποτελούνται από 800 έως 1.000 Ρώσους στρατιώτες.

Οι αριθμοί αυτοί συμφωνούν με τις πρόσφατες εκτιμήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά απέχουν από το να είναι επαρκείς, υποβαθμίζοντας τον κίνδυνο για ανάπτυξη μίας πλήρους κλίμακας στρατιωτικής επίθεσης.

«Η ρωσική στρατιωτική δύναμη κοντά στα ουκρανικά σύνορα είναι ανεπαρκής για να φέρει εις πέρας μια επιτυχημένη, μεγάλης κλίμακας ένοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας» αναφέρεται στην έκθεση.

Εντούτοις, οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι η Ρωσία έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην «αποσταθεροποίηση της εσωτερικής κατάστασης της Ουκρανίας», υιοθετώντας τιμωρητικά μέτρα με επιπτώσεις στην Οικονομία και τον ενεργειακό τομέα, καθώς και κυβερνοεπιθέσεις κατά ουκρανικών στόχων.

Δεκάδες ουκρανικοί ιστότοποι που ανήκουν σε κυβερνητικές υπηρεσίες και τράπεζες έχουν γίνει στόχος κυβερνοεπιθέσεων τις τελευταίες ημέρες, με τις ουκρανικές αρχές να «δείχνουν» τη Ρωσία.

Η έκθεση των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών κάνει επίσης λόγο για μια «συγκεκαλυμμένη ρωσική κατοχή της Λευκορωσίας», καθώς η Μόσχα συνεχίζει να ενισχύει τις αεροπορικές και πυραυλικές δυνάμεις της στη χώρα, η οποία συνορεύει τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία. Η έκθεση περιγράφει τη Λευκορωσία ως ένα «θέατρο επιχειρήσεων» που η Ρωσία μπορεί «να χρησιμοποιήσει για να κλιμακώσει την επιθετικότητά της στην Ανατολική Ευρώπη».

Περιορισμενη κλίμακας επιχείρηση «βλέπουν» και οι Εσθονοί - Φόβοι για το Ντονμπάς

Η Ρωσία συνεχίζει να μετακινεί στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία και είναι πιθανόν να εξαπολύσει μια «περιορισμένης έκτασης» στρατιωτική επίθεση εναντίον της χώρας αυτής, υποστηρίζει στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Εσθονίας.

Η επίθεση αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει βομβαρδισμούς με πυραύλους και την κατοχή «σημαντικών» εδαφών στην Ουκρανία, είπε ο αρχηγός της εσθονικής υπηρεσίας, Μικ Μάραν.

«Αυτή τη στιγμή, η εκτίμησή μας είναι ότι θα απέφευγαν (οι Ρώσοι) τις πόλεις με μεγάλο πληθυσμό, γιατί χρειάζονται πάρα πολλοί στρατιώτες για να ελέγξεις αυτές τις περιοχές. Αλλά δεν υπάρχει μια σαφής αντίληψη ποια οδό μπορεί να εκμεταλλευτούν τα ρωσικά στρατεύματα», είπε στους δημοσιογράφους ο Μάραν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για να παρουσιάσει τον ετήσιο απολογισμό της υπηρεσίας.

Μια άλλη πιθανότητα θα ήταν να ενταθούν οι μάχες έξω από τις δύο αποσχισθείσες, ρωσόφωνες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

Μια τέτοια κλιμάκωση είναι «πολύ πιθανή» και κατ' αυτόν τον τρόπο η Ρωσία θα μπορεί να διαψεύδει την εμπλοκή της και «να αποφύγει τις κυρώσεις», επισήμανε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Εσθονίας.

Διαβάστε επίσης

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τον Πούτιν για το Ντονμπάς και αμφιβάλλουν για την απόσυρση

«Εάν η Ρωσία τα καταφέρει στην Ουκρανία, αυτό θα την ενθαρρύνει να αυξήσει την πίεση στις βαλτικές χώρες τα επόμενα χρόνια. Η απειλή πολέμου έχει μετατραπεί σε βασικό εργαλείο πολιτικής του Πούτιν», υποστήριξε.

Οι εσθονικές υπηρεσίες πληροφοριών γνωρίζουν ότι περίπου 10 ομάδες μάχης κινούνται προς τα ουκρανικά σύνορα, όπου έχουν ήδη αναπτυχθεί 100 ρωσικές μάχιμες μονάδες ή περίπου 170.000 στρατιώτες, είπε ο ίδιος.

Στους αριθμούς αυτούς περιλαμβάνονται και στρατιώτες που συνήθως αναπτύσσονται γύρω από την Ουκρανία αλλά και εκείνοι που έχουν σταλεί στη Λευκορωσία για στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα. Ορισμένοι από αυτούς τους στρατιώτες πιθανόν θα παραμείνουν στη Λευκορωσία και μετά τις 20 Φεβρουαρίου, γεγονός που ανησυχεί το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Μάραν. Το γεγονός αυτό «θα μείωνε τον χρόνο προετοιμασίας για μια επίθεση εναντίον των χωρών της Βαλτικής», εξήγησε.