ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν «καλεί» Σι: Επικοινωνία των προέδρων Γαλλίας και Κίνας εν μέσω της ουκρανικής κρίσης

Στιγμιότυπο από συνάντηση των Εμανουέλ Μακρόν και Σι Τζινπίνγκ το 2019 στο Πεκίνο Jason Lee/Pool Photo via AP

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, είχαν σήμερα, Τετάρτη, τηλεφωνική επικοινωνία, με επίκεντρο κυρίως την ουκρανική κρίση και την «αναγκαιότητα να συνεχιστούν οι προσπάθειες υπέρ της αποκλιμάκωσης της έντασης και της διευθέτησης της κρίσης μέσω του διαλόγου», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, ο Σι Τζινπίνγκ «χαιρέτισε τη δράση της Γαλλίας και της Γερμανίας στο πλαίσιο του Σχήματος της Νορμανδίας και επανέλαβε την πλήρη στήριξή του στην εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ» για την επίλυση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας στην ΕΕ, ο Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε υπέρ της «επανεξισορρόπησης των ευρω-σινικών σχέσεων με στόχο μία μεγαλύτερη αμοιβαιότητα», κυρίως στις εμπορικές συναλλαγές.

Επιπλέον, «ενθάρρυνε την Κίνα να άρει τις κυρώσεις σε βάρος της Λιθουανίας και να χειριστεί τα κινεζικά αιτήματα μέσω του διαλόγου».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφυγε, στα τέλη Ιανουαρίου, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της Κίνας, την οποία κατηγόρησε ότι μπλοκάρει τις εισαγωγές από τη Λιθουανία. Η Λιθουανία εκτιμάται πως «τιμωρείται», διότι επέτρεψε στην Ταϊβάν να ανοίξει επίσημη αντιπροσωπεία στο Βίλνιους.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ευχήθηκε επίσης «τη σταδιακή επανάληψη των πτήσεων» μεταξύ της Γαλλίας και της Κίνας, που έχουν μειωθεί δραστικά λόγω των υγειονομικών μέτρων που έλαβε η Κίνα μπροστά στην επιδημία Covid-19.

Υπενθύμισε, εξάλλου, «τις γαλλικές και ευρωπαϊκές προσδοκίες σε σχέση με την επικύρωση των θεμελιωδών συμβάσεων του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου, ιδίως σχετικά με την αναγκαστική εργασία και εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με την κατάσταση στη Σιντζιάνγκ», αναφερόμενος στην τύχη των Ουιγούρων.

Η Κίνα ενδέχεται να εκμεταλλευθεί την ουκρανική κρίση, εκτιμά Αμερικανός στρατηγός

Η Κίνα ενδέχεται να εκμεταλλευθεί την ουκρανική κρίση για να κάνει μια «προκλητική κίνηση» στην Ασία την ώρα που οι δυτικές δυνάμεις είναι απασχολημένες με την αποκλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία, προειδοποίησε εν τω μεταξύ σήμερα Αμερικανός στρατηγός.

Ο στρατηγός Κένεθ Ουίλσμπαχ, διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, υπογράμμισε ότι η στήριξη που προσφέρει το Πεκίνο στη Ρωσία στην αντιπαράθεσή της με τη Δύση εγείρει ερωτήματα για τις προθέσεις της Κίνας στην Ασία.

«Ναι, αναρωτιόμαστε αν η Κίνα θα δει αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη και [...] και θα προσπαθήσει να κάνει κάτι στην περιοχή της Ινδίας-Ειρηνικού, πραγματικά είναι μια ανησυχία» υπογράμμισε ο Ουίλσμπαχ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της αεροναυτικής έκθεσης της Σιγκαπούρης.

«Ανησυχώ από το γεγονός ότι ενδέχεται να θελήσουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση. Δεν θα προκαλούσε έκπληξη αν προσπαθούσαν κάτι που θα ήταν προκλητικό για να δουν πώς θα αντιδράσει τη διεθνής κοινότητα» συνέχισε.

Όταν η Κίνα προσέφερε τη στήριξή της στη Ρωσία με κοινή ανακοίνωση των δύο χωρών στις αρχές Φεβρουαρίου, η οποία αντιτασσόταν κυρίως στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ο στρατηγός Ουίλσμπαχ είχε επισημάνει ότι συνομίλησε με συνεργάτες και άλλες «οντότητες» στην περιοχή για το τι σημαίνει αυτό.

Οι δυνάμεις του Ουίλσμπαχ, που σταθμεύουν στη Χαβάη, θα διαδραμάτιζαν ρόλο-κλειδί, αν ξεσπούσε κάποια σύγκρουση στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το Πεκίνο κατηγορείται εδώ και καιρό ότι προκαλεί ένταση στην περιοχή, καθώς ενισχύει τον έλεγχό του σε νησιά και ατόλες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν όλη αυτή την περιοχή, κάτι που αμφισβητούν πολλές χώρες που βρέχονται από τη θάλασσα αυτή, όπως η Μαλαισία, το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν και το Μπρουνέι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης