ΚΟΣΜΟΣ

Μπανγκλαντές: Αγρία δολοφονία ακτιβιστή για τα δικαιώματα των LGBT

O Ζουλχάζ Μανάν USAID

Ένας από τους δύο άντρες που δολοφονήθηκαν στην πρωτεύουσα της χώρας Ντάκα (Dhaka), ήταν ο εκδότης του πρώτου περιοδικού για την LGBT κοινότητα στο Μπανγκλαντές και κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Η τρομοκρατική οργάνωση Ανσάρ αλ Ισλάμ (Ansar al-Islam), που είναι παρακλάδι της Αλ Κάιντα, ανέλαβε την ευθύνη για τις δύο αποτρόπαιες δολοφονίες στην πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές (Bangladesh), με μήνυμα στα social media.

Από την πλευρά της, η αμερικανική Yπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) υπεράσπισε το έργο και τη μνήμη του Μανάν:

«Σήμερα, χάσαμε ένα μέλος μας. Ήταν το είδος του ανθρώπου που παλεύει για τα πιστεύω του, ένα πρόσωπο που είναι έτοιμο να επαναστατήσει για τα δικαιώματα του, καθώς και τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων».

Με πολύ αυστηρούς τόνους τοποθετήθηκε η αμερικανική διπλωματία σε όλη την ιεραρχία, ζητώντας παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. «Είμαστε εξοργισμένοι» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε το State Department, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι (John Kerry) έκανε λόγο για «βάρβαρη» δολοφονία., δίνοντας υπόσχεση για στήριξη όλων όσων μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα εντός και εκτός Μπανγκλαντές.

«Απεχθανόμαστε αυτή τη παράλογη βία και παροτρύνουμε την κυβέρνηση του Μπανγκλαντές να συλλάβει τους δράστες που κρύβονται πίσω από τις δολοφονίες», ανέφερε η πρέσβης των ΗΠΑ στο Μπαγκλαντές Μάρσια Στέφενς Μπλουμ Μπέρνικατ (Marcia Stephens Bloom Bernicat).

Ο Ζουλχάζ Μανάν (Xulhaz Mannan) δούλευε για την αμερικανική πρεσβεία επί οκτώ χρόνια και συμμετείχε στο τμήμα διεθνούς ανάπτυξης από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Και ο Μανάν και ο Τανάι Μοτζουμπάρ (Tanay Mojumbar) ήταν ακτιβιστές που μάχονταν για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, σύμφωνα με όσα δήλωσε Βρετανός φωτογράφος σε συνέντευξή του στο CNN.

Οι δράστες παρουσιάστηκαν ως κούριερ

Ο Μανάν και ο Μότζουμπαρ βρίσκονταν σε διαμέρισμα στη Ντάκα, όταν πέντε ή έξι άντρες παρουσιάστηκαν ως ταχυδρόμοι που θα παρέδιδαν ένα πακέτο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπεύθυνος που χειρίζεται την υπόθεση.

Οι δράστες εισέβαλλαν στο διαμέρισμα του δεύτερου ορόφου και μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου τους δύο ακτιβιστές. Εκείνη την ώρα, η μητέρα του Μανάν και μια οικιακή βοηθός βρίσκονταν επίσης στο διαμέρισμα. Και οι δύο γυναίκες είναι ζωντανές.

Ο Μανάν ήταν εκδότης του Roopbaan, ενός περιοδικού το οποίο ο ίδιος περιέγραφε ως «πλατφόρμα προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ελευθερίας και αγάπης για το Μπαγκλαντές».

Η ομάδα που εργαζόταν στο περιοδικό ελάμβανε απειλητικά μηνύματα από διάφορες εξτρεμιστικές οργανώσεις στο Facebook, σύμφωνα με όσα κατέθεσε η μεγαλύτερ ομάδα ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων στη χώρα, Boys of Bangladesh, που έχει ιδρυθεί το 2005. Μάλιστα, όπως αναφέρει η πηγή, πολλά μέλη φοβούνται για τη ζωή τους.

Δεύτερη σφαγή μέσα σε μια εβδομάδα

Οι δολοφονίες έγιναν ακριβώς μια μέρα μετά τον θάνατο του 58χρόνου καθηγητή Αγγλικής φιλολογίας Ρεζαούλ Καρίμ Σιντίκ (Rezaul Karim Siddique).

Οι αστυνομικές αρχές θεώρησαν ένοχο έναν από τους μαθητές του, ωστόσο, δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και η υπόθεση παραμένει ασαφής.

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την αναφορά που εκδόθηκε, την ώρα θανάτου του καθηγητή, ο μαθητής που θεωρήθηκε ως ύποπτος βρισκόταν σε στάση λεωφορείου με κατεύθυνση την πανεπιστημιούπολη.

«Δεν ήταν ούτε μπλόγκερ, ούτε μέλος κάποιας αντί-ισλαμικής ομάδας αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι ο φόνος ακολουθεί το πρότυπο των εξτρεμιστικών ομάδων», αναφέρει ο Μοχάμαντ Σαμσουντίν (Mohammad Shamsuddin), διοικητής της αστυνομίας του Ραχσάσι (Rajshahi), σημαντικού μητροπολιτικού κέντρου βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.

Το Ισλαμικό Κράτος είχε αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία του πανεπιστημιακού, κατηγορώντας τον για αθεϊσμό, κάτι όπως μου δεν κατέστη δυνατό να διασταυρωθεί.

Οι λίστα των εξτρεμιστών

Οι αναφορές για τις βίαιες επιθέσεις στο Μπαγκλαντές, ξεκίνησαν το 2013, με τους περισσότερους από αυτούς να είναι μπλόγκερς. Τον Σεπτέμβριο, οι Ισλαμιστές είχαν ανακοινώσει ότι θέλουν να ανοίξουν πόλεμο ενάντια σε ακτιβιστές και μπόγκερς που ζουν και εκτός των συνόρων του Μπαγκλαντές.

Μάλιστα, δημιούργησαν μια λίστα από τους στόχους τους στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, όπως αναφέρει το CNN International στο σχετικό του ρεπορτάζ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης