ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανική κρίση: Περιμένοντας την επόμενη κίνηση Πούτιν - Με το «δάκτυλο στη σκανδάλη» η Δύση

Ουκρανική κρίση: Περιμένοντας την επόμενη κίνηση Πούτιν - Με το «δάκτυλο στη σκανδάλη» η Δύση
ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, τονίζουν ότι αναμένουν «πραγματική αποκλιμάκωση» καθώς δεν έχουν δει ακόμη αποδείξεις περί μείωσης της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στα σύνορα της Ουκρανίας Russian Defense Ministry Press Service via AP

Ανήσυχη και επιφυλακτική παραμένει η Δύση που παρά τις διαβεβαιώσεις της Μόσχας ότι δεν προτίθεται να εισβάλει στην Ουκρανία, εξακολουθεί να προειδοποιεί τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τις κυρώσεις που θα υποστεί σε περίπτωση που σημάνει την έναρξη μιας πολεμικής σύρραξης στο έδαφος της χώρας.

Aκόμη και μετά την ανακοίνωση της Μόσχας ότι απέσυρε ορισμένα στρατεύματα ως πιθανή ένδειξη ευελιξίας, αναλυτές εκτιμούν, ότι είναι εξαιρετικά πρόωρο να εκτιμηθεί εάν η απόσυρση για την οποία μιλούν είναι ουσιώδης και ο κίνδυνος εισβολής έχει παρέλθει. Τόσο εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, όσο και εκ μέρους του ΝΑΤΟ, τονίζεται πως αναμένουν «πραγματική αποκλιμάκωση» επί του πεδίου, καθώς δεν έχουν δει ακόμη αποδείξεις περί μείωσης της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στα σύνορα.

ΗΠΑ και Ευρώπη βρίσκονται σε «ανοιχτή γραμμή» για τις εξελίξεις ενώ τα δεδομένα γύρω από την ουκρανική κρίση θα τεθούν επί τάπητος και στο Συμβούλιο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που συνέρχεται στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε ένα σκληρό διάγγελμά του προς τους Αμερικανούς διαμήνυσε κατ' επανάληψη προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν πως η Ουάσινγκτον είναι εξίσου έτοιμη για τη διπλωματία, όσο και για κάθε ενδεχόμενο.

Την ίδια ώρα δυτικοί αξιωματούχοι εμφανίστηκαν δύσπιστοι στην ανακοίνωση των ρωσικών στρατευμάτων λέγοντας ότι δεν υπήρχε καμία απόδειξη για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

«Τα σημάδια που έρχονται από τη Μόσχα σχετικά με την προθυμία να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε διπλωματικές προσπάθειες... δίνουν κάποιους λόγους για επιφυλακτική αισιοδοξία. Αλλά, φυσικά, θα παρακολουθήσουμε πολύ στενά τι συμβαίνει στο έδαφος και αν αυτό αντανακλάται σε κάποια πραγματική αποκλιμάκωση της ρωσικής στρατιωτικής συσσώρευσης γύρω από την Ουκρανία», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Υπάρχουν ενδείξεις από τη Μόσχα ότι η διπλωματία πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό δίνει λόγους για συγκρατημένη αισιοδοξία. Όμως μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει οποιαδήποτε ένδειξη αποκλιμάκωσης επί του πεδίου» δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, εν όψει του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί 16 και 17 Φεβρουαρίου.

Από βρετανικής πλευράς ο Μπόρις Τζόνσον αναφέρει ότι η Μόσχα στέλνει αντιφατικά μηνύματα και ο κίνδυνος εισβολής δεν έχει παρέλθει.

Ο Τζόνσον δηλώνει ότι διακρίνεται ρωσικό «άνοιγμα» σε περαιτέρω διαβουλεύσεις, γεγονός που χαρακτηρίζει σαφώς θετικό, όμως τονίζει ότι οι πληροφορίες που έρχονται στη βρετανική κυβέρνηση υποδεικνύουν ότι το Κρεμλίνο εξακολουθεί να καταρτίζει σχέδια εισβολής.

«Οι πληροφορίες που βλέπουμε σήμερα δεν είναι ενθαρρυντικές. Έχουμε ρωσικά νοσοκομεία εκστρατείας να στήνονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, στη Λευκορωσία, μόνο γι' αυτό που μπορεί να ερμηνευτεί ως προετοιμασία εισβολής» ανέφερε σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του.

Η Γαλλία από πλευράς της χαιρέτισε ως «θετικό μήνυμα» τις αναφορές περί απόσυρσης ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τα σύνορα της Ουκρανίας, εφόσον αυτές επιβεβαιωθούν.

«Εάν επιβεβαιωθούν, θα είναι ένα θετικό μήνυμα, μία ένδειξη αποκλιμάκωσης που ζητάμε εδώ και εβδομάδες» δήλωσε ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκαμπριέλ Ατάλ.

Μπάιντεν προς Πούτιν: Είμαστε έτοιμοι για διπλωματία αλλά και για κάθε ενδεχόμενο

Κατά τον Αμερικανό πρόεδρο, μία ρωσική εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας παραμένει πιθανή και οι αναφορές πως ορισμένες ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τα ουκρανικά σύνορα επί του παρόντος δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι προετοιμασμένες ό,τι και αν συμβεί. Είμαστε έτοιμοι για τη διπλωματία, να εμπλακούμε σε διπλωματία με τους εταίρους και συμμάχους μας για τη βελτίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας συνολικά στην Ευρώπη. Και είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε αποφασιστικά σε μία ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η οποία παραμένει μία ευδιάκριτη πιθανότητα. Αυτή ήταν προσέγγισή μας τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες, και αυτή παραμένει» δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Σε περίπτωση ρωσικής εισβολής, ο Μπάιντεν επανέλαβε, πως δεν θα στείλει Αμερικανούς στρατιώτες να πολεμήσουν σε ουκρανικό έδαφος, όμως διαμήνυσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα υπερασπιστούν κάθε ίντσα της επικράτειας του ΝΑΤΟ» και η ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας θα ενισχυθεί περαιτέρω.

«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σήμερα ότι ορισμένες στρατιωτικές μονάδες αποχωρούν από τις θέσεις τους κοντά στην Ουκρανία. Αυτό θα ήταν καλό, αλλά δεν το έχουμε ακόμη επαληθεύσει» δήλωσε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας:

«Δεν έχουμε ακόμη επιβεβαιώσει ότι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες επιστρέφουν στις βάσει τους. Οι αναλυτές μας υποδεικνύουν ότι παραμένουν σε θέσεις απειλητικές [έναντι της Ουκρανίας], και παραμένει το γεγονός ότι 150.000 στρατιώτες έχουν περικυκλώσει την Ουκρανία, και μία εισβολή είναι ακόμα πιθανή».

Μπάιντεν προς Πούτιν: Είμαστε έτοιμοι για διπλωματία αλλά και για κάθε ενδεχόμενο

Πούτιν: H Ρωσία δεν θέλει πόλεμο στην Ευρώπη αλλά ούτε την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε κατόπιν της συνάντησής του με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, στη Μόσχα ότι η Ρωσία αποφάσισε «να αποσύρει μερικώς στρατεύματα», και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως ορισμένες μονάδες που αναπτύχθηκαν κοντά στα ουκρανικά σύνορα επιστρέφουν στους στρατώνες.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διαμήνυσε πως η Δύση «πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν» τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλειά της, επαναλαμβάνοντας ότι καταστρατηγήθηκαν οι δεσμεύσεις που δόθηκαν μεταψυχροπολεμικά περί μη επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, το οποίο 30 χρόνια αργότερα «έχει βρεθεί ακριβώς στο κατώφλι» της.

EPA / SERGEY GUNEEV/KREMLIN POOL/SPUTNIK / POOL

Και ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ πρέπει να επιλυθεί «τώρα» -παρόλο που σε κάθε περίπτωση η πρώην σοβιετική δημοκρατία απέχει μακράν από την εκκίνηση της όποιας διαδικασίας ένταξης, και η ίδια η Συμμαχία επί της ουσίας υπεραμύνεται εν συνόλω την πολιτική ανοιχτών θυρών και όχι αυτή καθαυτή τη μελλοντική εισδοχή της Ουκρανίας στις δομές της.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους κατά τη συνέντευξη Τύπου εάν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο πολέμου στην Ευρώπη, ο Πούτιν παρέπεμψε σε προγενέστερο σχόλιο του Όλαφ Σολτς ότι η γενιά του δεν μπορεί να διανοηθεί έναν πόλεμο στην Ευρώπη -όμως σημείωσε ότι η ήπειρος έχει «ζήσει» τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία, τον οποίο και κατά τον ίδιον πυροδότησε το ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία δεν επιθυμεί πόλεμο στην Ευρώπη, ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας πως για το λόγο αυτό έθεσε επί τάπητος προτάσεις για την εκκίνηση μίας διαπραγματευτικής διαδικασίας. Επ' αυτού επανέλαβε πως δεν έχει δοθεί «εποικοδομητική απάντηση» στις ρωσικές προτάσεις, εντούτοις προσέθεσε πως υπάρχουν ζητήματα που έχουν θέσει το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, τα οποία αποτελούν βάση συζήτησης.

Η Μόσχα επιμένει σε νομικά δεσμευτική εγγύηση εκ μέρους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της Συμμαχίας, καθώς και στην απομάκρυνση συμμαχικών δυνάμεων και υποδομών από την Ανατολική Ευρώπη. Τα συγκεκριμένα αιτήματα έχουν επισήμως απορριφθεί, εντούτοις οι ΗΠΑ έχουν υποδείξει και «εποικοδομητικά» κατά τον Λαβρόφ πεδία διαπραγμάτευσης, στα οποία περιλαμβάνονται ο έλεγχος των εξοπλισμών και όρια σε στρατιωτικές ασκήσεις.

Η επίσημη ανταπάντηση του Κρεμλίνου εκκρεμεί.

Σολτς: Η διπλωματία δεν έχει εξαντληθεί

Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Από πλευράς του, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε θετική ένδειξη τις ανακοινώσεις περί απόσυρσης μέρους των στρατευμάτων από τα σύνορα της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι η «διπλωματία δεν έχει εξαντληθεί» και η γενιά του δεν θα μπορούσε να διανοηθεί έναν νέο πόλεμο στην Ευρώπη.

Ο Γερμανός καγκελάριος υπογράμμισε πως η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας είναι «μη διαπραγματεύσιμη», σημειώνοντας πως η συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα είναι «ακατανόητη», συνιστά «απειλή» και πρέπει να επέλθει αποκλιμάκωση.

Κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να στείλει τους διαπραγματευτές του καλή τη πίστει προς επίτευξη προόδου, σημειώνοντας πως «η ασφάλεια μπορεί μόνο να επιτευχθεί με τη Ρωσία και όχι εναντίον της Ρωσίας». Το ΝΑΤΟ και η Ευρώπη είναι ενωμένοι στην πεποίθηση ότι πρέπει να βρεθεί λύση όσο δύσκολο και αν είναι, ανέφερε προσθέτοντας πως «όλοι πρέπει να φανούμε θαρραλέοι και υπεύθυνοι στις ενέργειές μας».

Ερωτηθείς για το ζήτημα-κλειδί του αγωγού Nord Stream 2, ο Σολτς ανέφερε πως η Γερμανία έχει δεσμευτεί στη διασφάλιση της λειτουργίας της μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όμως ένας πόλεμος στην Ουκρανία θα είχε «μεγάλες συνέπειες».

Ως προς ζήτημα της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ, ο Όλαφ Σολτς επισήμανε πως δεν βρίσκεται στην ατζέντα, ενώ έκανε και... μαύρο χιούμορ με αποδέκτη τον Πούτιν, λέγοντας πως δεν νομίζει ότι θα τους απασχολήσει αμφότερους το θέμα ενόσω βρίσκονται στην εξουσία. Μετά από αυτό έκανε μία παύση, κοίταξε τον Πούτιν και προσέθεσε, σύμφωνα με τον Μαξ Σέντον των Financial Times: «Δεν γνωρίζω πόσο καιρό σκοπεύει ο πρόεδρος να παραμείνει στην εξουσία».

Πούτιν: H Ρωσία δεν θέλει πόλεμο στην Ευρώπη αλλά ούτε την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ