Ο Ερντογάν για business στα Εμιράτα - Ελπίζει σε επενδύσεις εν μέσω οικονομικής κρίσης στην Τουρκία
Ανανεώθηκε:
Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεδομένων των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα του, απηύθυνε πρόσκληση προς εταιρίες και επιχειρηματίες προκειμένου να επενδύσουν στην Τουρκία.
Σημειώνεται πως ο αρχηγός του τουρκικού κράτους πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στα Εμιράτα από χθες, Δευτέρα, έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια αντιπαλότητας με αυτό το πλούσιο σε πετρέλαιο κράτος, το οποίο η Άγκυρα ξεκίνησε να προσεγγίζει πρόσφατα.
«Ως κύριοι εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είμαι βέβαιος ότι κατανοείτε πλήρως τα πλεονεκτήματα των επιχειρηματικών συνεργασιών και των επενδύσεων με την Τουρκία», είπε ο Ερντογάν σε εκπροσώπους επιχειρήσεων στα Εμιράτα.
«Η βούληση των πολιτικών είναι πολύ σημαντική για να φτάσουν οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο επίπεδο που τους αξίζει», πρόσθεσε, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.
«Αλλά είστε εσείς, τα μέλη της επιχειρηματικής μας κοινότητας, που θα συνειδητοποιήσετε τις δυνατότητες και των δύο χωρών, ειδικά στο εμπόριο και τις επενδύσεις», επέμεινε.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, η Άγκυρα έχει θέσει σε ισχύ μια «ελκυστική νομοθεσία» για επενδύσεις και δημιουργία επιχειρήσεων.
Χθες, Δευτέρα, η επίσκεψη Ερντογάν στην πρωτεύουσα Άμπου Ντάμπι σημαδεύτηκε από την υπογραφή 13 συμφωνιών συνεργασίας και μνημονίων κατανόησης, μετέδωσαν τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων των δύο χωρών.
Σύμφωνα με το πρακτορείο των Εμιράτων WAM, οι συμφωνίες αφορούν, μεταξύ άλλων, τους κλάδους της υγείας, της βιομηχανίας, της προηγμένης τεχνολογίας, της γεωργίας και των μεταφορών. Υπογράφηκε επίσης ένα προσύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Τα ΗΑΕ ελπίζουν να διπλασιάσουν ή και να τριπλασιάσουν τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών με την Τουρκία.
Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών ανήλθε το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε πάνω από 26,4 δισεκ. ντίρχαμ (6,3 δισεκ. ευρώ), αυξήθηκε με άλλα λόγια κατά 100% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των Εμιράτων, το WAM.
Το σύνολο των επενδύσεων των Εμιράτων στην Τουρκία έφθασε σχεδόν τα 4,4 δισεκ. ευρώ στα τέλη του 2020, πάντα σύμφωνα με το WAM, ενώ οι τουρκικές επενδύσεις στα ΗΑΕ –στις κατασκευές, στα ακίνητα, στα χρηματοοικονομικά, στον τομέα των ασφαλίσεων, στη βιομηχανία...– έφθασαν τα 312 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον ηγεμόνα του Ντουμπάι σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ στην Expo 2020, την πρώτη που πραγματοποιήθηκε στη Μέση Ανατολή.
Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου ακολουθεί εκείνη τον Νοέμβριο πρίγκιπα διαδόχου του Αμπού Ντάμπι Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχγιάν, de facto ηγέτη των ΗΑΕ. Με την ευκαιρία αυτή, ανακοινώθηκε η συγκρότηση ενός ταμείου σχεδόν 9 δισεκ. ευρώ για τη στήριξη επενδύσεων στην Τουρκία.
Η Τουρκία αντιμετωπίζει μια σοβαρή οικονομική κρίση που χαρακτηρίζεται από κατακόρυφη πτώση της τουρκικής λίρας και τον πληθωρισμό που επίσημα έχει φτάσει σχεδόν το 50%, ή ακόμα και πολύ περισσότερο σύμφωνα με ανεξάρτητους ειδικούς.
Η επαναπροσέγγιση Τουρκίας και Εμιράτων έρχεται σε μια περίοδο που αυτές οι δύο περιφερειακές δυνάμεις επιδιώκουν να βελτιώσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις γενικότερα και να προσελκύσουν διεθνείς επενδύσεις σε διάφορους τομείς.
Τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν ψυχρές, με το Άμπου Ντάμπι να κατηγορεί τον Ερντογάν ότι υποστηρίζει το πολιτικό Ισλάμ στον αραβικό κόσμο, ιδιαίτερα τους Αδελφούς Μουσουλμάνους. Βρέθηκαν επίσης σε αντιπαράθεση σε περιφερειακά ζητήματα, ιδίως στη Λιβύη, υποστηρίζοντας διαφορετικά μέρη στον εκεί πόλεμο.
Από την τουρκική πλευρά, ορισμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης είχαν επίσης κατηγορήσει τα Εμιράτα ότι διαδραμάτισαν ρόλο στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, χρηματοδοτώντας πραξικοπηματίες.
Εντούτοις, σε ένα πλαίσιο οικονομικών προκλήσεων που προκλήθηκαν από την υγειονομική κρίση της Covid-19, το Άμπου Ντάμπι, όπως η Άγκυρα, έχουν ξεκινήσει περιφερειακές επιχειρήσεις γοητείας.
Τα Εμιράτα έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, έχουν συμφιλιωθεί με το αντίπαλο Κατάρ και επιδιώκουν να χαλαρώσουν τους δεσμούς με το Ιράν. Από την πλευρά της, η Τουρκία έχει αναλάβει να κατευνάσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, την πρώτη οικονομική δύναμη στον αραβικό κόσμο.
Μικρό κράτος με μεγάλες φιλοδοξίες, τα ΗΑΕ έχουν αποδυθεί τους τελευταίους μήνες σε διπλωματικές «επιχειρήσεις γοητείας», καθώς η οικονομία τους δοκιμάζεται από τις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου και τον αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.