ΚΟΣΜΟΣ

Η Δούμα ζητά αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονμπάς - Πληροφορίες για θερμό επεισόδιο στο Λουχάνσκ

Με συντριπτική πλειοψηφία, οι Ρώσοι βουλευτές ζητούν την αναγνώριση των περιοχών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία ως «κυρίαρχες λαϊκές δημοκρατίες» (φωτ.αρχείου) The State Duma, The Federal Assembly of The Russian Federation Press Service via AP

Σε μία κίνηση που μπορεί να ανοίξει τον «Ασκό του Αιόλου» και να εκτροχιάσει τον διπλωματικό αγώνα που καταβάλλεται προς αποφυγή του πολέμου, η ρωσική κρατική Δούμα καλεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες τις αποσχισθείσες επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Το ψήφισμα έρχεται την ώρα που στο Διαδίκτυο κυκλοφρούν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, με πηγή ανάρτηση της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ» στο Telegram, ότι στο έδαφος της απισχισθείσας επαρχίας έλαβε χώρα θερμό επεισόδιο με τον ουκρανικό στρατό με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας πολιτοφύλακας από πυρά Ουκρανού ελεύθερου σκοπευτή. Η Μόσχα σταθερά προειδοποιεί εδώ και καιρό ότι θα απαντήσει εάν σκοτωθούν πολίτες της στην ανατολική Ουκρανία.

Η Δύση έσπευσε να καταδικάσει το σχετικό ψήφισμα της Δούμας, προειδοποιώντας ότι θα επέφερε το τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας του Μινσκ με απρόβλεπτες συνέπειες. Από πλευράς του το Κρεμλίνο δηλώνει ότι παραμένει προσηλωμένο στις συμφωνίες του Μινσκ, όμως είναι σαφές πως ο Πούτιν μόλις έχει βγάλει άλλο ένα διαπραγματευτικό χαρτί από... συρτάρι καθώς επιδιώκει να αποσπάσει παραχωρήσεις.

Τη στιγμή που η ρωσική ηγεσία δίνει «νεύμα» ότι προτίθεται να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις -αν και διατηρεί την απειλή της εισβολής στην Ουκρανία παρόλο που ορισμένες δυνάμεις ενδεχομένως απομακρύνονται από τα σύνορα- η ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο ρωσική Κάτω Βουλή «στέλνει» προς επικύρωση στον Ρώσο πρόεδρο ψήφισμα που μπορεί να οδηγήσει σε ανάφλεξη στο Ντονμπάς.

Διαβάστε επίσης

Πούτιν: H Ρωσία δεν θέλει πόλεμο στην Ευρώπη αλλά ούτε την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ

Με συντριπτική πλειοψηφία, οι βουλευτές ζητούν την αναγνώριση των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ ως «κυρίαρχες λαϊκές δημοκρατίες». Ανάλογη κίνηση συνεπάγεται αυτόματα ακύρωση της διαδικασίας του Μινσκ, ένα σύνολο συμφωνιών που συνήφθησαν μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το 2015 με γαλλογερμανική μεσολάβηση, και εγγυώνται ότι οι επαρχίες θα παραμείνουν τμήμα της Ουκρανίας αλλά με «ειδικό καθεστώς» -επί του οποίου ερίζουν οι δύο πλευρές.

Η διαφωνία ως προς το βαθμό αυτονομίας των τοπικών κυβερνήσεων έναντι των αποφάσεων της εθνικής κυβέρνησης συντηρεί τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία που «μετρά» πλέον οκτώ χρόνια.

Οι δυτικές κυβερνήσεις, περιλαμβανομένων Γαλλίας, Γερμανίας και Ηνωμένων Πολιτειών, θέτουν τις συμφωνίες του Μινσκ ως πιθανή βάση συνομιλιών για την αποκλιμάκωση της τρέχουσας κρίσης με την περικύκλωση της Ουκρανίας από τεράστια ρωσική στρατιωτική δύναμη.

Και προειδοποιούν ότι οι συνολικές διπλωματικές προσπάθειες μπορεί να διαρραγούν εάν το Κρεμλίνο «υπογράψει» την αναγνώριση.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, τονίζοντας ότι θα συνιστούσε παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ και το τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας.

«Κάτι τέτοιο θα ήταν παραβίαση αυτών των συμφωνιών. Θα ήταν πολιτική καταστροφή» δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος, προσθέτοντας ότι «μόνο όταν όλες οι πλευρές τιμήσουν τις συμφωνίες μπορούμε να προχωρήσουμε».

Ανάλογη η προειδοποίηση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Εάν συμβεί αυτό, θα επρόκειτο για κατάφωρη παραβίαση του εδάφους και της κυριαρχίας της Ουκρανίας για άλλη μια φορά» σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες εν όψει του Συμβουλίου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Το ψήφισμα καταδικάστηκε άμεσα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά την απόφαση της Ρωσικής Δούμας να απευθύνει έκκληση στον πρόεδρο Πούτιν να αναγνωρίσει τις μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιφέρειες του Ντόνετσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας ως ανεξάρτητες οντότητες. Αυτή η αναγνώριση θα αποτελούσε σαφή παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ» ανέφερε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ επισήμανε ότι «η υποστήριξη και η δέσμευση της ΕΕ για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της παραμένει ακλόνητη», προσθέτοντας: «Προτρέπουμε τη Ρωσία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να δεσμευτεί με καλή πίστη στο πλαίσιο του φορμάτ της Νορμανδίας και της Τριμερούς Ομάδας Επαφής».

Στη Ρωσία απευθύνθηκε και η γαλλική προεδρία, καλώντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν να μην κινηθεί προς αναγνώριση των αποσχισθεισών επαρχιών στο Ντονμπάς. «Παραμένουμε σε επαγρύπνηση και καλόυμε [τον Βλαντιμίρ Πούτιν] να μην δώσει συνέχεια στο αίτημα της Δούμας» δήλωσε εκπρόσωπος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ουκρανία: Προσηλωμένο στο Μινσκ δηλώνει το Κρεμλίνο

Ερωτηθείς για το ζήτημα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε στους δημοσιογράφους πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή «καμία επίσημη απόφαση», αλλά το αίτημα των βουλευτών «αντανακλά την άποψη του πληθυσμού» της Ρωσίας.

Ο Πεσκόφ ανέφερε πως η Ρωσία έχει καταδείξει επανειλημμένα τη δέσμευσή της στις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ και εξακολουθεί να επιθυμεί την εφαρμογή τους.

Ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε επίσης για λύση στην ανατολική Ουκρανία στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Όλαφ Σολτς, στην οποία επανήλθε και στον ισχυρισμό περί «γενοκτονίας» στο Ντονμπάς.

«Επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Ντονμπάς είναι ακριβώς γενοκτονία» δήλωσε για να προσθέσει ότι προς επίλυση στο Ντονμπάς είναι αναγκαίο να «ξεκινήσουμε από τις δυνατότητες εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ, που δεν έχουν αξιοποιηθεί πλήρως».

«Υπολογίζουμε πολύ στο ότι οι εταίροι μας και πέραν του ωκεανού και στην Ευρώπη, πρωτίστως η Γερμανία και η Γαλλία, θα ασκήσουν την ανάλογη επιρροή στην σημερινή κυβέρνηση του Κιέβου και η λύση αυτή θα βρεθεί» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Σε περίπτωση αναγνώρισης, η Ρωσία θα αποσυρόταν de facto και de jure από τις συμφωνίες του Μινσκ με όλες τις συνέπειες. Έχουμε ήδη προειδοποιήσει εναντίον αυτής της θέσης» δήλωσε από πλευράς του ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Μιλώντας ταυτόχρονα στο BBC, ο Ουκρανός υπουργός Οικονομικών Σεργίι Μαρτσένκο επισήμανε πως θα είναι αδύνατο για το Κίεβο να διαπραγματευτεί σε μία τέτοια περίπτωση. «Αν κάνετε ένα τέτοιο βήμα, πώς μπορείτε να περιμένετε από την Ουκρανία να κάνει μια παραχώρηση;» ανέφερε.

Η Μόσχα κατηγορεί εδώ και μήνες την Ουκρανία ότι επιδιώκει να ανατρέψει τις συμφωνίες του Μινσκ, ενώ η ειρηνευτική διαδικασία έχει εκ των πραγμάτων σταματήσει από τα τέλη του 2019. Παράλληλα, σταθερά προειδοποιεί ότι θα απαντήσει εάν σκοτωθούν πολίτες της ανατολική Ουκρανια.

Η Ρωσία κατηγορείται ότι έχει υποκινήσει τη σύγκρουση και στηρίζει τους αυτονομιστές, με τον πόλεμο να έχει ξεσπάσει μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία της χερσονήσου της Κριμαίας μετά την άνοδο στην εξουσία φιλοδυτικών πολιτικών στο Κίεβο στις αρχές του 2014.

Η Ρωσία έχει εκδώσει περισσότερα από 700.000 διαβατήρια σε κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας από το 2014.

Η Μόσχα ευνόησε τις αυτονομιστικές τάσεις σε αρκετές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, αναγνωρίζοντας κυρίως, μετά τον πόλεμο-αστραπή που διεξήγαγε με τη Γεωργία το 2008, την ανεξαρτησία δύο φιλορωσικών περιοχών, της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης