ΚΟΣΜΟΣ

Καθηγητής Γιαλλουρίδης: Η Ουκρανία είναι για την Ρωσία ό,τι το Αιγαίο για την Ελλάδα

«Όλα αυτά είναι κινήσεις τακτικής. Δεν υπάρχει περίπτωση αμερικανο-δυτικής σύγκρουσης με τη Μόσχα, γιατί αυτό θα οδηγούσε σε μια κλιμάκωση που θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη», υπογραμμίζει ο καθηγητής Γιαλλουρίδης. AP Photo / Uncredited

Για τις τελευταίες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση και ιδίως για τον ρόλο της Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε την Τρίτη στο CNN Greece ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης.

Ο κ. Γιαλλουρίδης απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει εμπόλεμη σύρραξη στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, εκτιμώντας πως «το διακύβευμα της ειρήνης σε αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι ιδιαίτερα υψηλό».

Πηγή: INTIME NEWS / ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

«Εκείνο που θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας είναι ότι η Ουκρανία είναι για την Ρωσία ό,τι είναι και το Αιγαίο για την Ελλάδα. Είναι ένας χώρος σημαντικός για την ύπαρξη του ρωσικού έθνους. Εκεί γεννήθηκε, ουσιαστικά, και το ρωσικό έθνος», υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαλλουρίδη, «η πολιτική του προέδρου Πούτιν αποσκοπεί στην επίτευξη της ειρήνης μέσω της αποτροπής. Δηλαδή, μεγιστοποιεί τις πιέσεις και την ικανότητα του να επιβάλει την ειρήνη ακόμη και μέσα από πολεμικές ενέργειες, οι οποίες λειτουργούν ως αποτρεπτική στρατηγική, έτσι ώστε να επιτύχει τη μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και στους υπόλοιπους δυτικούς θεσμούς».

Θέλοντας να αιτιολογήσει τη γενικότερη στάση του προέδρου Πούτιν απέναντι στην ουκρανική κρίση, ο καθηγητής Γιαλλουρίδης αντιπαραβάλλει τη θέση της σημερινής Ρωσίας, με όσα συνέβαιναν στο άμεσο παρελθόν.

«Η σημερινή Ρωσία δεν είναι της εποχής Γέλτσιν. Είναι μια ισχυρή χώρα και μια παγκόσμια δύναμη, η οποία έχει και την αξιοπιστία και την ικανότητα της επιβολής της θέλησής της κι αυτό το ξέρουν και οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι. Αμφότεροι δε γνωρίζουν ότι το στρατηγικό υπόβαθρο της Ρωσίας είναι πολύ σημαντικό για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Επομένως, όλη η πάλη που υπάρχει είναι να μην οδηγηθούν τα πράγματα σε σύγκρουση, σε ανάφλεξη και κυρίως να μην υποστεί πλήγμα η διεθνής ειρήνη μέσα από τις κινήσεις που κάνει και η Ρωσία αλλά και ο δυτικός παράγοντας», εκτιμά ο διαπρεπής ακαδημαϊκός.

Προσθέτει δε: «Νομίζω ότι όλο αυτό που συμβαίνει δεν είναι παρά ένα παιχνίδι αποτροπής. Δηλαδή, ο Πούτιν ο οποίος είναι ένας στρατηγικός παίκτης, εξαιρετικά ικανός και γνωρίζει καλά και το δυτικό πλαίσιο στρατηγικής, αλλά και το ευρωπαϊκό αντίστοιχα, ξέρει πως η Ευρώπη δεν έχει δική της πολιτική στρατηγική, με εξαίρεση, ίσως, τη Γαλλία, η οποία και δεν είναι επιθετικά προσανατολισμένη απέναντι στην Ρωσία».

Υπό τα δεδομένα αυτά, ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης εκτιμά πως «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε ενώπιον ενός παιχνιδιού αποτροπής, με τον Πούτιν να έχει τη δική του διάταξη στρατηγικής και το δυτικό παράγοντα να ακολουθεί, όντας όμως πολυδιασπασμένος, καθώς δεν έχουν όλοι την ίδια προσέγγιση».

«Δεν υπάρχει πόλεμος με… ραντεβού και χωρίς αιφνιδιασμό»

Σε ερώτηση του CNN Greece, σχετικά με το εάν βρισκόμαστε ενώπιον μιας ένοπλης σύρραξης στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, στον απόηχο των δηλώσεων του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι στις 16 Φεβρουαρίου αναμένεται εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων, ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης επισημαίνει πως «δεν υπάρχει πόλεμος με… ραντεβού και χωρίς το στοιχείο του αιφνιδιασμού».

«Όλα αυτά είναι κινήσεις τακτικής. Δεν υπάρχει περίπτωση αμερικανο-δυτικής σύγκρουσης με τη Μόσχα, γιατί αυτό θα οδηγούσε σε μια κλιμάκωση που θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη. Το διακύβευμα της ειρήνης είναι πραγματικά πολύ υψηλό αυτή την ώρα και πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί οι δυτικοί, διότι μετράνε και την προσωπικότητα του ηγέτη. Ο Πούτιν δεν είναι Γκορμπατσόφ. Είναι μία μορφή, η οποία λειτουργεί με βάση τα ρωσικά συμφέροντα και εξαιρετικά υψηλό επίπεδο ικανότητας αποτρεπτικής ισχύος. Είναι αξιόπιστος σε αυτά που λέει».

«Εγώ έχω την πεποίθηση ότι τα πράγματα θα μαζευτούν και δεν πρόκειται να υποχωρήσει ο Πούτιν από αυτό που κάνει, γιατί η περιοχή που διεκδικεί είναι όπως το Αιγαίο για την Ελλάδα. Δεν μπορεί να ενταχθεί το Κίεβο στους δυτικούς, τελεία και παύλα. Η εμπόλεμη σύρραξη θα αποφευχθεί, διότι η ισχύς και των δύο, ιδιαίτερα της Ρωσίας, επιτρέπει και επιβάλλει την ειρήνη», προσθέτει.

Μείζον ζήτημα η ανυπαρξία ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής

Σύμφωνα με τον Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη, το σοβαρότερο ζήτημα που θα πρέπει να απασχολεί την ΕΕ αυτή τη στιγμή είναι «η ανυπαρξία ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής».

«Το γεγονός αυτό, ιδίως στην περίπτωση ενός προβλήματος που είναι εξόχως ευρωπαϊκό. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως πολιτικά ανύπαρκτη ήπειρος κι αυτό πρέπει να το δουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης