Το «κονβόι της ελευθερίας» πολιορκεί τις Βρυξέλλες - Ισχυρή αστυνομική παρουσία
Ανανεώθηκε:
Οι αρχές των Βρυξελλών απαγόρευσαν εκ των προτέρων τις σημερινές διαδηλώσεις του «κονβόι της ελευθερίας», μετά τα όσα εκτυλίχθηκαν στον Καναδά και τη Γαλλία, επιστρατεύοντας 7.500 αστυνομικούς για την αποτροπή των μπλόκων.
Ωστόσο κανείς δεν ξέρει πώς ακριβώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στη βελγική πρωτεύουσα, δεδομένου ότι το «κονβόι της ελευθερίας» είναι μέχρι στιγμής το πιο αποτελεσματικό κίνημα κατά των περιοριστικών μέτρων και του υποχρεωτικού εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού.
Η αστυνομία των Βρυξελλών ανακοίνωσε ότι περίπου 60 οχήματα συγκεντρώθηκαν σε ένα πάρκινγκ όπου επιτρέπονται οι συναθροίσεις. Διαδηλωτές έδωσαν το «παρών» σε πολλά σημεία της πόλης καθώς αντικρουόμενα ήταν μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το πού να κατευθυνθούν. Κάποιοι διέδιδαν ότι σκοπεύουν να κινηθούν προς το Στρασβούργο – την άλλη έδρα του Ευρωκοινοβουλίου – προκειμένου να απευθυνθούν σε ευρωβουλευτές που έχουν πάρει το μέρος τους.
Στο αρχικό σημείο διαμαρτυρίας, το Parc du Cinquantenaire ακριβώς ανατολικά των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, λιγότερα από 100 άτομα είχαν συγκεντρωθεί μέχρι το μεσημέρι, συζητώντας σε μικρές ομάδες. Έξω από το κτήριο της Κομισιόν οι δρόμοι ήταν γεμάτοι αστυνομικούς, αναφέρει το Politico, όμως οι διαδηλωτές ήταν ελάχιστοι.
«Θα μείνουμε όσο χρειαστεί, για να μας ακούσουν»
Μια διαδηλώτρια, η Κρίσταλ, είπε στο Politico ότι οδήγησε πάνω από 1.300 χιλιόμετρα για να φτάσει μέχρι τις Βρυξέλλες – μόνο και μόνο για να δει την ομάδα οχημάτων στην οποία συμμετείχε να εκτρέπεται από την αστυνομία προς το πάρκινγκ.
«Έχω έρθει εδώ κατά του υγειονομικού διαβατηρίου, κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού και όλων όσων το συνοδεύουν», δήλωσε.
«Και για την αγοραστική δύναμη, γιατί όλα ακριβαίνουν. Το έχουν χρησιμοποιήσει για να εκτοξεύσουν τις τιμές. Και για την ελευθερία μας, για να είμαστε όλοι ίσοι και ενωμένοι» συμπλήρωσε.
Δεν ξέρει πότε θα επιστρέψει στον τόπο διαμονής της. «Θα δούμε», εξήγησε.
«Έχουμε και δουλειές. Όμως θα μείνουμε όσο χρειαστεί, για να μας ακούσουν. Μέχρι τώρα αυτά που δείχνουν στη γαλλική και τη βελγική τηλεόραση είναι κατασκευασμένα, είναι μονταρισμένα. Θα ακούσουν την αληθινή φωνή των ανθρώπων» συνέχισε.
Το «κονβόι της ελευθερίας» έβαλε στο στόχαστρο τις Βρυξέλλες λόγω της σχέσης τους με την ΕΕ. Το ευρωπαϊκό μπλοκ ανήκει στους πρωτοπόρους των ψηφιακών διαβατηρίων για τον κορωνοϊό.
Μια άλλη διαδηλώτρια, η Μαρί Λιν, δήλωσε στο Politico ότι η πόλη «συμβολίζει την ίδια την Ευρώπη. Προσωπικά προτιμώ να ακολουθώ το κομβόι ελευθερίας γιατί είναι το πρώτο κίνημα που έχει ορατότητα και που τάσσεται εναντίον των υγειονομικών διαβατηρίων, και ήθελα να το ακολουθήσω και μας έφερε στις Βρυξέλλες».