Ζελένσκι και Σολτς υποβαθμίζουν την υποψηφιότητα της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
Ανανεώθηκε:
Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2022 19:08
«Πρέπει να κινηθούμε στο δρόμο που επιλέξαμε» δήλωσε ως προς την επιδίωξη ένταξης στο ΝΑΤΟ ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώπιον του Γερμανού καγκελαρίου, Όλαφ Σολτς, στο Κίεβο. Ωστόσο, οι δύο ηγέτες προσπάθησαν να μειώσουν την ένταση με τη Ρωσία λέγοντας ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν ήταν στην ατζέντα τους.
«Σήμερα, πολλοί δημοσιογράφοι και πολλοί ηγέτες υπαινίσσονται στην Ουκρανία ότι είναι δυνατόν να μην διακινδυνεύσουμε, να μην θέτουμε συνεχώς το θέμα της μελλοντικής συμμετοχής στη συμμαχία, επειδή αυτοί οι κίνδυνοι συνδέονται με την αντίδραση της Ρωσικής Ομοσπονδίας» δήλωσε ο Ζελένσκι για να προσθέσει πως η ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ θα «εγγυάτο την ασφάλεια και την εδαφική της ακεραιότητα» ενώπιον του φόβου μίας στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας.
Παρά τη επαναδιατύπωση από τον Ουκρανό πρόεδρο της πάγιας θέσης της χώρας του, τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη δίωρη συνάντηση Σολτς-Ζελένσκι στο Κίεβο, οι δύο ηγέτες υποβάθμισαν την πιθανότητα η Ουκρανία να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία στο άμεσο μέλλον.
«Το ζήτημα της ένταξης [της Ουκρανίας] σε συμμαχίες ουσιαστικά δεν είναι στην ημερήσια διάταξη», είπε ο Σολτς για να προσθέσει: «Και γι' αυτό είναι περίεργο να παρατηρούμε ότι η ρωσική κυβέρνηση κάνει κάτι που πρακτικά δεν είναι στην ημερήσια διάταξη θέμα μεγάλων πολιτικών προβλημάτων».
«Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε στην πραγματικότητα: Το ότι κάτι που δεν είναι καν στην ατζέντα γίνεται θέμα» συμπλήρωσε.
Ανέφερε επίσης πως «η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν είναι διαπραγματεύσιμη», ενώ σε μία προσπάθεια να «εξευμενίσει» την ουκρανική ηγεσία, η οποία δεν έχει κρύψει την οργή της για την άρνηση του Βερολίνου να την προμηθεύσει με όπλα, αλλά και να λάβει πιο σαφή στάση ως προς τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Ο κ. Ζελένσκι είπε από την πλευρά του ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ένα μακροπρόθεσμο «όνειρο», όχι όμως ο απόλυτος στόχος: «Για εμάς, η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν είναι ο απόλυτος στόχος. Αυτή δεν είναι ένα ερώτημα που τίθεται από εμάς».
«Το μέλλον της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας θα αποφασιστεί στην Ουκρανία» σχολίασε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να συζητήσει «εγγυήσεις» που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε αυτή την αρχιτεκτονική για να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Με το βλέμμα στη Μόσχα ο Σολτς
Ο Γερμανός καγκελάριος κάλεσε τη Ρωσία -όπου αναμένεται αύριο, Τρίτη, να συναντηθεί να «αδράξει τις υπάρχουσες ευκαιρίες για διάλογο» και «να λάβει άμεσα βήματα προς αποκλιμάκωση», ενώ διαβεβαίωσε παράλληλα το Κίεβο ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει «με αποφασιστικότητα» την οικονομική βοήθεια που παρέχει στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.
Διαβάστε επίσης
«Νεύμα» Λαβρόφ για συνέχιση διαβουλεύσεων πριν την άφιξη Σολτς στη Μόσχα
«Οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία δεν είναι κατανοητές. Δεν υπάρχουν εύλογες αιτίες για μια τέτοια στρατιωτική ανάπτυξη. Και απαιτούμε από τη Ρωσία να αδράξει τις υπάρχουσες ευκαιρίες για διάλογο» ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος.
Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε πως η Γερμανία θα συνεχίσει «με αποφασιστικότητα» την οικονομική βοήθεια που παρέχει στην Ουκρανία.
«Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει υποστηρίξει οικονομικά τόσο ισχυρά την Ουκρανία όσο η Γερμανία στη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ετών» υπογράμμισε ο Όλαφ Σολτς. «Απέναντι στην ξένη επιρροή, μεριμνήσαμε για την αυτονομία και την ανθεκτικότητά της. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως θα συνεχίσουμε την υποστήριξη αυτή με την ίδια αποφασιστικότητα» σημείωσε.
Σε μία προσπάθεια να «κλείσει το μάτι» στη Μόσχα, ο Γερμανός καγκελάριος επαίνεσε τον κ. Ζελένσκι που τον διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα παρουσι'ασει «τα σχετικά σχέδια νόμων που χρειαζόμαστε για τη συνέχιση της διαδικασίας του Μινσκ», θέμα στο οποίο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα η ρωσική διπλωματία.
Και στο βάθος ο αγωγός Nord Stream 2
Στο θέμα-κλειδί της συνάντησης, τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 που αποτελεί και βασικό πεδίο τριβής ανάμεσα στο Βερολίνο και την Ουάσινγκτον και το Κίεβο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τον αγωγό ως «γεωπολιτικό όπλο».
«Έχουμε διαφωνίες ως προς τις εκτιμήσεις μας. Αντιλαμβανόμαστε σαφώς πως πρόκειται για γεωπολιτικό όπλο» δήλωσε ο Ζελένσκι ενώπιον του Σολτς, ο οποίος έχει αρνηθεί να μιλήσει ξεκάθαρα για το «τέλος» του Nord Stream 2 εφόσον η Ρωσία κινηθεί στρατιωτικά -αρκούμενος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ να δηλώσει πως η αντίδραση θα είναι σκληρή και συντονισμένη.
Τέλος ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την απόφαση ορισμένων δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Καναδά, να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους από το Κίεβο στη δυτική Ουκρανία.
«Είναι μεγάλο λάθος -αλλά είναι δική τους απόφαση- να μεταφερθούν ορισμένες πρεσβείες στη δυτική Ουκρανία. Η Ουκρανία είναι ενωμένη και αν συμβεί κάτι, θα συμβεί παντού» επισήμανε.