ΚΟΣΜΟΣ

Πάνω από 5 εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ έχουν ένα γονιό στη φυλακή

Πάνω από 5 εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ έχουν ένα γονιό στη φυλακή
REUTERS/ JOSE CABEZAS

Το νούμερο είναι υψηλό: Σύμφωνα με νέα έρευνα, υπολογίζεται ότι πάνω από 5 εκατομμύρια παιδιά στην Αμερική έχουν ή είχαν σε κάποια φάση της ζωής τους, έναν γονιό έγκλειστο στη φυλακή.

Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε από το The Annie E. Casey Foundation, ενός φιλανθρωπικού οργανισμού με βάση τη Βαλτιμόρη, στην αναφορά του που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.

“Στην εποχή του μαζικού εγκλεισμού στην Αμερική, εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από τις συνέπειες από τις ποινές που έχουν επιβληθεί στους γονείς τους, εξαιτίας των σκληρών πρακτικών που εφαρμόζει το έθνος μας στο έγκλημα”, αναφέρει η έκθεση στην εισαγωγή της.

Σύμφωνα με την αναφορά, την περίοδο από το 1980 έως το 2000, ο αριθμός των παιδιών των οποίων ο πατέρας ήταν στη φυλακή, αυξήθηκε κατά 500%. Η μεγάλη αυτή αύξηση οφείλεται εν μέρει στους νέους νόμους που επιβάλλουν μεγάλες ποινές και εγκλεισμό για μικρά αδικήματα, όπως και για κατοχή ναρκωτικών.

Οι συνέπειες ενός τέτοιου γεγονότος για τα παιδιά, είναι συχνά καταστροφικές, καθώς αυτά πολλές φορές εμφανίζουν ψυχολογικά προβλήματα, ενώ έχουν κακές επιδόσεις στο σχολείο.

“Η οικογενειακή αστάθεια διαταράσσει τους δεσμούς με την οικογένεια, τους φίλους, το σχολείο και άλλες ομάδες υποστήριξης”, επισημαίνεται στην αναφορά.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα υπολογίζεται ότι όταν ένας πατέρας είναι έγκλειστος, το οικογενειακό εισόδημα πέφτει κατά μέσο όρο κατά 22%. Περίπου το 65% των οικογενειών που έχουν ένα μέλος στη φυλακή, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε βασικά έξοδα, με αποτέλεσμα να γίνονται εξαρτημένες και να εντάσσονται σε δημόσια προγράμματα μέριμνας για να τα βγάλουν πέρα.

Προκύπτει ακόμα ότι τα παιδιά αυτά, μετακομίζουν πιο συχνά από τους συμμαθητές τους, με τους αφροαμερικανούς, μάλιστα, να παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να βρεθούν χωρίς στέγη.

“Δεν τίθεται ερώτημα ότι η πολιτική της χώρας μας στον μαζικό εγκλεισμό είναι ελαττωματική, δαπανηρή και χρειάζεται αλλαγή”, τονίζεται μεταξύ άλλων στην αναφορά.

“Αλλά αυτές οι συζητήσεις σχετικά με τον εγκλεισμό, σπάνια στρέφονται στο βάρος που πέφτει στα παιδιά και στις οικογένειές τους”, καταλήγει η αναφορά.