Γερμανός Αντικαγκελάριος: «Μπορεί να βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός πολέμου στην Ευρώπη»
Ανανεώθηκε:
«Μπορεί να βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός πολέμου στην Ευρώπη», δήλωσε ο Γερμανός Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ, αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση.
«Έχουμε μεγάλους στρατούς με τεθωρακισμένα παραταγμένους από τη μία πλευρά και από την άλλη. Είναι απολύτως ανησυχητικό και απειλητικό», επισήμανε ο κ. Χάμπεκ μιλώντας στα τηλεοπτικά δίκτυα ntv/RTL.
Αναφερόμενος ακόμη στην επικείμενη επίσκεψη του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς αύριο στο Κίεβο και την Τρίτη στη Μόσχα, έκανε λόγο για δείγμα αφενός ότι «δεν αφήνουμε την Ουκρανία μόνη» και αφετέρου ότι «προσπαθούμε να χτίσουμε μια γέφυρα, η οποία δεν είναι απαραίτητα ορατή αυτή τη στιγμή».
Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς ταξιδεύει στο Κίεβο τη Δευτέρα, για να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και στη Μόσχα την Τρίτη για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών αποκλιμάκωσης της έντασης.
Ο Σολτς θα πει στον Πούτιν ότι η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με «βαριές συνέπειες», εάν επιτεθεί στην Ουκρανία, όμως το Βερολίνο δεν αναμένει απτά αποτελέσματα από τις συνομιλίες, είπε σήμερα μια κυβερνητική πηγή.
«Ο καγκελάριος θα καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ουκρανίας θα επιφέρει βαριές συνέπειες… και ότι κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την ενότητα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και της Βρετανίας», είπε η πηγή από τη γερμανική κυβέρνηση.
Ο Σολτς θα πει στον Πούτιν ότι η ενίσχυση των στρατευμάτων θα μπορούσε να «ερμηνευθεί μονάχα ως μια απειλή», ανέφερε η πηγή σε μια ενημέρωση με δημοσιογράφους, προσθέτοντας:
«Δεν αναμένω απτά αποτελέσματα, όμως αυτές οι απευθείας συνομιλίες είναι σημαντικές».
Ένα μορατόριουμ σε οποιαδήποτε ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της «εργαλειοθήκης» του Σολτς, τόνισε η πηγή, συμπληρώνοντας πως «το τι θα συμβεί στο πεδίο», θα καθορίσει εάν η Ρωσία αποκλιμακώνει την ένταση.
«Η υφιστάμενη κατάσταση είναι καθαυτού μια αποσταθεροποιητική κατάσταση που μπορεί να βγει εκτός ελέγχου», υπογράμμισε η πηγή.
Η πηγή είπε, επίσης, ότι ο Σολτς ελπίζει να συζητήσει με τους Ζελένσκι και Πούτιν τρόπους για να καταγραφεί πρόοδος στην εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ, οι οποίες στοχεύουν στον τερματισμό της αυτονομιστικής σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος έχει μιλήσει σχετικά με αυτά τα θέματα στον Πούτιν, ούτε θα είναι η τελευταία», σχολίασε η πηγή.
Η Μόσχα «δεν δίνει δεκάρα»
Η Μόσχα «δεν δίνει δεκάρα» για τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων από τη Δύση στην περίπτωση μιας εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στη Σουηδία.
«Συγχωρείστε με για την έκφραση, όμως δεν δίνουμε δεκάρα για όλες τις κυρώσεις τους», είπε ο Βίκτορ Ταταρίντσεφ στην Aftonbladet, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου στον ιστότοπο της σουηδικής εφημερίδας.
«Μας έχουν ήδη επιβάλει τόσες κυρώσεις και υπό μια έννοια είχαν θετικές επιπτώσεις στην οικονομία και τη γεωργία μας», σημείωσε ο ίδιος.
«Είμαστε ήδη αυτάρκεις και είμαστε ικανοί, να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας. Δεν έχουμε ιταλικά ή ελβετικά τυριά, όμως μάθαμε να παρασκευάζουμε ρωσικά τυριά, το ίδιο καλά, χρησιμοποιώντας ιταλικές ή ελβετικές συνταγές», εξήγησε ο ίδιος.
«Οι νέες κυρώσεις δεν έχουν κάτι το θετικό, όμως δεν είναι το ίδιο άσχημες, όπως η Δύση λέει», διαβεβαίωσε ο Ρώσος πρέσβης.
Για τον Ταταρίντσεφ, οι δυτικές χώρες δεν κατανοούν το ρωσικό πνεύμα: «Όσο περισσότερο η Δύση ασκεί πίεση στη Ρωσία, τόσο ισχυρότερη θα είναι η ρωσική απάντηση».
Πάντως, ο ίδιος διαβεβαίωσε, πως η Ρωσία επιχειρεί να αποφύγει έναν πόλεμο.
«Αυτή είναι η πιο ειλικρινής επιθυμία της πολιτικής ηγεσίας μας. Το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι άνθρωποι στη Ρωσία, είναι ο πόλεμος».