ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανική κρίση: Σήμερα το κρίσιμο τηλεφώνημα Μπάιντεν με Πούτιν - Επικοινωνία και με Μακρόν

Μαίνεται η κρίση στην Ουκρανία, για ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας τις επόμενες ημέρες κάνουν λόγο οι ΗΠΑ Russian Defense Ministry Press Service via AP

Την ώρα που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν αποκελείουν ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ακόμη και μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου, την οποία διαψεύδει η Μόσχα, σήμερα Σάββατο αναμένεται οι Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τζο Μπάιντεν να έχουν τηλεφωνική συνομιλία.

Η επικοινωνία αυτή θα γίνει αφού η Ουάσινγκτον κατηγόρησε την Ρωσία, ότι έχει συγκεντρώσει αρκετές στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στην Ουκρανία για να εξαπολύσει μια μεγάλη εισβολή.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, το τηλεφώνημα γίνεται με πρωτοβουλία των ΗΠΑ.

Ο Ρώσος πρόεδρος θα μιλήσει επίσης σήμερα Σάββατο και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν νέες πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες τους που υποδηλώνουν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει επίθεση στην Ουκρανία ακόμη και πριν από τη λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που διεξάγονται στο Πεκίνο, δηλαδή πριν από τις 20 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με διαφορετικές πηγές που επικαλείται το CNNi.

Μετά την τηλεδιάσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, με τους βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανέφερε σε δήλωσή του ότι «ο κίνδυνος σύγκρουσης στην Ευρώπη είναι υπαρκτός». «Οι συμμετέχοντες κατέστησαν σαφές ότι οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα είχε υψηλό κόστος, ενώ επανέλαβαν ότι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τον διάλογο με τη Ρωσία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΝΑΤΟ.

Στρατιωτικές ασκήσεις

Την ίδια ώρα, περισσότερα από 30 πολεμικά πλοία του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας απέπλευσαν από τα λιμάνια της Σεβαστούπολης και του Νοβοροσίσκ στο πλαίσιο ναυτικής άσκησης, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ρωσικού στόλου.

Την Πέμπτη επιπλέον έξι ρωσικά πολεμικά πλοία έφθασαν για ναυτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας που η Μόσχα προσάρτησε το 2014 από την Ουκρανία, προερχόμενα από τη Μεσόγειο.

Η Ρωσία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι το Πολεμικό Ναυτικό της θα πραγματοποιήσει γυμνάσια με τη συμμετοχή όλων των στόλων της από τον Ειρηνικό μέχρι τον Ατλαντικό, στην πιο πρόσφατη επίδειξη ισχύος κατά την αντιπαράθεσή της με τη Δύση σχετικά με την Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ στέλνουν στρατιώτες στην Πολωνία

Με τη σειρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν άλλους 3.000 στρατιώτες στην Πολωνία εντός των επόμενων ημερών, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, ανέφεραν τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters, την ώρα που η Ρωσία πραγματοποιεί ασκήσεις στη Λευκορωσία και τη Μαύρη Θάλασσα, αφού συγκέντρωσε ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία.

Οι αξιωματούχοι, που ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους, είπε ότι οι ενισχύσεις αυτές θα προέλθουν από την 82η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία και όχι από τις αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στην Ευρώπη. Η μία από τις πηγές του πρακτορείου Reuters είπε ότι πρόκειται για μια «σημαντική ανάπτυξη δυνάμεων».

Οι ενισχύσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στους 8.500 στρατιώτες που είναι ήδη σε επιφυλακή, ώστε να αναπτυχθούν στην Ευρώπη εάν χρειαστεί και στους 3.000 Αμερικανούς στρατιώτες που η Ουάσινγκτον έχει υποσχεθεί ότι θα στείλει στην Πολωνία και τη Ρουμανία.

Der Spiegel: Ρωσική εισβολή στις 16 Φεβρουαρίου

Όπως μετέδωσε χτες, Παρασκευή, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η CIA αναμένει ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας την επόμενη Τετάρτη και οι ΗΠΑ έχουν ενημερώσει σχετικά τους συμμάχους τους.

Σύμφωνα με το περιοδικό, η CIA εξέδωσε την πλέον επείγουσα μέχρι τώρα προειδοποίηση προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για επικείμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τόσο η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών όσο και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ενημέρωσαν σήμερα την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και άλλα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ ότι, με βάση νέες πληροφορίες, υπάρχει ο φόβος ότι μια επίθεση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ήδη την ερχόμενη Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου.

Το Spiegel ανέφερε ακόμη ότι οι ΗΠΑ έδωσαν πολλές λεπτομέρειες για τα στοιχεία τους, περιγράφοντας από τις διαδρομές μιας ρωσικής εισβολής έως και τα καθήκοντα που θα αναλάβει κάθε ρωσική μονάδα και σημειώνει ότι δυτικοί στρατιωτικοί και διπλωμάτες μετέφεραν στοιχεία ότι η ρωσική ηγεσία έχει προετοιμάσει τον στρατό για την ερχόμενη Τετάρτη, χωρίς όμως να μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα αν αυτό συνιστά απόφαση επίθεσης.

Όπως αναμετέδωσε το Αθηναϊκο-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η γερμανική κυβέρνηση δεν γνώριζε σήμερα σε ποιες πληροφορίες βασίζεται η αμερικανική εκτίμηση, ωστόσο η παρουσίαση των Αμερικανών ήταν πολύ λεπτομερής και υποστηριζόταν από πολλές πηγές. Παρόλα αυτά, δεν είναι εύκολο να εκτιμήσει και να προβλέψει κανείς μόνος του εάν επίκειται οπωσδήποτε επίθεση, επισημαίνεται, αν και, όπως μετέφερε το Spiegel, μια χρονική στιγμή γύρω στα μέσα Φεβρουαρίου θεωρείτο από καιρό εύλογη. Παράγοντες που γνωρίζουν το θέμα «πιστεύουν πάντως και ότι είναι πιθανό οι ΗΠΑ να διέδωσαν συνειδητά την πληροφορία προκειμένου να τορπιλίσουν τα ρωσικά σχέδια επίθεσης», γράφει το περιοδικό.

Διαψεύδει η Μόσχα τα περί εισβολής

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι οι δυτικές χώρες, με τη βοήθεια μέσων ενημέρωσης, διαδίδουν παραπληροφόρηση υποδηλώνοντας ότι η Μόσχα μπορεί να σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία.

Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του ότι οι δυτικές χώρες προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή από τις δικές τους επιθετικές ενέργειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης