ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Περισσότερες γυναίκες επιστήμονες και μηχανικοί το 2020, παραμένει το έμφυλο μισθολογικό χάσμα

ΕΕ: Περισσότερες γυναίκες επιστήμονες και μηχανικοί το 2020, παραμένει το έμφυλο μισθολογικό χάσμα
Το έμφυλο μισθολογικό χάσμα στην ΕΕ ανέρχεται σε 14,1% Unsplash/ Tim Mossholder

Ο αριθμός των γυναικών που εισήλθαν στoν επαγγελματικό χώρο των επιστημών και της μηχανικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε το 2020, φτάνοντας στο 41% του συνολικού εργατικού δυναμικού στις επιστήμες και στην τεχνολογία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

«Το 2020 υπήρχαν σχεδόν 6,6 εκατομμύρια γυναίκες επιστήμονες και μηχανικοί στην ΕΕ, 254.500 περισσότερες σε σχέση με το 2019, ποσοστό που αναλογεί στο 41% του συνολικού εργατικού δυναμικού στις επιστήμες και στην τεχνολογία», αναφέρει η Eurostat.

Τα ποσοστά των γυναικών επιστημόνων και μηχανικών διαφέρουν πολύ από χώρα σε χώρα της ΕΕ -από 52% στη Λιθουανία, την Πορτογαλία και τη Δανία μέχρι 31% στην Ουγγαρία και 30% στην Φινλανδία.

«Ανά τομέα, οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στον κατασκευαστικό τομέα (όπου μόνο το 22% των επιστημόνων και των μηχανικών είναι γυναίκες), ενώ υπάρχει μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ των δύο φύλων στο τομέα των υπηρεσιών (46%)», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η προώθηση της έμφυλης ισορροπίας στην εκπαίδευση και την απασχόληση αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ με την Στρατηγική Έμφυλης Ισότητας που θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2020 να στοχεύει στην ενίσχυση της γυναικείας ενδυνάμωσης και στη διασφάλιση ίσων ευκαιριών στην αγορά εργασίας.

Μολαταύτα, η ΕΕ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έμφυλη ανισορροπία στην απασχόληση και στους μισθούς.

Το ποσοστό απασχόλησης ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες διαφέρει πολύ στην ΕΕ με το ποσοστό των απασχολούμενων ανδρών σε ηλικία που μπορούν να εργαστούν να ξεπερνά εκείνο των γυναικών κατά 11,7%.

Το έμφυλο μισθολογικό χάσμα στην ΕΕ ανέρχεται σε 14,1% με το άνοιγμα της ψαλίδας να είναι μεγαλύτερο στην Εσθονία όπου οι άνδρες πληρώνονται κατά 21,7% περισσότερο από τις γυναίκες, στην Λετονία (21,2%), στην Αυστρία (19,9%) και στη Γερμανία (19,2%).