ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανική κρίση: «Σημάδια σύγκλισης» Μακρόν - Πούτιν την ώρα που ο Μπάιντεν κρατούσε μαστίγιο

Ουκρανική κρίση: «Σημάδια σύγκλισης» Μακρόν - Πούτιν την ώρα που ο Μπάιντεν κρατούσε μαστίγιο
Ακόμη και η... χωροταξία της συνάντησης ήταν χαρακτηριστική της απόστασης που χωρίζει τις δύο πλευρές Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

«Κρίσιμες» χαρακτήρισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν τις επόμενες ημέρες για την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, μετά τη συνάντησή που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Μόσχα

Μετά το πέρας της τετράωρης συνάντησης, κι ενώ πάνω από 100.000 βαριά οπλισμένοι Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στα ουκρανικά σύνορα, η επιλογή των λέξεων και η ανταλλαγή των βλεμμάτων ήταν πολύ προσεκτικές.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες, χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του «χρήσιμες και ουσιαστικές», υποστηρίζοντας ότι ορισμένες από τις ιδέες του Εμανουέλ Μακρόν ήταν ρεαλιστικές θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω κοινά βήματα.

«Ορισμένες από τις ιδέες και τις προτάσεις του, οι οποίες πιθανόν να είναι ακόμη πολύ νωρίς να τις συζητήσουμε, νομίζω πως μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω κοινά βήματα», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Συμφωνήσαμε πως μετά το ταξίδι του στην ουκρανική πρωτεύουσα θα έχουμε τηλεφωνική επικοινωνία για να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω στο ζήτημα», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ταξίδεψε στη ρωσική πρωτεύουσα για να συζητήσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν εν μέσω της αντιπαράθεσης της Μόσχας με τη Δύση για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας και των αξιώσεων του Κρεμλίνου για την παροχή «εγγυήσεων ασφαλείας» από την Ουάσινγκτον και το NATO.

O Ρώσος πρόεδρος αρνήθηκε για ακόμη μια φορά ότι σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία.

Αυτό το «ταξίδι της αποκλιμάκωσης», ωστόσο, δεν ήταν στρωμένο με ροδοπέταλα. Εμμένοντας στον «δρόμο της ανυπακοής», όπως σημειώνει το Politico, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε πως εάν η Ουκρανία ενταχθεί στο NATO οι Ευρωπαίοι θα συρθούν σε μία στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία, από την οποία δεν θα υπάρξουν νικητές.

Ο Ρώσος ηγέτης, τόνισε ότι οι κεντρικές ανησυχίες της Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας, αγνοήθηκαν από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και πως η πολιτική των ανοικτών θυρών είναι μια μάλλον ελεύθερη ερμηνεία της αρχής της ισότιμης και αδιαίρετης ασφάλειας που χρειάζεται αποκλειστικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα μεμονωμένα μέλη του ΝΑΤΟ.

Κουνώντας το δάχτυλο στον αέρα σε έναν Γάλλο δημοσιογράφο, είπε ότι «η Ρωσία είναι μια στρατιωτική υπερδύναμη και μια πυρηνική υπερδύναμη» και προειδοποίησε: «Δεν θα υπάρξουν νικητές και θα παρασυρθείτε σε αυτή τη σύγκρουση παρά τη θέλησή σας».

Δεσμεύτηκε πάντως πως η Ρωσία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν από την πλευρά της προκειμένου να επιτευχθούν συμβιβασμοί προς όφελος όλων και συμπλήρωσε ότι δεν βλέπει εναλλακτική στα συμφωνηθέντα στο Μινσκ για την επίλυση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία.

«Όσον αφορά στις συμφωνίες του Μινσκ – είτε είναι ζωντανές ή έχουν προοπτικές είτε όχι – πιστεύω ότι απλά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική (σε αυτές)» δήλωσε ο Πούτιν.

Μακρόν: Σημάδια σύγκλισης με τη Ρωσία, αν και οι διαφορές παραμένουν

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από την πλευρά του ότι στις συνομιλίες που είχε με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν διαπίστωσε σημάδια σύγκλισης σε ό,τι αφορά στην ουκρανική κρίση, αν και οι διαφορές παραμένουν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είπε στον Πούτιν ότι η δημιουργία μίας νέας στρατηγικής για την ασφάλεια στην Ευρώπη δεν θα έπρεπε να γίνει ακυρώνοντας το δικαίωμα κρατών να ενταχθούν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ο Μακρόν είχε επίσης έναν καλό λόγο να πει για τον ουκρανό ηγέτη, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σημειώνοντας πως κατάφερε να διατηρήσει την ψυχραιμία του παρά τη συσσώρευση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της χώρας του.

Νέες προειδοποιήσεις για τον Nord Stream 2

Την ίδια ώρα, το... καρότο του Μακρόν κατά τη συνάντηση στη Μόσχα, είχε πάρει τη θέση... μαστίγιου στα χέρια του Τζο Μπάιντεν και του Όλαφ Σολτς.

«Δεν θα υπάρξουν μέτρα στα οποία θα ενεργήσουμε διαφορετικά. Θα ενεργήσουμε ενωμένοι, μαζί. Θα γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα και θα γίνουν από κοινού με τους συμμάχους μας. Είμαστε απολύτως ενωμένοι», διαβεβαίωσε από τον Λευκό Οίκο ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στις κυρώσεις που θα επιβληθούν σε βάρος της Ρωσίας σε περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία.

Ο κ. Σολτς δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον γερμανορωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ και τους υπόλοιπους συμμάχους. Προηγουμένως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε κατηγορηματικά ότι, «εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, δεν θα υπάρχει πλέον Nord Stream 2».

«Σήμερα βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Υπάρχει στρατιωτική απειλή εναντίον της Ουκρανίας και φυσικά δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί (...) Πρόκειται για σοβαρή απειλή κατά της ασφάλειας στην Ευρώπη και γι’ αυτό είναι σημαντικό να μείνουμε ενωμένοι, να αντιδράσουμε από κοινού και να κάνουμε μαζί ό,τι είναι αναγκαίο. Είναι σημαντικό όλοι οι σύμμαχοι, οι ΗΠΑ και η Γερμανία, το ΝΑΤΟ, η διατλαντική συμμαχία, να μιλούν με μία φωνή: αν υπάρξει στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυτό θα επιφέρει σοβαρές συνέπειες, για τις οποίες έχουμε συμφωνήσει. Θα είναι υψηλό το κόστος για τη Ρωσία και πιστεύω ότι το έχουν αντιληφθεί όλοι. Αυτό το μήνυμα έχει καταστεί κατ’ επανάληψη σαφές και το έχει αντιληφθεί ακόμη και η Ρωσία», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Τζο Μπάιντεν μετά τη συνάντησή τους και τις διαβουλεύσεις των δύο αντιπροσωπειών.

Ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε ακόμη ότι παράλληλα με την προετοιμασία των κυρώσεων πρέπει να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι του διαλόγου με τη Μόσχα, σε όλα τα σχήματα, είτε διμερώς με τις ΗΠΑ είτε με το ΝΑΤΟ είτε στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ και του Σχήματος της Νορμανδίας. «Αυτή είναι η στρατηγική με τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας», ανέφερε ο κ. Σολτς και επανέλαβε ότι η Ρωσία «πρέπει να αντιληφθεί ότι οι κυρώσεις θα αφορούν μακροπρόθεσμα, βαριά μέτρα». Είμαστε προετοιμασμένοι να λάβουμε αυτά τα μέτρα με τους συμμάχους μας, με τις ΗΠΑ, συνέχισε ο γερμανός καγκελάριος και κατέληξε: «Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρχουν μέτρα στα οποία θα έχουμε διαφορετική προσέγγιση. Όλα τα απαραίτητα βήματα θα γίνουν και θα γίνουν από όλους μας. Είμαστε απολύτως ενωμένοι. Δεν θα κάνουμε διαφορετικές κινήσεις».

Πηγή: AP Photo/Alex Brandon

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν θεωρεί τη Γερμανία αξιόπιστο εταίρο στο ζήτημα της ουκρανικής κρίσης, ο πρόεδρος Μπάιντεν έκανε λόγο για «έναν από τους σημαντικότερους εταίρους» των ΗΠΑ, ο οποίος «έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη μας». Η Γερμανία «είναι απολύτως, εντελώς και πλήρως αξιόπιστη. Δεν έχω καμία αμφιβολία», είπε χαρακτηριστικά, για να σχολιάσει από την πλευρά του ο κ. Σολτς ότι για τη Γερμανία η διατλαντική σχέση παραμένει ένας από τους βασικότερους πυλώνες της εξωτερικής της πολιτικής και κορυφαία προτεραιότητα.