ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Τον ανεφοδιασμό του «κομβόι της ελευθερίας» επιχειρεί να μπλοκάρει η αστυνομία

Καναδάς: Τον ανεφοδιασμό του «κομβόι της ελευθερίας» επιχειρεί να μπλοκάρει η αστυνομία
Η αστυνομία του Καναδά κατέσχεσε χιλιάδες λίτρα καυσίμων προκειμένου να τερματιστεί η διαμαρτυρία 11 ημερών ενάντια στα μέτρα περιορισμού και τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού Video Screen-Grab

Διαμεσολαβητή προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος με το «κομβόι της ελευθερίας» ώστε να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις που έχουν παραλύσει την Οτάβα, ζήτησε από την κυβέρνηση ο δήμαρχος της καναδικής πρωτεύουσας.

Η αστυνομία του Καναδά κατέσχεσε χιλιάδες λίτρα καυσίμων προκειμένου να τερματιστεί η διαμαρτυρία 11 ημερών ενάντια στα μέτρα περιορισμού και τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού. Ωστόσο, παρά την προσπάθεια της αστυνομίας να εμποδίζει τον ανεφοδιασμό των διαδηλωτών, αρκετοί ήταν εκείνου που τους παρέδωσαν μπιτόνια βενζίνης.

«Αυξάνουμε την πίεση με κάθε δυνατό τρόπο», είπε στους δημοσιογράφους ο αρχηγός της αστυνομίας της Οτάβα, Πίτερ Σλόλι. «Ζητάμε να υπάρξει μεγάλη διάθεση πόρων (σ.σ. από την κυβέρνηση στην αστυνομία) τις επόμενες 72 ώρες» συμπλήρωσε.

«Όσοι επιχειρήσουν να προσφέρουν υλική βοήθεια στους διαδηλωτές κινδυνεύουν να συλληφθούν», ανέφεραν οι αστυνομικές αρχές.

«Αυτή τη στιγμή, προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με όλα τα ομοσπονδιακά κόμματα ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε συνομιλίες και να δούμε πώς θα προχωρήσουμε», είπε νωρίτερα σήμερα η Ταμάρα Λιτς, εκ των διοργανωτών της κινητοποίησης.

«Θέλουμε την άρση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, των περιορισμών και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των Καναδών», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι οι αρχές προσπαθούν να καταπνίξουν το κίνημα.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει επτά συλλήψεις, πολλά οχήματα κατασχέθηκαν ενώ κόπηκαν και περίπου 100 κλήσεις για οδικές παραβάσεις.

Το «κομβόι της ελευθερίας» χαίρει υποστήριξης αρκετών Ρεπουμπλικανών αλλά και του Ντόναλντ Τραμπ, με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στον Καναδά -επί προεδρίας Ομπάμα- να δηλώνει οι διμερείς σχέσεις αφορούσαν κυρίως την επίλυση τεχνικών ζητημάτων.

«Σήμερα ο Καναδάς δυστυχώς αντιμετωπίζει ριζοσπαστικούς πολιτικούς των ΗΠΑ που εμπλέκονται σε καναδικά εσωτερικά ζητήματα. Ο Τραμπ και οι οπαδοί του αποτελούν απειλή όχι μόνο για τις ΗΠΑ αλλά για όλες τις δημοκρατίες» έγραψε στο Twitter o Μπρους Χέιμαν.

Κάτοικοι της Οτάβας, σε απόγνωση από το χάος που προκάλεσε το κίνημα αυτό, κατέθεσαν συλλογική αγωγή κατά των διοργανωτών, ζητώντας αποζημίωση ύψους 10 εκατ. δολαρίων Καναδά, που αντιστοιχούν σε περίπου 7 εκατ. ευρώ.

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε ο δήμαρχος της Οτάβα, καθώς το κέντρο της πρωτεύουσας του Καναδά είναι αποκλεισμένο εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα από αντιτιθέμενους στους υγειονομικούς περιορισμούς προς ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού, οι οποίοι συγκροτούν το λεγόμενο «κονβόι της ελευθερίας».

Η σχετική πληροφορία έγινε γνωστή το βράδυ της Κυριακής από το δίκτυο CBC.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που ήταν επικεντρωμένες στην Οτάβα επεκτάθηκαν το Σαββατοκύριακο και σε άλλες μεγάλες πόλεις του Καναδά, ενώ δεκάδες φορτηγά και διαδηλωτές έχουν παραλύσει το κέντρο της καναδικής πρωτεύουσας.

«Αυτήν την στιγμή η κατάσταση είναι τελείως εκτός ελέγχου, διότι τον νόμο τον κάνουν οι διαμαρτυρόμενοι» δήλωσε ο δήμαρχος Τζιμ Γουότσον σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, λέγοντας ότι οι διαδηλωτές είναι «πολύ περισσότεροι από τους αστυνομικούς».

«Χάνουμε την μάχη [...] πρέπει να ξαναπάρουμε την πόλη μας», είπε ο δήμαρχος χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την συμπεριφορά των διαδηλωτών που κλείνουν τους δρόμους και ενεργοποιούν χωρίς διακοπή τα κλάξον.

Το κίνημα που βαφτίστηκε «κονβόι της ελευθερίας» είχε αρχικό στόχο την διαμαρτυρία κατά του μέτρου που υποχρέωνε όλους τους οδηγούς φορτηγών να είναι εμβολιασμένοι για να διασχίζουν τα σύνορα ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, αλλά μετατράπηκε σύντομα σε κίνημα κατά των υγειονομιών μέτρων συνολικά και, για ορισμένους, κατά της κυβέρνησης Τρυντό.

Οι διαδηλωτές δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν την κατάληψη του κέντρου της Οτάβα μέχρι στην άρση των περιοριστικών μέτρων.

Ανάλογες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, αλλά μικρότερης κλίμακας, οργανώθηκαν χθες, Σάββατο, στο Τορόντο, το Κεμπέκ και το Γουίνιπεγκ και συνεχίστηκαν και σήμερα, κυρίως στο Κεμπέκ.