ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: Πληρώνουν τους πρόσφυγες για να εγκαταλείψουν τη χώρα

Νεαρή πρόσφυγας σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής (φωτογραφία αρχείου) REUTERS/Stoyan Nenov

Χρήματα στους πρόσφυγες που θα συμφωνήσουν να εγκαταλείψουν τη Νορβηγία εθελοντικά, υπόσχεται η κυβέρνηση της χώρας, που υπολόγισε ότι αυτό θα της στοιχίσει λιγότερο από το να τους φιλοξενήσει.

Όπως αποφάσισαν οι νορβηγικές αρχές, θα πληρώνουν περίπου 10.000 κορώνες (1.000 ευρώ), στους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα κι έχουν ζητήσει άσυλο, αν εκείνοι συμφωνήσουν να την εγκαταλείψουν. Όπως έχουν υπολογίσει οι Νορβηγοί, το συγκεκριμένο μέτρο είναι πιο οικονομικό για το κράτος, σε σχέση με τη συντήρηση κέντρων φιλοξενίας μεταναστών στη χώρα.

Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει έξι εβδομάδες, σύμφωνα με τη Νορβηγική Διεύθυνση Μετανάστευσης και οι πρώτοι 500 αιτούντες άσυλο που θα ζητήσουν εθελοντικά να επιστρέψουν στις πατρίδες τους θα λάβουν και το χρηματικό ποσό που προβλέπεται.

«Πρέπει να δελεάσουμε περισσότερους ανθρώπους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, κι αυτό θα γίνει δίνοντάς τους λίγα χρήματα στην πόρτα της εξόδου. Αυτό θα μας εξοικονομήσει πολλά χρήματα, γιατί κοστίζει πολύ να φιλοξενούμε ανθρώπους στα κέντρα ασύλου», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Μετανάστευσης της Νορβηγίας Sylvi Listhaug, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα της το συγκεκριμένο πρόγραμμα να στεφθεί από επιτυχία, παρέχοντας στήριξη σε όσους εθελοντικά επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η ίδια εκτίμησε πως "πολλοί δεν πληρούν τα κριτήρια για να τους χορηγηθεί άσυλο, συνεπώς η αίτησή τους θα απορριφθεί. Είναι καλύτερο για εμάς να τους δώσουμε κίνητρο να επιστρέψουν πίσω".

Σε εκείνους που θα αποφασίσουν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα πληρωθούν επίσης και τα έξοδα του ταξιδιού.

Συνολικά 35,358 άνθρωποι έφτασαν στη Νορβηγία ζητώντας άσυλο το 2015, ενώ την προηγούμενη χρονιά ο αριθμός αυτός ήταν 11.480.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης