ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Πώς αλλάζουν οι ισορροπίες με την επίσκεψη Ερντογάν - Οι διπλωματικές κινήσεις

Στην Ουκρανία ο Ερντογάν AP Photo/Efrem Lukatsky

Ανοιχτή σε δίαυλο επικοινωνίας με τη Ρωσία μέσω της Τουρκίας είναι η Ουκρανία ενώ αναμένεται να υπογραφεί με την Άγκυρα συμφωνία για την κατασκευή τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη χώρα. Την ίδια ώρα, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις καθώς και τις κινήσεις της Μόσχας και προετοιμάζεται για τα επόμενα βήματα.

Στη χώρα έφτασε την Πέμπτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος θα έχει επαφές με την ηγεσία της χώρας.

Νωρίτερα, ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ δήλωσε πως το Κίεβο με χαρά θα άλλαζε τον τόπο διεξαγωγής των ειρηνευτικών συνομιλιών για την ανατολική Ουκρανία προκρίνοντας την Κωνσταντινούπολη ή κάποια άλλη τουρκική πόλη έπειτα από σχετική πρόταση του Ερντογάν, πρόσθεσε όμως ότι σε κάτι τέτοιο θα πρέπει να συμφωνήσει και η Ρωσία.

Οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία διεξάγονται κυρίως στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, όμως η χώρα σφυρηλάτησε στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία ενώ οι εντάσεις ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα αυξάνονταν τους τελευταίους μήνες.

Ο ουκρανός υπουργός δήλωσε επίσης πως ο αριθμός των παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία έχει μειωθεί και εδώ και τρεις εβδομάδες δεν υπάρχουν απώλειες σε μάχες. Πρόσθεσε πως η Ρωσία έχει αυτή τη στιγμή συγκεντρωμένα 115.000 στρατεύματα κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.

Τι επιδιώκει ο Ερντογάν με το ταξίδι του στην Ουκρανία

Τούρκος αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επεσήμανε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα ζητήσει και από τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα επιθυμεί να διατηρήσει τη συνεργασία της και με τις δύο «πολύ σημαντικές χώρες».

Επισήμως ο Ερντογάν έφτασε στο Κίεβο για να συμμετάσχει σε ένα οικονομικό φόρουμ, στη διάρκεια του οποίου πρόκειται να ανακοινώσει μαζί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μια σειρά συμφωνιών, ανάμεσά τους και μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Αν και συνεργάζεται με τη Ρωσία σε θέματα άμυνας και ενέργειας, η Τουρκία έχει αντιταχθεί στις πολιτικές της Μόσχας στη Λιβύη και τη Συρία, όπως και στην προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Εξάλλου έχουν πουλήσει drones στην Ουκρανία, προκαλώντας την οργή της Ρωσίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει ανάγκη να αναδείξει τον ρόλο του ως μεσολαβητή και για να ξεπεράσει τις εσωτερικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του, αλλά και προκειμένου να αναθερμάνει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ, καθώς η Τουρκία έχει περιθωριοποιηθεί στο ΝΑΤΟ μετά την αγορά του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

Όμως, σύμφωνα με αναλυτές, η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για την τουρκική μεσολάβηση, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει η Ουάσινγκτον να τον αντιμετωπίζει σαν ίσο.

ΝΑΤΟ: Η Μόσχα έστειλε περίπου 30.000 μάχιμα στρατεύματα και σύγχρονα όπλα στη Λευκορωσία

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως η Ρωσία μετέφερε τις τελευταίες ημέρες στη Λευκορωσία περίπου 30.000 μάχιμα στρατεύματα και σύγχρονα όπλα, στη μεγαλύτερη στρατιωτική ανάπτυξη που έχει πραγματοποιήσει η Μόσχα στη χώρα αυτή από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Η ανάπτυξη περιλαμβάνει δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων Speznaz, μαχητικά αεριωθούμενα SU-35, πυραύλους Ισκαντέρ διπλής χρήσης και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Όλα αυτά θα συνδυαστούν με την ετήσια άσκηση των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας», πρόσθεσε. Ο όρος διπλής χρήσης, τον οποίο χρησιμοποίησε ο Στόλτενμπεργκ για τους πυραύλους Ισκαντέρ, χρησιμοποιείται για να περιγραφούν όπλα προορισμένα για συμβατικό και πυρηνικό πόλεμο.

Στη Λευκορωσία ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας

Στο μεταξύ, ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού έφθασε στη Λευκορωσία για να επιθεωρήσει τις προετοιμασίες των ρωσικών και των λευκορωσικών στρατευμάτων για τις κοινές ασκήσεις τους που θα πραγματοποιηθούν αυτό το μήνα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Σοϊγκού θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, δήλωσε ο υπουργός, σύμφωνα με το Ιντερφάξ.

Η Ρωσία έχει μεταφέρει αδιευκρίνιστο αριθμό στρατευμάτων και στρατιωτικό εξοπλισμό στη Λευκορωσία, η οποία συνορεύει και με την Ουκρανία, για τα κοινά γυμνάσια που θα πραγματοποιηθούν από τις 10 ως τις 20 Φεβρουαρίου, λέγοντας ότι στη συνέχεια θα τα αποσύρει.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας κάλεσε παράλληλα τον ουκρανό πρεσβευτή στο Μινσκ για να διαμαρτυρηθεί για ένα στρατιωτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, για το οποίο οι λευκορωσικές αρχές λένε πως διέσχισε τα σύνορα των δύο χωρών στις 24 Ιανουαρίου προερχόμενο από την Ουκρανία για να κατασκοπεύσει μια εγκατάσταση στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε την κίνηση αυτή προβοκάτσια και δήλωσε πως η Ουκρανία δεν χρησιμοποίησε κανένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Επικοινωνία Μπάιντεν - Μακρόν για τις κινήσεις σε περίπτωση εισβολής

Νωρίτερα, επικοινωνία για την ουκρανική κρίση είχαν οι πρόεδροι των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Οι δύο ηγέτες εξέτασαν τον συντονισμό των διπλωματικών πρωτοβουλιών τους και των σχεδιαζόμενων κυρώσεων στη Ρωσία σε περίπτωση που προχωρήσει σε στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ακόμη, «συμφώνησαν ότι οι ομάδες τους θα παραμείνουν σε στενή επαφή» και ότι θα υπάρξει «διαβούλευση με τους συμμάχους στο NATO και τους εταίρους στην ΕΕ» όσον αφορά τη «συντονισμένη και συνεκτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την αμερικανική προεδρία για τη συνομιλία αυτή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης