ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανική κρίση: Στην Αδριατική για γυμνάσια το αεροπλανοφόρο Harry S. Truman

Τα γυμνάσια θα διαρκέσουν μέχρι την 4η Φεβρουαρίου AP Photo/Lolita Baldor

To αμερικανικό Πεντάγωνο αναζητεί τρόπους να καθησυχάσει τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ μετά την ανάπτυξη περίπου 100.000 Ρώσων στρατιωτών κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Για αυτό το λόγο το USS Harry S. Truman που αποτελεί σύμβολο της αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος και των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ θα κάνει γυμνάσια στην Ανδριατική, σε μια περιοχή που βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.

«Οι αποφάσεις σχετικά με το πού θα αναπτυχθεί μια ομάδα κρούσης από τις ΗΠΑ λαμβάνονται από τον υπουργό Άμυνας», δήλωσε ο υποναύαρχος Κερτ Ρένσο, προτού συμπληρώσει:

«Είμαστε έτοιμοι, όμως, να επιχειρήσουμε οπουδήποτε. Σχεδιάσαμε μια μακρά ανάπτυξη όταν ξεκινήσαμε από το Νόρφολκ (της Βιρτζίνια) και σκοπεύουμε να είμαστε σε θέση να επιχειρήσουμε όπου χρειαζόμαστε περισσότερο».

Η ομάδα κρούσης, η οποία τέθηκε υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του ΝΑΤΟ, βρίσκεται στην Αδριατική για γυμνάσια που συμπεριλαμβάνουν συντονισμένους ελιγμούς, εκπαίδευση ανθυποβρυχιακού πολέμου και βολές μεγάλου βεληνεκούς.

Τα γυμνάσια θα διαρκέσουν μέχρι την 4η Φεβρουαρίου.

Όταν ανακοινώθηκε η άσκηση με την επωνυμία «Neptune Strike 2022», το ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι ήταν η πρώτη φορά από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου που μία πλήρης ομάδα κρούσης αμερικανικού αεροπλανοφόρου τέθηκε υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σημείωσε πως η συμμετοχή του USS Harry S. Truman στην άσκηση «Neptune Strike 2022» δείχνει ότι η συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι «ενωμένη, ικανή και ισχυρή».

Νωρίτερα την Τετάρτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν περίπου 3.000 στρατιωτικούς στην Πολωνία και στη Ρουμανία προκειμένου να ενισχύσουν τους ανατολικοευρωπαίους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ μπροστά σε αυτήν που η Ουάσινγκτον αποκαλεί «απειλή» ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Ρωσία διαψεύδει πως σχεδιάζει να εισβάλει στη γειτονική της χώρα, αλλά διαμηνύει ότι θα μπορούσε να λάβει απροσδιόριστα στρατιωτικά μέτρα εάν δεν ικανοποιηθούν ορισμένες εγγυήσεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης του ΝΑΤΟ πως δεν πρόκειται ποτέ να εντάξει την Ουκρανία στους κόλπους της Συμμαχίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης