ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Χαλαρώνουν ανά την Ευρώπη τα μέτρα - Καταργεί το «πάσο» για κλειστούς χώρους το Ισραήλ

Κορωνοϊός: Χαλαρώνουν ανά την Ευρώπη τα μέτρα - Καταργεί το «πάσο» για κλειστούς χώρους το Ισραήλ
Αίρεται η υποχρέωση χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους στη Γαλλία, καθώς και οι περιορισμοί στον αριθμό ατόμων σε χώρους υποδοχής καθήμενων, ενώ δεν επιβάλλεται πλέον η τηλεργασία AP Photo/Francois Mori

Στα βήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Βρετανία και η Δανία, η κυβέρνηση της Γαλλίας αίρει επίσης ορισμένα περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού, σε απόφαση που διχάζει εν μέσω μιας υγειονομικής κατάστασης που παραμένει τεταμένη. Τα μέτρα χαλαρώνει και η Νορβηγία, ενώ η Λιθουανία καταργεί την υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού Covid για την είσοδο σε δημόσιους χώρους -κίνηση στην οποία προχωρά και το Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, εντούτοις, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί, διά του επικεφαλής του Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ότι είναι υπερβολικά νωρίς οι χώρες να κηρύξουν νίκη επί της Covid-19 ή να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες να σταματήσουν την μετάδοση του ιού.

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων Μάικλ Ράιαν εκφράζει το φόβο ότι ορισμένες χώρες μπορεί να θελήσουν -λόγω της πολιτικής πίεσης- να μιμηθούν τις κυβερνήσεις που χαλαρώνουν ήδη τα μέτρα, χωρίς να λάβουν υπόψη τη δική τους κατάσταση όσον αφορά την υγεία και την εμβολιαστική κάλυψη.

«Νομίζω ότι είναι μια μεταβατική φάση για πολλές χώρες, δεν είναι η κάθε χώρα στην ίδια κατάσταση. Οι χώρες που λαμβάνουν αποφάσεις για ευρύτερο άνοιγμα πρέπει επίσης να είναι σίγουρες για την ικανότητα να επαναφέρουν μέτρα, με την αποδοχή του κόσμου, εάν χρειαστεί. Οπότε, αν ανοίξουμε τις πόρτες γρήγορα, καλύτερα να μπορούμε πολύ καλά να τις κλείσουμε επίσης πολύ γρήγορα» σημειώνει.

Διαβάστε επίσης

Αίρουν περιορισμούς Γαλλία και Νορβηγία

Μετά τη Βρετανία, αλλά και τη Δανία -που έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προχώρησε σε πλήρη άρση των μέτρων- η κυβέρνηση της Γαλλίας άρχισε από σήμερα, Τετάρτη, να αίρει ορισμένα από τα μέτρα προς ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού.

Η χρήση μάσκας δεν είναι πλέον υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους, εγκαταλείπονται οι περιορισμοί στον αριθμό ατόμων σε χώρους υποδοχής καθήμενου κοινού (στάδια, πολιτιστικά ιδρύματα...) και δεν επιβάλλεται πλέον η τηλεργασία, παρά μόνον συνιστάται.

Στις 16 Φεβρουαρίου, τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης -τα οποία είχαν κλείσει από τις 10 Δεκεμβρίου- θα μπορούν να ξανανοίξουν και θα επιτρέπονται οι συναυλίες για όρθιο κοινό. Επίσης θα επιτρέπεται η κατανάλωση ποτών στο μπαρ των κέντρων, όπως και η κατανάλωση προϊόντων στα στάδια, τους κινηματογράφους και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ταυτόχρονα, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι θέλει, αν επιβεβαιωθούν οι τάσεις, να υπάρξει δυνατότητα, κατά την επιστροφή από τις σχολικές διακοπές του Φεβρουαρίου/Μαρτίου, για «χαλάρωση του σχολικού πρωτοκόλλου»..

Και στην Ισπανία, οι ντισκοτέκ και άλλα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης θα ανοίξουν ξανά στις 11 Φεβρουαρίου στην Καταλωνία, αφού έμειναν κλειστά για σχεδόν δύο μήνες.

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας έχει ανακοινώσει επίσης το βάζει τέλος στην πλειονότητα των μέτρων κατά της Covid-19, κρίνοντας ότι η κοινωνία θα μπορεί και θα πρέπει «να ζήσει μαζί με τον ιό».

Μολονότι το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του νέου κορωνοϊοού προκάλεσε έξαρση των κρουσμάτων, αυτό δεν είχε ως συνέπεια αύξηση των νοσηλειών για σοβαρές μορφές της Covid-19 στη χώρα, όπου πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί κατά της νόσου.

Μεταξύ των μέτρων που χαλαρώνουν στη Νορβηγία είναι και οι τελευταίοι περιορισμοί στην πώληση αλκοόλ στα μπαρ και τα εστιατόρια, οι οποίοι αίρονται: Δεν θα χρειάζεται πια να κάθεται κανείς για να σερβιριστεί ούτε να έχει παραγγείλει πριν από τις 23:00.

Παράλληλα η τηλεργασία δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική, ενώ παύει να ισχύει και το όριο που συνιστούσαν οι αρμόδιες αρχές για τους προσκεκλημένους που θα μπορούσε να δεχθεί κάποιος στο σπίτι του. Το ίδιο ισχύει και για τον αριθμό των θεατών που επιτρέπεται να παρακολουθούν αθλητικούς αγώνες.

Επίσης δεν θα απαιτείται πλέον να κάνει κανείς τεστ στα σύνορα για να εισέλθει στη Νορβηγία, ούτε να τηρήσει καραντίνα στην περίπτωση που κοντινό του πρόσωπο έχει προσβληθεί από τον ιό -ωστόσο συνιστάται ένα τεστ καθημερινά για πέντε ημέρες- και η περίοδος απομόνωσης κάποιου που έχει προσβληθεί μειώνεται από έξι σε τέσσερις ημέρες.

Καταργεί η Λιθουανία την υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού Covid για κλειστούς χώρους

Προχωρώντας πολύ περισσότερο, η κυβέρνηση της Λιθουανίας κατήργησε σήμερα, Τετάρτη, την υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού Covid-19 για τους κλειστούς δημόσιους χώρους, λέγοντας ότι δεν προσφέρει πλέον προστασία λόγω της συχνότητας της εύκολα μεταδιδόμενης παραλλαγής Όμικρον.

«Θα ήταν πραγματικά καλό εάν δεν έπρεπε ποτέ ξανά να επιστρέψουμε σε αυτό το μέτρο», δήλωσε η πρωθυπουργός Ινγκρίντα Σιμονίτε σε κυβερνητική σύσκεψη, που μεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης.

Η απόφαση τίθεται σε ισχύ το Σάββατο, όταν τα καταστήματα θα πρέπει πλέον να επιβάλουν περιορισμούς στον αριθμό των πελατών τους.

«Χαλαρώνει» το υγειονομικό πάσο και στο Ισραήλ

Το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι θέλει σταδιακά να χαλαρώσει το υγειονομικό πάσο, μολονότι ήταν μια από τις πρώτες χώρες που εφάρμοσε το σύστημα αυτό για την καταπολέμηση της πανδημίας της Covid-19.

Από την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, το υγειονομικό πάσο που δίνεται στους εμβολιασμένους ή όσους έχουν αποθεραπευτεί από τον κορωνοϊό, δεν θα ζητείται πλέον για την είσοδο στα καφέ, τα εστιατόρια, τα μπαρ, τις αθλητικές αίθουσες ή τα ξενοδοχεία, υπογράμμισε το υπουργείο Υγείας.

Η ισραηλινή κυβέρνηση θα δημοσιεύσει έναν πλήρη κατάλογο με τους χώρους όπου θα συνεχίσει να ζητείται το υγειονομικό πάσο, διευκρίνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Η χαλάρωση των μέτρων λαμβάνει χώρα τη στιγμή που το Ισραήλ, το οποίο είχε αρχίσει τον Δεκέμβριο του 2020 μια μεγάλη εκστρατεία εμβολιασμού και εισήγαγε από τον Φεβρουάριο του 2021 το υγειονομικό πάσο, καταγράφει ρεκόρ μολύνσεων που οφείλονται στη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον.

Σχεδόν 60.000 νέα κρούσματα Covid-19 καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες και 2.618 ασθενείς νοσηλεύονται, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Ναντάβ Νταβίνοτβιτς, μέλος της επιτροπής των ειδικών που συμβουλεύουν την κυβέρνηση, «η διατήρηση του 'υγειονομικού πάσου' υπό την παρούσα μορφή του μπορεί να δημιουργήσει ψεύτικες εγγυήσεις» για την υγεία.

Το υγειονομικό πάσο «δεν μειώνει τις μολύνσεις στους κλειστούς χώρους όπως τα θέατρα. Πρέπει να χρησιμοποιείται πρωτίστως για τα μέρη υψηλού κινδύνου όπως είναι τα νοσοκομεία, τα γηροκομεία ή οι εκδηλώσεις όπου μπορείτε να φάτε, να τραγουδήσετε και να χορέψετε» ανέφερε ο ίδιος.

Ωστόσο, η κατάργησή του θα ήταν «λάθος», εκτιμά ο Νταβίντοβιτς, που διατελεί επίσης διευθυντής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν, στην έρημο Νεγκέβ, στον νότο.

Το υγειονομικό πάσο θα ζητείται για την είσοδο στις εκδηλώσεις «υψηλού κινδύνου», όπως οι γιορτές, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ, δηλώνοντας ότι τα μοριακά τεστ PCR δεν θα είναι υποχρεωτικά πλέον για τους ταξιδιώτες που αναχωρούν από το Ισραήλ.