ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Οι τεκμηριωμένοι θάνατοι από την καταστολή στη Μιανμάρ υπερβαίνουν τους 1.500

Τουλάχιστον 11.787 άνθρωποι τέθηκαν παράνομα υπό κράτηση στη Μιανμάρ την περίοδο αυτή AP

Τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι είναι γνωστό ότι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται εδώ και ένα χρόνο εναντίον της χούντας στη Μιανμάρ, ενώ χιλιάδες ακόμη πιθανολογείται ότι έχουν σκοτωθεί στην ένοπλη σύγκρουση, ανέφερε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Τουλάχιστον 11.787 άνθρωποι τέθηκαν παράνομα υπό κράτηση στη Μιανμάρ την περίοδο αυτή, περιλαμβανομένων 8.792 που παραμένουν υπό κράτηση, δήλωσε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών, Ραβίνα Σαμντασάνι.

Η χούντα που κυβερνά τη Μιανμάρ έχει αμφισβητήσει προηγούμενες εκτιμήσεις για τον απολογισμό των θανάτων που έχουν κάνει οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Σαμντασάνι ανακοίνωσε τους αριθμούς για τις αυθαίρετες κρατήσεις σε συνέντευξη Τύπου του ΟΗΕ στη Γενεύη προσθέτοντας: «Ο λόγος ήταν ότι εξέφρασαν την εναντίωσή τους στον στρατό, είτε σε ειρηνικές διαδηλώσεις είτε ακόμη μέσω διαδικτυακών δραστηριοτήτων».

«Έχουμε τεκμηριώσει πως 1.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, αλλά μόνο στο πλαίσιο διαδηλώσεων», είπε και πρόσθεσε πως περιλαμβάνονται 200 «που έχασαν τη ζωή τους επειδή υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια υπό στρατιωτική κράτηση».

«Αυτοί οι 1.500 δεν περιλαμβάνουν ανθρώπους που σκοτώθηκαν λόγω της ένοπλης σύγκρουσης... Καταλαβαίνουμε πως είναι χιλιάδες», είπε η Σαμντασάνι.

Η χούντα της Μιανμάρ είναι μια «εγκληματική επιχείρηση» δήλωσε εξάλλου σήμερα ένας ειδικός του ΟΗΕ, ανακοινώνοντας την προσεχή δημοσιοποίηση μιας έκθεσης για την προέλευση των όπλων που εξακολουθούν να συρρέουν στη χώρα, ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα.

«Το γεγονός ότι πέρασε ένας χρόνος χωρίς καμία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή πλήρους εμπάργκο όπλων -ενώ τα όπλα εξακολουθούν να συρρέουν προς τη χούντα και να σκοτώνουν αθώους- είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο εισηγητής του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ, ο Αμερικανός Τόμας Άντριους.

«Ο λαός της Μιανμάρ αξίζει καλύτερα εκ μέρους τω Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

Ο Άντριους, ο οποίος έχει λάβει την εντολή από το Συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά δεν μιλάει εξ ονόματός του, αναμένεται να δημοσιοποιήσει «σύντομα» μια έκθεση που ταυτοποιεί την προέλευση των όπλων τα οποία εξακολουθεί να λαμβάνει η χούντα, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και ένα χρόνο.

Την 1η Φεβρουαρίου 2021, ο στρατός της Μιανμάρ ανέτρεψε την πολιτική ηγέτιδα Αούνγκ Σαν Σου Τσι και έβαλε τέλος σε μια δεκαετία δημοκρατικής μετάβασης, εξαπολύοντας μια αιματηρή καταστολή.

«Η στρατιωτική χούντα λειτουργεί σαν μια εγκληματική επιχείρηση, διαπράττοντας φόνους, βασανιστήρια, απαγωγές, αναγκαστικές εκτοπίσεις, κλέβοντας παράλληλα τα εισοδήματα και αρπάζοντας αγαθά που ανήκουν νόμιμα στον λαό της Μιανμάρ», ανέφερε ο Άντριους.

«Οι επιθέσεις τους συνεχίζονται αδιάκοπα. Τα βάσανα του λαού της Μιανμάρ αυξάνονται συνεχώς», είπε εκτιμώντας πως ο πληθυσμός της χώρας «αξίζει μια πιο ισχυρή υποστήριξη εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας».

«Τους τελευταίους μήνες, είδαμε μια νέα κλιμάκωση της βίας και μια εκστρατεία τρόμου που έχει γενικευθεί πλέον σε όλη τη χώρα. Έχω λάβει νέες πληροφορίες που κάνουν λόγο για σφαγές, επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων και ανθρωπιστικών στόχων, καθώς και για βομβαρδισμούς και πυρπολήσεις χωριών», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης