Μπάιντεν «καλεί» Κατάρ για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη εάν κλείσει η Ρωσία τη στρόφιγγα
Στο πλαίσιο κινήσεων προς διασφάλιση της σταθερότητας της παγκόσμιας προμήθειας φυσικού αερίου, σε περίπτωση διακοπής των ρωσικών παραδόσεων στην Ευρώπη συνεπεία της ουκρανικής κρίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υποδέχεται στον Λευκό Οίκο τον εμίρη του Κατάρ, στενό σύμμαχο της Ουάσινγκτον.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ήδη συναντηθεί με τον σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι όταν εκείνος ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, και ότι είχε επικοινωνήσει μαζί του το περασμένο καλοκαίρι για να τον ευχαριστήσει για τον ρόλο που διαδραμάτισε το Κατάρ στην αποχώρηση των Αμερικανών και των συμμάχων τους από το Αφγανιστάν.
Κατά τη συνάντησή τους, θα συζητηθεί το θέμα της «διασφάλισης της σταθερότητας της παγκόσμιας προσφοράς ενέργειας», σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία, τη στιγμή όπου η Ουάσινγκτον και οι Ευρωπαίοι αναζητούν εναλλακτικές λύσεις εάν υπάρξει έλλειψη φυσικού αερίου στην περίπτωση επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το εμιράτο του Κόλπου έχει τεράστια αποθέματα και είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Υψηλόβαθμη αξιωματούχος της διακυβέρνησης Μπάιντεν αρνήθηκε ωστόσο να δώσει την παραμικρή λεπτομέρεια για το ευαίσθητο θέμα σε συνέντευξη Τύπου χθες (τοπική ώρα), υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ συζητούν με «πολλούς» προμηθευτές.
«Διεξάγονται διαπραγματεύσεις» για να ανακατευθυνθούν οι παραδόσεις αερίου που προορίζονται για τις ασιατικές αγορές προς την Ευρώπη εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διακόψει τις προμήθειες προς τη δυτική Ευρώπη» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) αξιωματούχος του Κατάρ πριν από τη συνάντηση.
Ωστόσο, το «Κατάρ δεν έχει το ‘μαγικό ραβδί’ για να απαντήσει στις ελλείψεις αερίου στην Ευρώπη», σχολίασε ο Μπιλ Φάρεν-Πράις, διευθυντής της εταιρίας συμβούλων σε θέματα ενέργειας Enverus. Το εμιράτο είναι στο μέγιστο των δυνατοτήτων του σε ό,τι αφορά την παραγωγή και πρέπει να εκπληρώσει μακροπρόθεσμα συμβόλαια με την Ασία.
Η ατζέντα του Μπάιντεν για τη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο θα περιλαμβάνει επίσης τις συζητήσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τις σχέσεις με το Αφγανιστάν, όπου τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον εκπροσωπούνται τώρα από τη μικρή χώρα του Κόλπου.
Ο σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι θα έχει επίσης ξεχωριστή συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας και θα συζητήσει πωλήσεις όπλων και άλλα στρατιωτικά θέματα με τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν στους δημοσιογράφους.
Ενώπιον απειλών της Ρωσίας ότι θα σταματήσει τις παραδόσεις πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων ορυκτών αγαθών, σε περίπτωση που την αποσυνδέσουν από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών Swift ως «απάντηση» σε ενδεχόμενη εισβολή στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ διεξάγουν συνομιλίες με μεγάλες χώρες και εταιρείες παραγωγής ενέργειας σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να διασφαλιστούν οι ποσότητες αυτές από άλλες πηγές.
«Εργαζόμαστε για να εντοπίσουμε πρόσθετες ποσότητες μη ρωσικού φυσικού αερίου από διάφορες περιοχές του κόσμου, από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή έως την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε προ ημερών ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.
Σε ανάλογες δηλώσεις έχει προχωρήσει και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας:
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση αποτυχίας της διπλωματίας. Εξετάζουμε όλες τις επιλογές και τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με εταίρους όπως οι ΗΠΑ, το Κατάρ και το Αζερμπαϊτζάν, στο θέμα της προμήθειας φυσικού αερίου σε περίπτωση που η Ρωσία αποφασίσει να μειώσει ή να σταματήσει τις παραδόσεις».