Ρικάρντα Λανγκ και Ομίντ Νουριπούρ: Ποιοι είναι οι νέοι ηγέτες των Γερμανών Πρασίνων
Ανανεώθηκε:
Αλλαγή σελίδας στην ηγεσία των Γερμανών Πρασίνων, αναγκαία άλλωστε όπως προβλέπει το καταστατικό τους, με τις θέσεις της κομματικής ηγεσίας να είναι ασυμβίβαστες με υπουργικά πόστα. Οι δύο προηγούμενοι επικεφαλής του κόμματος οδήγησαν με επιτυχία τους Πρασίνους στις ομοσπονδιακές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου μέχρι τη συγκυβέρνηση. Η Αναλένα Μπέρμποκ είναι πλέον υπoυργός Εξωτερικών με θετικά πρώτα δείγματα γραφής ως επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας και ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος.
Στο κομματικό συνέδριο του Σαββατοκύριακου τη σκυτάλη στην ηγεσία των συγκυβερνώντων Πρασίνων ανέλαβαν η 28χρονη Ρικάρντα Λανγκ, εκπρόσωπος των Πρασίνων για γυναικεία θέματα, η οποία ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος, και ο 46χρονος ιρανικής καταγωγής Ομίντ Νουριπούρ, ο οποίος θεωρείται μετριοπαθής, όπως επισημαίνει σε σχετικό της δημοσίευμα η Deutsche Welle.
Η νεότερη συμπρόεδρος στην ιστορία των Πρασίνων
Με το 76% των ψήφων των μελών του κόμματος η Ρικάρντα Λανγκ γίνεται η νεότερη συμπρόεδρος των Πρασίνων στην ιστορία του κόμματος.
Γεννήθηκε το 1994 στο Φίλντερσταντ της Βάδης Βυρτεμβέργης. Μετά το σχολείο άρχισε να σπουδάζει Νομική στη Χαϊδελβέργη και το Βερολίνο, χωρίς να έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της. Άρχισε να δραστηριοποιείται πολιτικά στους Πρασίνους το 2015 καταλαμβάνοντας διάφορα πόστα: Εκπρόσωπος της Νεολαίας του κόμματος, μέλος του προεδρείου της Νεολαίας, εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα ισότητας των φύλων το 2019 και από το 2021 μέλος του γερμανικού Κοινοβουλίου.
Πρόσφατα το όνομά της είχε εμπλακεί και σε σκάνδαλο αποδοχής ειδικού «μπόνους κορωνοϊού» 1.500 ευρώ, το οποίο όμως η ίδια έχει επιστρέψει. Η εισαγγελία Βερολίνου ωστόσο συνεχίζει να εξετάζει την υπόθεση, στην οποία εμπλέκεται το όνομα της Λανγκ για απιστία.
Για την ίδια, όπως δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση της DW, το μεγάλο στοίχημα είναι «να έρθουν πιο πολλοί άνθρωποι κοντά στους Πρασίνους, να τους εμπιστευθούν, ιδίως στις αγροτικές περιοχές». Οι Πράσινοι πρέπει επίσης «να πείσουν ότι η συμμετοχή τους στην κυβέρνηση κάνει τη διαφορά, βελτιώνοντας την καθημερινή ζωή των ανθρώπων με χαμηλά εισοδήματα ή όσων ζουν μακριά από αστικά κέντρα», αναφέρει.
Ομίντ Νουριπούρ: Από την Τεχεράνη στην Μπούνστεταγκ
Γεννημένος στην Τεχεράνη το 1975, με μητέρα βιολόγο και πατέρα οικονομολόγο, ο Ομίντ Νουριπούρ μετανάστευσε μαζί τους στην Φρανκφούρτη σε ηλικία 13 ετών. Εκεί πήγε σχολείο και άρχισε να σπουδάζει διάφορα αντικείμενα στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς (Γερμανική Φιλολογία, Φιλοσοφία, Κοινωνιολογία, Νομική) χωρίς όμως να ολοκληρώσει τις σπουδές του.
Ταυτόχρονα είχε αρχίσει να δραστηριοποιείται ενεργά στους Πρασίνους. Γρήγορα ήρθαν οι πρώτες πολιτικές επιτυχίες σε ομοσπονδιακό πλέον επίπεδο: Πρώτη φορά εξελέγη βουλετής στην Μπούνστεταγκ το 2006 κι έπειτα στις εκλογές του 2009, 2013, 2017 και 2021.
Ο Ομίντ Νουριπούρ, ο οποίος εξελέγη στην ηγεσία του κόμματος με ποσοστό σχεδόν 83%, θεωρεί ότι το πολιτικό momentum στη διεθνή πολιτική σκηνή είναι τόσο κρίσιμο, που αυτή τη στιγμή είναι σημαντικό οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι να είναι «ενωμένοι» σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, δεδομένης της όξυνσης των σχέσεων με τη Ρωσία.
Οι προκλήσεις και οι μνήμες του 1998
Τόσο για τον Νουριπούρ όσο και για την Λανγκ η συμμετοχή των Πρασίνων στη συγκυβέρνηση είναι η μεγάλη πρόκληση. «Το να κυβερνάς δεν είναι τιμωρία, αλλά μεγάλη ευκαιρία» ανέφερε η Λανγκ. Η θέση αυτή συγκλίνει με τη γραμμή Μπέρμποκ-Χάμπεκ, για τους οποίους, όπως δήλωσαν στο κομματικό συνέδριο, είναι σημαντικότερο οι Πράσινοι να έχουν τη δυνατότητα κυβερνητικής επιρροής ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο (πανδημία, ενεργειακή κρίση, Ουκρανικό) παρά να ασκούν απλώς κριτική προς την κυβέρνηση.
Η πρώτη φορά που οι Πράσινοι συμμετείχαν σε γερμανική κυβέρνηση ήταν το 1998, επί καγκελαρίας του Σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ, με υπ. Εξωτερικών τον Γιόσκα Φίσερ από τους Πρασίνους. Τότε ήρθαν πολύ γρήγορα σε δύσκολη θέση, όταν μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων απογοητεύθηκε με τη συμμετοχή της Γερμανίας στη ΝΑΤΟϊκή επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο. Όπως παρατηρεί ο δημοσιογράφος Κρίστιαν Φελντ από το ARD, «σίγουρα το 1998 δεν είναι ίδιο με το 2021. Αλλά έναν τέτοιο ρόλο θα ήθελαν να αποφύγουν η Λανγκ και ο Νουριπούρ».